26.2.2018 / Megillat Ester ja Purim  
 
 
 
 
 
Shalom,
 
 

Meneillään oleva kuukausi on heprealaisessa kalenterissa nimeltään Adar, jolloin juutalaisessa maailmassa vietetään  Purim-juhlaa - 14.-15. Adar (1.-2.3.2018). Juhlan keskushenkilö ja sankaritar on nuori juutalainen nainen, Hadassa, josta tuli muinaisen Persian suurvallan kuningatar, kuningatar Ester. Tästä juhlasta kertoo Megillat Ester / Esterin kirja Raamatussa. Ester ei saanut valita osaansa, mutta silti, hänen kuuliaisuuteensa oli kätketty JHVH:n pelastussuunnitelma juutalaisille Suusanissa ja muualla valtakuntaa. Adar-kuukausi on iloinen kuukausi. Vietetään iloista vapautuksen juhlaa 30 päivää ennen toista suurta vapautusjuhlaa, Pesachia, johon näin iloiten valmistaudutaan. Koko ajanjakso Adarista Nisaniin on täynnä vapautuksen riemua ja iloa Purimin ja Pesachin ihmeiden tähden. Molemmissa juhlissa taivaalla näkyy täysikuu.


5. Moos. 28:47 sanoo, että meidän tulee palvella JHVH:a ilolla:

"..koska et palvellut JHVH:a, sinun Jumalaasi, iloiten ja hyvällä mielellä, kun sinulla oli yllin kyllin kaikkea."


Ps. 100:2
"Palvelkaa JHVH:a iloiten, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemuiten."

 

 https://themamafesto.files.wordpress.com/2012/03/purim-schpiel.jpg  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS22wqrYmCzCGDo4rnPstNFH8sbQeYEDj3OogZYwqMgoI1fNGC-Bw


Esterin kirja on ainoa kirja raamatussa, jossa ei ole kertaakaan suoraan mainittu Jumalan nimeä (kätkettynä kyllä), vaikkakin JHVH:n ihmeellinen suunnitelma ja Hänen tuomansa pelastus kulkee koko Esterin kertomuksen halki. Tuossa kirjassa ensimmäisen kerran puhutaan 'juutalaisista'. 
 
Se on yksi Raamatun iloisista juhlista, jolloin on lupa viettää karnevaalia värikkäisiin ja hauskoihin asuihin pukeutuneina. Israelissa kaduilla ja kodeissa vilisee kuningatar Estereitä, Mordechaita, mutta myös muita hahmoja. Syödään herkkuja ja napostellaan Haamaninkorvia (Hamantaschen) - kolmionmuotoisia täytettyjä leivonnaisia. Näiden syömisellä muistutetaan JHVH:n käskystä tuhota Israelin arkkiviholliset amalekilaiset, joiden jälkeläinen Haaman myös oli.

On myös  kolme velvoitetta; mitzvaa: "mishlo’ach manot" – antaa ainakin kaksi ruokalahjaa ainakin yhdelle henkilölle, “matanot La’evyonim” – antaa lahjoja köyhille sekä Seudat Purim – järjestää/syödä juhla-ateria. Yksi mitzva vielä: juoda punaviiniä. Tällä muistellaan Persian kuningas Ahasveroksen kuusi kuukautta kestäneitä pitoja kuin myös Esterin yksityisiä kutsuja Ahasveroksen ja Haamanin kanssa, joissa juotiin viiniä. (Valitettavasti monet seuraavat liikaakin Ahasveroksen mallia.)  Seuraavan videon myötä pääsee hyvin lasten ja nuorten Purim-tunnelmiin Israelissa:

  http://youtu.be/aqt-WpIao3g  המן הרשע | קינדרלעך Haman harasha kinderlac
 
Purim-juhlassa muistellaan synagogissa kuningatar Esteriä, Mordokaita ja pahaa Haamania, jonka nimi kun mainitaan, kaikki alkavat mekastaa ja huutaa. Lapset ovat innoissaan, kun saa kerrankin synagogassa pitää meteliä. 
Esterin kirja (Megila Ester) luetaan Purim-juhlan aikana kahdesti, aamulla ja illalla.
   http://cafe.themarker.com/media/t/255/207/5/file_0.jpg  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/04/c1/c3/04c1c37d57d140ad1cfd76da83e24fe0.jpg 
Esterin kirjaa pidetään yhden kirjan päähenkilön Mordokain kirjoittamana ja on niitäkin, jotka sanovat Esterin kirjoittaneen sen. Esteriä pidetään juutalaisuudessa yhtenä maailman neljästä kauneimmasta naisesta ja yhtenä seitsemästä naispuolisesta profeetasta. Esterin kirja poikkeaa muista Raamatun kirjoista ja tapahtumien liittäminen historiaan herättää joitain kysymyksiä.
Esterin kirja on kuitenkin etenkin diasporassa eläville juutalaisille tärkeä antisemitismistä kertova kirja, ihmeellisen pelastuksen kirja, sadunomaista Persian kuningaskunnan loistoa kuvaava kirja ja myös Esterin, Persian kuninkaan valitseman kauniin juutalaistytön, edustaman rohkeuden, rehellisyyden, nöyryyden ja lojaalisuuden kirja. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä meille kaikille, jotka kuulumme Jumalan perheväkeen. Ester ei myöskään ollut ahne kalleuksien perään, mikä yhdessä Esterin kauneuden ja luonteen viehätysvoiman kanssa sai kuningas Ahasveroksen valitsemaan juuri Esterin. Haaman oli Esterin vastakohta; ahne, vallanhaluinen ja kiero valehtelija, joka kantoi myös verenperintönään vihaa israelilaisia kohtaan.

Kirja kertoo uskosta Jumalaan ja Jumalan uskollisuudesta kansaansa kohtaan. JHVH varjelee kansaansa ja kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat. Esterin kirja puhuttelee näin kaikkia Jumalan omia. Kaikki tosissaan Jeshuaa seuraavat, ovat jossakin muodossa saaneet vainoa osakseen ja kokeneet kuten juutalaiset, että Jumalan kansa on aina vähemmistönä maailmassa.

2. Tim. 3 jakeet ovat tänä päivänä erityisen puhuttelevia: 
Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. 
2. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita, 
3. rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä, 
4. pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia; 
5. heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta. 

12. Ja kaikki, jotka tahtovat elää jumalisesti Jeshuassa Messiaassa, joutuvat vainottaviksi.
 

Esterin kirja vie meidät yli 400 vuotta eKr., ajan mahtavimman kuninkaan Ahasveroksen, Persian kuninkaan, hoviin. Tuon muinaisen suurvallan alue ulottui Intiasta Etiopiaan. Vain kreikkalaiset olivat pystyneet vastustamaan persialaisten vallan laajentumista. Tämän suuren valtakunnan eri puolilla oli juutalaisasutuksia; niitä juutalaisia, jotka eivät olleet palanneet Babylonian vankeudesta takaisin omaan maahansa. 

   

Kartassa Persian suurvalta - Shushan (Suusan) juuri Babylonian itäpuolella

Babylonian vankeus (Baabelin vankeus) oli juutalaisten maanpakolaisuus Babyloniassa, Kaksoisvirtainmaassa Mesopotamiassa. Se alkoi vuonna 597 eKr., jolloin Nebukadressar II ensimmäisen kerran valloitti Jerusalemin, ja päättyi Persian kuninkaan Kyyroksen (Koores) valloitettua Babylonian vuonna 539 eKr. Hän myönsi juutalaisille oikeuden palata Juudaan. Samalla hän antoi heille luvan rakentaa myös Jerusalemin temppeli uudestaan, mutta se saatiin rakennetuksi vasta Dareioksen hallitsijakaudella. 

Jeremia profetoi pakkosiirtolaisuuden kestävän 70 vuotta (Jer. 25:11-12, 29:10). Myös Daniel puhuu 70 vuodesta."... koko tämä maa tulee raunioiksi, autioksi, ja nämä kansat palvelevat Baabelin kuningasta seitsemänkymmentä vuotta"? (Jer. 25:11) Nuo 70 vuotta liittyvät Babylonian valta-aikaan, joka alkoi v. 607/605 ja päättyi v. 539/538, ja joka voitaneen katsoa myös pakkosiirtolaisuuden ajaksi, vaikka suurin osa juutalaisista ei ollut Babylonissa koko aikaa. 

Esterin kirja on ajankohtainen: 'kalastajien' aika on päättymässä ja 'metsästäjien' alkamassa. Antisemitismi on kasvanut eri puolilla maailmaa, erityisesti Euroopassa. USA:ta kutsutaan joskus nykymaailman Babyloniaksi. Maan vauraus houkuttaa juutalaisia jäämään. Vain pieni prosentti on tehnyt alijan Israeliin. Tilanne on sama kuin muinoin Babyloniassa. Alla 3D kuvaus, millainen Babylonia on ollut. 

 https://i.ytimg.com/vi/I1Hbht4iNQg/maxresdefault.jpg 

https://youtu.be/I1Hbht4iNQg Babylon reconstruction made for the Mesopotamia exhibition of the Royal Ontario Museum & British Museum at ROM, Toronto.

Esterin kirja kertoo niistä juutalaisista, jotka eivät palanneet takaisin omaan maahansa. Vain pieni vanhurskas joukko kaipasi Jerusalemia, vajaa 50 000 palasi. Suurin osa juutalaisista jäi Babyloniaan, joka oli mahtava suurvalta upeine rakennuksineen, katuineen, palatseineen ja patsaineen. Siellä sijaitsivat myös maailmankuulut riippuvat puutarhat, (nimetty maailman antiikinajan seitsemän ihmeen joukkoon), jotka Kuningas Nebukadnessar II oli rakentanut vuoristoisesta Meediasta kotoisin olevalle vaimolleen noin vuonna 580 eKr. Puutarhat olivat ihmisvoimin rakennettuja vuoria, jotka kaukaa katsottuna näyttivät roikkuvan ilmassa. Koska Babylonia oli tasaista, kuningas rakensi vuoren ja upeat riippuvat puutarhat vuoren rinteille, että vaimo tuntisi olonsa kotoisaksi.

Esterin kirjan tapahtumat ovat varoittavana esimerkkinä myös tämän päivän juutalaisille Euroopassa, Amerikoissa, Venäjällä... Materialismi ja vielä suhteellinen turvallisuus sitovat ja houkuttavat suurta osaa tämän ajan juutalaisista jäämään aloilleen, kuten muinoin Babyloniassa. Tuolloin Jerusalemin temppeli oli raunioina; kaikki piti jälleenrakentaa. Sama nytkin; asuntoja on rakennettava, puita istutettava, työpaikkoja ei ole riittävästi... 

Iranin uhka ei ole väistynyt minnekään, haamanit haluavat yhä tuhota juutalaisen kansan. Jo Daniel taisteli Persian enkeliruhtinasta vastaan rukouksin ja paastoin 21 vuorokautta ja lopulta tuli voitto ja vastaus kansan vapautuksesta 70 vuoden pakkosiirtolaisuudesta. 

Esterin kirjan sanoma 

Kaikki alkaa Suusanin palatsin puutarhasta, suureellisista kuninkaallisista juhlista, jotka kestivät 180 päivää. Kuningatar Vasti kieltäytyi näyttämästä kauneuttaan kaikkien kansojen ruhtinaille, (jotka jo 7 päivää olivat juhlineet ja olivat juopuneita), jolloin hallitsija suuttui ja erosi kuningattaresta. Itse asiassa kuningatar oli moraalisempi, vaikkakaan ei kuuliainen ja kuningas tässä holtiton. Tämä ero kuitenkin koitui juutalaisten pelastukseksi.

Uuden kuningattaren löytymiseksi julistettiin "kauneuskilpailut". Kuningasta eniten miellyttävä nuori nainen valittaisiin uudeksi kuningattareksi. 
Juutalainen Mordokai, benjaminilainen, "oli viety Jerusalemista pakkosiirtolaisuuteen niiden pakkosiirtolaisten joukossa, jotka vietiin samalla kuin Jekonja, Juudan kuningas, jonka Nebukadnessar, Baabelin kuningas, vei pakkosiirtolaisuuteen."

"Mordokai oli setänsä tyttären (eli serkkunsa) Hadassan, se on Esterin, kasvatusisä, sillä tämä oli isätön ja äiditön. Tyttö oli vartaloltaan kaunis ja näöltään ihana" (Est 2:7)

Ester joutui monien muiden nuorten tyttöjen lailla osallistumaan kilpailuun ja häneen ihastuivat kaikki, jotka hänet näkivät. Ja niin "Ester tuli kuninkaalle kaikkia muita naisia rakkaammaksi ja sai hänen edessään armon ja suosion ennen kaikkia muita neitsyitä, niin että tämä pani kuninkaallisen kruunun hänen päähänsä."   (Est 2:17)

https://idofollowjesus.files.wordpress.com/2013/05/esther7.jpg https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/f1/26/64/f1266496964645430369bb48e31cb2ed.jpg  

Juutalainen Ester siis voitti kuninkaalliset kauneuskilpailut, mutta hän ei ilmaissut syntyperäänsä. Samaan aikaan Mordokai, jolla oli merkittävä asema kuninkaan hovissa, paljastaa kuningasta vastaan suunnatun salaliiton. Tämä merkittiin kuninkaan aikakirjoihin.  

Haaman astuu nyt esiin. Haaman oli amalekilainen, Israelin periviholliskansaan kuuluva. (4 Moos 24:7,20; 2 Moos 17:16). Kuningas Saulin oli määrä tappaa kaikki amalekilaiset, mutta hän ei totellut Jumalan käskyä, vaan säästi Agagin, amalekilaisten kuninkaan hengen, ja juuri tämän jälkeläinen oli Haaman. Saul oli benjaminilainen, samoin Mordokai ja taas kerran olivat 'Benjamin' ja 'Amalek' vastakkain. Voisi ajatella, että on tänäkin päivänä; Benjamin Netanyahu ja Iranin, nyky-Persian "Amalek"; ajatollah Khamenei.

Kuningas ylensi Haamanin lähimmäksi neuvonantajakseen, jonka edessä kaikkien hovissa palvelevien oli heittäydyttävä maahan. Mordokai kuitenkin kieltäytyi Jumalaa pelkäävänä juutalaisena kumartumasta Haamanin edessä.

Haaman raivostui ja halusi nyt tuhota kaikki juutalaiset. Hän sai kuninkaan allekirjoittamaan lain, jossa määrätään kaikki valtakunnan juutalaiset tuhottavaksi: ”oli hävitettävä, tapettava ja tuhottava kaikki juutalaiset, nuoret ja vanhat, lapset ja vaimot, samana päivänä, kahdennentoista kuun, se on adar-kuun, kolmantenatoista päivänä, (Oli heitetty arpaa - puurimia - tuhoamispäivän määräämiseksi. Haaman on yksi antikristus-hahmoista ja päivä oli - Adar 13)  ja että oli ryöstettävä, mitä heiltä oli saatavana saalista”  Juutalaiset joutuivat suureen ahdinkoon.

Mordokai tiesi, että nyt oli Esterin astuttava esiin. Ester koki itsensä epävarmaksi ja pelokkaaksi, mutta Mordokain sanojen jälkeen hän sai voiman tehdä päätös. Mordokain rooli tässä oli kasvattaa Ester kypsyyteen. Hän ohjasi, opetti ja johdatti, koska puhua ja koska olla hiljaa. Mordokain rooli näin onkin sama Esterille kuin Pyhän Hengen Jeshuan morsiamelle. Pyhä Henki meissä tekee työtään, jonka on aloittanut, uskollisesti, ettei meissä olisi "tahraa, ei ryppyä".   

" Älä luulekaan, että sinä, kun olet kuninkaan linnassa, yksin kaikista juutalaisista pelastut. Jos sinä tänä aikana olet vaiti, tulee apu ja pelastus juutalaisille muualta, mutta sinä ja sinun isäsi perhe tuhoudutte. Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole päässyt kuninkaalliseen arvoon?" (Est 4:13-14)

    

Ester kuulutti kolmen päivän kokopaaston ja paastosi itsekin palvelijattariensa kanssa. Sitten koitti tuo hetki: Ester meni henkensä kaupalla ja kutsumatta kuninkaan eteen palatsin sisäpihaan ja näin uhmasi lain vaatimaa kuolemanrangaistusta. Ester sai kuninkaan silmissä armon ja kuningas osoitti Esteriä kädessään olevalla valtikalla. Tilanne muuttui.                                                      

Kuningas ei saanut Esterin käynnin jälkeisenä yönä unta: Hänelle luettiin muistiinpanoista Mordokain paljastamasta salaliitosta. Aamulla Haaman tuli kuninkaan luo. Kuningas kysyi häneltä, millaisen kunnianosoituksen kuninkaan tuli suoda miehelle, jota hän halusi palkita. Haaman antoi neuvon, jonka luuli tekevän hänet vielä mahtavammaksi. Mutta hän joutuikin nöyryytettynä korottamaan vihaamansa juutalaisen Mordokain.

Seuraavana päivänä Ester paljasti kuninkaalle olevansa juutalainen ja samalla syytti Haamanin suunnitelleen juutalaisten tuhoamista: "Se vastustaja ja vihamies on tuo paha Haaman." (Est 7:6). Haamanin kohtalo oli sinetöity. Hänet hirtettiin ja Mordokai korotettiin. 

Juutalaiset saivat oikeuden puolustautua ja Jumalan kansa säilyi. Purimista tuli vuosittainen ilojuhlan aika.

 Est 9:20-26

Ja Mordokai pani kirjaan nämä tapaukset. Ja hän lähetti kirjeet kaikille juutalaisille kuningas Ahasveroksen kaikkiin maakuntiin, lähellä ja kaukana oleville,
21 säätäen heille, että heidän oli vietettävä adar-kuun neljättätoista päivää ja saman kuun viidettätoista päivää joka vuosi,
22 koska juutalaiset niinä päivinä olivat päässeet rauhaan vihollisistansa ja heille siinä kuussa murhe oli kääntynyt iloksi ja suru juhlaksi- että heidän oli vietettävä ne päivät pito- ja ilopäivinä ja lähetettävä toisilleen maistiaisia ja köyhille lahjoja.
23 Ja juutalaiset ottivat pysyväksi tavaksi, mitä jo olivat alkaneet tehdä ja mitä Mordokai oli heille kirjoittanut.

24 Koska agagilainen Haaman, Hammedatan poika, kaikkien juutalaisten vastustaja, oli punonut juonen juutalaisia vastaan tuhotakseen heidät ja oli heittänyt puur'in, se on arvan, hävittääkseen ja tuhotakseen heidät,
25 ja koska sen tultua kuninkaan tietoon tämä oli kirjeellisesti määrännyt, että Haamanin pahan juonen, jonka hän oli punonut juutalaisia vastaan, tuli kääntyä hänen omaan päähänsä ja että hänet ja hänen poikansa oli ripustettava hirsipuuhun,
26 sentähden antoivat he näille päiville nimeksi puurim, puur-sanan mukaan. 
 

Kätketty tähti  

Esterin kirja tuntuu olevan täynnä "sattumia", jotka johdattelevat kansan pelastukseen: Kuningatar Vastin kieltäytyminen, ero, Ester valitaan kuningattareksi, kuningas ei saa unta; lukee Mordokaista, valtikka ojennetaan Esteriä kohti, armo ja suosio...JHVH:n kansaansa ohjaava käsi on koko ajan taustalla. 
 
Esterin kirjan sivujuonne voisi olla - "Kätketty, piilossa". Nimi Ester hepreaksi tarkoittaa juuri "Kätketty". Persian kielellä Ester tarkoittaa"Tähti". Esterin oikea nimi oli "Hadassa", joka tarkoittaa "Myrtti". Myrttiin sisältyy kärsimys. Esteriin liittyi samaistuminen oman kansansa kärsimykseen. Hänen todellinen identiteettinsä juutalaisena oli kätkettynä.  Tästä on tullut myös naamioitumisen ajatus Purim-juhlaan: Toisten tulee löytää sinut naamion ja puvun takaa. 

   
 
Heprealainen nimi Esterin kirjalle on siis Megila Ester - "Kätketyn, piiloitetun käärö". Jumala on "piilossa" Esterin kirjassa; on kuin kätkenyt kasvonsa. Esterin kirjaa on verrattu myös usein Laulujen lauluun, (Shir haShirim), sen morsiussymboliikan takia.    
 
Ester on myös ollut Jeshuan "morsiamen" esikuva. Morsian on kätkettynä muiden neitsyiden joukossa, mutta valittu. Hän on kulkenut usein kärsien ja ottanut ristinsä, ollut uskollinen ja kuuliainen alttiuden kengät jalassa, rohkea, hengellisin asein varustettu.

   http://photos1.blogger.com/x/blogger2/5578/939920435331199/1600/z/681473/gse_multipart24403.jpg 
 
1. Ester ei itse pyrkinyt kuningatarehdokkaiden joukkoon: hänet valittiin, kuten meidätkin (Näin Ester on myös kuin Joosef - pelasti kansansa ahdingon aikana ja oli vieraassa puvussa, kätkettynä identiteetti.)
 
Joh 15:16 "Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä ikinä te anotte Isältä minun nimessäni, hän sen teille antaisi."

2. Oli vaimojen vartijan, Heeganin suosiossa: Sai mielisuosion. Mekin; Jeshuan verellä puhdistettuina, nöyryydessä ja kuuliaisuudessa. 
 
Esteriä kaunistettiin 12 kk. "Kuusi kuukautta mirhaöljyllä (mirhaa käytettiin haavoihin ja on myös itsensä uhraamisen symboli), toiset kuusi kuukautta hajuaineilla (Hengen hedelmät, joita symbolisoivat eri hajuaineet myös Laulujen Laulussa) sekä muilla naisten kauneudenhoitokeinoilla" (Est 2:12)
 
  https://happyhealthyholyhome.files.wordpress.com/2014/06/aawakefinalbanner-1.jpg 
 
- Meitä kaunistetaan myös näin ja Sanalla pesten. Se, miten kauan aikaa kuluu kaiken hyvän uskomiseen ja käytäntöön soveltamiseen, riippuu kunkin omasta uskonelämästä.
 
Ilm 1:5-6 "Hänelle, joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä
ja tehnyt meidät kuningaskunnaksi, papeiksi Jumalalleen ja Isälleen,"
 
Efe 5:25b - 27 "niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,
saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton."
  
 
3. Ester sai kuninkaalta armon ja suosion ja kruunattiin kuningattareksi. Morsian armosta kruunataan hallitsemaan Suuren Kuninkaan kanssa ja papeiksi.
1. Piet. 2:9 "..Mutta te olette "valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa,.."
Ilm. 1:6 "ja tehnyt meidät kuningaskunnaksi, papeiksi Jumalalleen ja Isälleen..",

Jeshuakin kutsuu ihmisiä pitoihinsa ja juomaan niin paljon kuin haluaa, mutta kyseessä on Pyhän Hengen vastaanottaminen: , Joh. 7:37-39.   

Jeshua seisoi ja huusi ja sanoi: "Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon.
Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat."
Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen;

Esterin kirja osoittaa, että JHVH on liittojen Jumala. Hän pitää isien kanssa tehdyt liitot. 

5. Moos 7:7-8  "Ei JHVH sentähden ole mielistynyt teihin ja valinnut teitä, että olisitte lukuisammat kaikkia muita kansoja, sillä tehän olette kaikkia muita kansoja vähälukuisemmat, vaan sen tähden, että JHVH rakasti teitä ja tahtoi pitää valan, jonka hän oli vannonut teidän isillenne;"

Esterin kirja on antanut rohkeutta vuosisatojen ajan antisemitismin noustessa ja monien vainojen alla. Siksi myös vietetään edelleen Purim-juhlaa.

Esterillä oli rohkeus nousta ja puhua juutalaisen kansan puolesta. Meiltäkin vaatii rohkeutta vastustaa tämän maailman "haamaneja" ja seistä lujana yleistä mielipidettä vastaan kulttuurissamme, joka on yhä enemmän kielteinen Israelia, Jumalan kirjoitettua sanaa ja vanhurskautta kohtaan.
 
Näinä lopun aikoina tulee vielä aika, jolloin vaatii rohkeutta laskea hinta ja sanoa Esterin lailla; "Jos tuhoudun, niin tuhoudun."   

 
Ei ole aika nytkään pysyä hiljaa! 

Mordokai varoitti Esteriä, ettei antaisi ihmispelolle sijaa, ettei se voittaisi hänen uskoaan. Mordokai sanoi Esterille, että ehkä juuri tätä aikaa varten Jumala oli koroittanut hänet kuningattareksi. Tätä hetkeä varten Ester oli syntynyt: Se oli hänen "hetkensä".

Ester oli enemmänkin arka kuin rohkea, mutta kun hän oli vakavan haasteen edessä, hän teki päätöksen: pyysi esirukousta ja paastosi, nöyrtyi ja luopui omasta elämästään: "Jos tuhoudun, niin tuhoudun." (Ester 4:16)  

Päätöksen jälkeen Ester oli yhtäkkiä neuvokas, rohkea, viisas ja pelasti kansansa ja samalla itsensä. Vaikkakin tunnusti, että samalla pelkäsi: Hän oli kuninkaan armoilla!

Est 5:2 "Kun kuningas näki kuningatar Esterin seisovan esipihassa, sai tämä armon hänen silmiensä edessä, ja kuningas ojensi Esteriä kohti kultavaltikan, joka hänellä oli kädessä."

Ja Ester sai armon! Tästä voimme käsittää, kuinka suuri armo meitä on kohdannut, että meillä on LAHJA aina päästä Jeshuan veren sovitustyön tähden Kaikkein Pyhimpään, Abban, Isän istuimen eteen pyyntöjemme kanssa! 

Tästä ikuinen KIITOS Vapahtajallemme, Pelastajallemme; Jeshualle!


Am Israel Chai! - Chag Purim Sameach! Ole Siunattu!

t. Sirkku