16.12.2016 / Hanukka (24.12.2016 - 1.1.2017)  

Shalom,


8-päiväinen Hanukan vietto alkaa 24.12.2016  lauantai-iltana, jolloin alkaa Kislev-kuun 25. päivä. Tuolloin sytytetään ensimmäinen kynttilä erityiseen kynttelikköön; Hanukiaan; 9- haaraiseen Hanukka-menoraan ja muistellakseen ihmeitä, joita Jumala teki noin 2200 vuotta sitten Jerusalemissa. 
Miksi sytyttää menoran ensimmäinen kynttilä, jos tietää, ettei öljy riitä kuin siihen? Se ensimmäinen kynttilä, joka makkabealaisten aikana sytytettiin, ei siis ollut ihme. Öljyä riitti siihen. Jumala haluaa, että otamme ensimmäisen askeleen itse: Hän näkee silloin uskon ja tarttuu siihen ja tekee ihmeen. Mikä on sinun elämäsi uskonaskel, se 'ensimmäinen kynttilä'? Tätäkin voi miettiä Hanukkana.  

 
Aseta kynttilät oikealta vasemmalle ja sytytä vasemmalta oikealle.
 
Vapautus - Ensimmäinen Hanukan ihme 
Vuosien syyrialais/kreikkalaisen ahdingon ja painostuksen jälkeen; mm. valloittajat häpäisivät Pyhän Temppelin uhraamalla sian alttarilla, pakottivat epäjumalanpalvontaan ja estivät juutalaisia lukemasta ja seuraamasta Tooraa. 

Jumala vapautti kansan juutalaisen papin Mattatiaan ja hänen poikiensa avulla, jotka johtivat pientä juutalaismiesten ryhmää syyrialais/kreikkalaista 25 000 sotilaan armeijaa vastaan.
 
Kun juutalaiset papit saapuivat Temppeliin uudelleen pyhittääkseen sen ja sytyttääkseen Menoran, vain pieni pullo tarvittavaa öljyä löytyi - ja ainoastaan yhden päivän tarpeisiin. 
    http://2.bp.blogspot.com/-PtD2lxVGoEo/UMURHi3DM5I/AAAAAAAAAZo/1Xjm7bZsuEQ/s1600/c7.2.JPG 
 
Öljy riitti 8 päiväksi - Toinen Hanukan ihme  
Papeille jäi tarpeeksi aikaa tehdä pyhää öljyä pitääkseen Temppelin Menoran palavana jatkuvasti, 24 h vuorokaudessa.    
 
Israelissa perheet kerääntyvät auringon laskettua yhteen syömään perinteisiä ruokia: latkeseja; 
perunapannukakkuja ja munkkeja ja antamaan lahjoja toisilleen.

 
    
 
Paikalliset viranomaiset sytyttävät julkisten paikkojen kynttilät, kun taas perheet asettavat 9-kynttiläiset menoransa ikkunoille tai ulos lasisiin lyhtyihin. Alla videossa Hanukka-laulun myötä näemme erilaisia kynttelikköjä.
 
"http://www.youtube.com/embed/2ckBiN_oL1I" Gershon Veroba- Haneiros Hallalu (These Candles) הנרות הללו 
 
Hanokilla (Eenok) on yhteys Hanukkaan (vihkiminen) nimen kautta. Nimellä on sama merkitys ja juurikirjaimet.
Hanok vaelsi Jumalan yhteydessä ja nimikin tarkoittaa 'vihkiytynyt, omistautunut'. Hanok oli ensimmäinen, joka temmattiin Jumalan luo.    
 
1. Moos 5:22-24
 
Ja Hanok vaelsi Metusalahin syntymän jälkeen Jumalan yhteydessä kolmesataa vuotta, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä. 
Niin oli Hanokin koko elinaika kolmesataa kuusikymmentä viisi vuotta. 
Ja kun Hanok oli vaeltanut Jumalan yhteydessä, ei häntä enää ollut, sillä Jumala oli ottanut hänet pois
 
Hepr. 11:5-6
 
Uskon kautta otettiin Eenok pois, näkemättä kuolemaa, "eikä häntä enää ollut, koska Jumala oli ottanut hänet pois". Sillä ennen poisottamistaan hän oli saanut todistuksen, että hän oli otollinen Jumalalle
Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät.

Eenok profetoi Jeshuan paluusta:
 
Juud. kirje 1:14-15
 
Heistäkin Eenok, Aadamista seitsemäs, on ennustanut, sanoen: "Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä 
tuomitsemaan kaikkia ja rankaisemaan kaikkia jumalattomia kaikista heidän jumalattomista teoistansa
, joita he jumalattomuudessaan ovat tehneet, ja kaikesta julkeasta, mitä nuo jumalattomat syntiset ovat häntä vastaan puhuneet". 

  
Haggai 2:18
 
"Ottakaa vaari, kuinka käy tästä päivästä lähtien eteenpäin, yhdeksännen kuun kahdennestakymmenennestä neljännestä päivästä (Kislev 24), Herran temppelin perustamispäivästä, lähtien. Ottakaa vaari!
Onko aitassa enää siementä? Ja viiniköynnös, viikunapuu, granaattiomenapuu ja öljypuu, nekään eivät ole kantaneet hedelmää. Tästä päivästä lähtien minä annan siunauksen.
 
On mahdollista, että Jeshua sikisi juuri Kislev 24/25 yönäHanukan alettua. Ihmiselämä alkaa sikiämisestä. Näinkö Jumalan ihmeellinen suunnitelma sai alkunsa Marian kohdussa tuolloin ja Jeshua syntyi sitten 9 kk myöhemmin syksyllä, Beetlehemissä, karjatornissa, Jumalan poika, maailman Lunastaja, "Jumalan maja ihmisten keskellä", Lehtimajanjuhlan aikaan.
 
Sitten Haggai jatkaa 2:20-22
Ja JHVH:n sana tuli toistamiseen Haggaille kuukauden kahdentenakymmenentenä neljäntenä päivänä; se kuului:
Sano Juudan käskynhaltijalle Serubbaabelille: Minä liikutan taivaat ja maan.
Ja minä kukistan kuningaskuntien valtaistuimet, hävitän pakanain kuningaskuntien väkevyyden ja kukistan vaunut ajajineen; ja hevoset ja niiden ratsastajat kaatuvat, mies toisensa miekkaan.
 
Keskellä Hanukka-juhlaa on erityinen päivä, 4. päivä. Puolessa välissä menoraa keskimmäinen kynttilälamppu on korotettu muiden yläpuolelle, kuvaten Messiasta ja Hänen koroitetun palvelijan olemustaan.
 
Uudessa Testamentissa kerrotaan, että Jeshua oli Temppelissä Hanukkana. Hanukka on vapautuksen ja Jumalan ihmeiden juhla, jossa Jeshua Messias, Voideltu, on keskeisellä sijalla. Hanukka puhuu Pyhyyden Hengestä, jota öljy kuvaa. 
 
Joh 10:22-23:
 Sitten oli temppelin vihkimisen muistojuhla (Hanukka) Jerusalemissa, ja oli talvi. Ja Jeshua käyskeli pyhäkössä, Salomon pylväskäytävässä.
 
Silloin Häneltä kysyttiin suoraan: "Oletko sinä Messias?"

Joh 10:24-25, 30  
 "Niin juutalaiset ympäröivät hänet ja sanoivat hänelle: "Kuinka kauan sinä pidät meidän mieltämme kiihdyksissä? Jos sinä olet Messias, niin sano se meille suoraan." 
Jeshua vastasi heille: "Minä olen sanonut sen teille, ja te ette usko. Ne teot, joita minä teen Isäni nimessä, ne todistavat minusta. 
30. Minä ja Isä olemme yhtä." 

Hän ei suinkaan jättänyt huomioimatta juhlaa, vaikka sitä ei oltukaan määrätty Mooseksen kirjoissa. Hän ei heti näyttäytynyt, vasta 4. päivä Hän saapui.
 
Jeshua on maailman valo; neljäs 'palvelija' lamppu. Aivan kuten luomisessa 4. päivänä luotiin valot1. Moos 1:14-15 -  Ja Jumala sanoi: "Tulkoot valot taivaanvahvuuteen erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia, 
15. ja olkoot valoina taivaanvahvuudella paistamassa maan päälle". Ja tapahtui niin: 
 
 
Alkuperäisessä 7-haaraisessa Menorassa 4. lamppu keskellä oli se lamppu, joka syötti öljyn kaikkiin muihin lamppuihin. Mutta olipa Menora tai Hanukia (9-haarainen lamppu), niin 'palvelijalamppu' aina syöttää öljyn muihin lamppuihin. Ja tämä palvelijalamppu symbolisoi siis Messiasta. 

Hanukka, 8-päiväinen juhla, joka on samalla 8. juhla, puhuu meille Jeshuaan uskoville monin tavoin.
 
Juuri Hanukkana Jeshua sanoi: 
 
"Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus". 
(Joh 8:12)
 
 
Ilmestyskirjassa (1:12-13), kun ensimmäisen kerran kohtaamme Jeshuan, Hän seisoo seitsemän kultaisen lampunjalan (Menoran) keskellä:
Ja minä käännyin katsomaan, mikä ääni minulle puhui; ja kääntyessäni minä näin seitsemän kultaista lampunjalkaa,
 ja lampunjalkain keskellä Ihmisen Pojan muotoisen, pitkäliepeiseen viittaan puetun ja rinnan kohdalta kultaisella vyöllä vyötetyn.
 Ilm. 1:20 sanoo,
"ne seitsemän lampunjalkaa ovat ne seitsemän seurakuntaa."
 
Seurakunnalla, lampunjalalla, Menoralla ja Hanukalla; temppelin vihkimisjuhlalla, on mielenkiintoinen yhteys pohdittavaksi. Voimme katsella tätä juhlaa monesta kulmasta.
Jeshua, palvelija lamppu, jakaa öljyä (Pyhä Henki), on avain Pyhän Hengen täyteydelle, että meillä olisi öljyä lampussamme. Me olemme myös Pyhän Hengen temppeli. Öljy liittyy myös kuuliaisuuteen ja kuuliaisuuden tekoihin.
 
2 Pietari 3:11-14:  
Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa,
teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat!
Sentähden, rakkaani, pyrkikää tätä odottaessanne siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi, rauhassa, hänen edessänsä;
 

28. Kislev (28.12.) - Hanukan 4. päivä

 
28. Kislev-kuuta 40 päivää kestänyt sade lakkasi ja Noan Arkki nousi veden kannattelemana.
 
1. Moos 7:11-12 
Ja sinä vuonna, jona Nooa oli kuudensadan vuoden vanha, sen toisena kuukautena, kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, sinä päivänä puhkesivat kaikki suuren syvyyden lähteet, ja taivaan akkunat aukenivat.
Ja satoi rankasti maan päälle neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä.
(1. Moos 7:24 kertoo Nooan ajoista; "Ja vedet vallitsivat maan päällä sataviisikymmentä päivää.") 
 
Kislevissä on 29 päivää ja seuraava kuukausi on nimeltään Tevet.

 
        
1. Tevet (30.12.) - Hanukan 6. päivä
 
- Päivä on uudenkuun päivä, jolloin puhalletaan pasuunoihin.
 
Psalmi 81: 2-5
 
Nostakaa ilohuuto Jumalalle, joka on meidän väkevyytemme; nostakaa riemuhuuto Jaakobin Jumalalle
Virittäkää kiitosvirsi, lyökää vaskirumpuja, soittakaa suloisesti kanteleita ynnä harppuja. 
Puhaltakaa pasunaa uudenkuun aikana, täyden kuun aikana, meidän juhlapäivämme kunniaksi. 
Sillä tämä on käsky Israelille, Jaakobin Jumalan säädös. 
 
- Raesade- ja tulivitsaus kohtasi Egyptiä
2. Moos. 9:24
Ja rakeita tuli, ja tulta leimahteli rakeiden keskellä. Raesade oli ylen ankara, niin ettei sellainen ollut kohdannut koko Egyptin maata siitä ajasta saakka, jolloin se tuli asutuksi.
  
 
- Ester vietiin kuningas Ahasveroksen palatsiin, jossa hänet valittiin kuningattareksi.  
Ester 2:16,17
 Ester vietiin kuningas Ahasveroksen tykö hänen kuninkaalliseen palatsiinsa kymmenennessä kuussa, se on teebet-kuussa, hänen seitsemäntenä hallitusvuotenansa.
Ja Ester tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaammaksi ja sai hänen edessään armon ja suosion ennen kaikkia muita neitsyitä, niin että tämä pani kuninkaallisen kruunun hänen päähänsä ja teki hänet kuningattareksi Vastin sijaan.
 
2. Tevet (31.12.) - Hanukan 7. päivä
 
 7. päivä on erityinen: sekä Lehtimajanjuhlan että Hanukan 7. päivä juutalaiset laulavat "Hallelujah".

3. Tevet (1.1.2017) Hanukan 8. päivä
 
8. juhla, 8. päivä, 8. kynttilä = 888 Jeshuan luku
 
1. ja 8. päivä alkavat molemmat viikon seitsemännen päivän, sapatin, jälkeen. Kun sapatti loppuu, viikon 7-päiväinen kierto on tehty. Kirjoituksista tiedämme, että luku on täydellisyyden luku
Kun aurinko on laskenut sapattina tehdään HavdalaHavdala on seremonia, jossa hyvästellään Shabbat ja mennään taas JHVH:lle erotetusta pyhästä takaisin arkeen. Havdala on siis kahden välissä jakamassa ja erottamassa pyhän ja arjen. 
 
Mitä Havdalassa tapahtuu? On viiniä tai rypälemehua kiddush-maljassa. On mausteita; kanelia ja neilikkaa tuomassa tuoksua. On erityinen kynttilä. Kiitosrukouksen jälkeen, juodaan maljasta mausteiden tuoksuessa, kynttilän valossa. Sitten lausutaan muutama rukous seuraavaa viikkoa varten odotettaessa taas seuraavaa sapattia. Ei ihme, että sapattia kutsutaan Morsiameksi tai Kuningattareksi. 
  
Viimeisenä Hanukan päivänä, 8. päivänä (Numero 8 on uuden alkamisen päivä) kaikki Hanukan 9 kynttilää palavat kauniisti. 
 
Mitä taas luku 9 tarkoittaa kirjoituksissa? Gal 5:22 on 9 hedelmää, Pyhän Hengen; Ruach HaKodesh'in, aikaansaamaa  'häälahjaa' meissä, jos elämme ja ojentaudumme sanan mukaan: "rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensä hillitseminen".
 
Näiden numeroiden: 7 (Shabbat Morsian, hengellinen täydellisyys), 8 (Nooan arkissa 8 ihmistä. Uusi alku, uusi syntymä, ylösnousemus.), 9 (Jumalan lopullisuus, Hengen hedelmä ja lahjat) kautta polku johdattelee ajattelemaan tätä valon, pyhityksen, vapautuksen talvista ilojuhlaa, ja samalla sydämissämme odottamaan suurta Juhlaa, kun kerran saamme olla
"Maailman Valon", Jeshua Messiaan, Hääjuhlassa.

Hanukkana luetaan Tooran lukukappaleissa Joosefin elämästä ja kuinka hän ilmaisi itsensä veljilleen. Tämä aika on käsillä, kun kadonneiden heimojen yltä otetaan "egyptiläisen" vaatteet yltä. Toinenkin luettava kohta on ajankohtainen: 1. Kun. 3:15-4.1, jossa kaksi naista kiistelee lapsesta ja tuo asian Salomonin ratkaistavaksi. Seurasimme juuri Israelin tulipaloja, joista monet ns. palestiinalaisten sytyttämiä. Se, jonka oma lapsi tai maa on, ei halua sitä tuhota, koska rakastaa sitä. 

Tällä viikolla on luettavana Obadja, jossa on vain yksi luku. Senkin täyttyminen lähestyy. Viesti on hyvin vakava Edomille, jotka ovat nykyisiä palestiinalaisia: 8. Totisesti, sinä päivänä, sanoo Herra, minä lopetan viisaat Edomista ja taidon Eesaun vuorelta. 
9. Ja sinun sankarisi, Teeman, kauhistuvat, niin että viimeinenkin mies häviää Eesaun vuorelta murhatöitten tähden. 
10. Väkivallan tähden veljeäsi Jaakobia kohtaan peittää sinut häpeä, ja sinut hävitetään ikiajoiksi


Kun katsomme tänä päivänä Lähi-idän tilannetta ja tapahtumia voimme nähdä tämän olevan hyvin lähellä. Rukoillaan evankeliumin saavuttavan vielä monet Edominkin alueella, samoin Syyriassa; Damaskoksessa ja Aleppossa, jossa on suuri hätä. Rukoillaan naisten ja lasten puolesta, jotka pahasti traumatisoituneita eri puolilla Lähi-itää. 

Obadja jatkaa:
Sillä lähellä on JHVH:n päivä kaikkia pakanakansojaNiinkuin sinä olet tehnyt, niin sinulle tehdään; kosto sinun teostasi kohtaa sinun omaa päätäsi. 
16. Sillä niinkuin te olette juoneet minun pyhällä vuorellani, niin tulevat kaikki pakanakansat juomaan ainiaan: he juovat ja särpivät ja ovat, niinkuin ei heitä olisi ollutkaan. 
17. Mutta Siionin vuorella saavat olla pelastuneet, ja se on oleva pyhä, ja Jaakobin heimo on perivä perintönsä
18. Jaakobin heimo on oleva tuli ja Joosefin heimo liekki, mutta Eesaun heimo kuin olki, ja ne polttavat sen ja kuluttavat sen; eikä jää pakoonpäässyttä Eesaun heimosta. Sillä JHVH on puhunut. 
19. Ja he ottavat perinnöksensä Etelämaan ynnä Eesaun vuoren, Alankomaan ynnä filistealaiset; he ottavat perinnöksensä Efraimin maan ja Samarian maan, Benjaminin ynnä Gileadin. 
20. Ja tästä väestä, israelilaisista, viedyt pakkosiirtolaiset ottavat perinnöksensä kanaanilaiset Sarpatiin asti. Ja Jerusalemin pakkosiirtolaiset, jotka ovat Sefaradissa, ottavat perinnöksensä Etelämaan kaupungit. 
21. Pelastajat nousevat Siionin vuorelle tuomitsemaan Eesaun vuorta. 
Ja kuninkuus on oleva JHVH:n.


 
http://youtu.be/CJX43l9-Qx0  Yeshua Kadosh (Holy)!
 
Shabbat Shalom!
Sirkku