Palaute YLE1:n ohjelmavastaaville voimakkaasti Israelin vastaisesta ohjelmasta 1.10. 2010
Palaute löytyy myös:  www.reinosav.net

Ohjelma kuultavissa täältä: http://areena.yle.fi/audio/1324322

Saajat:
suvi.linden@lvm.fi, lauri.kivinen@yle.fi, kimmo.sasi@yle.fi, elsi.katainen@yle.fi, kari.neilimo@yle.fi, heikki.peltonen@yle.fi, riitta.vanhatalo@yle.fi, jouni.kenttamies@yle.fi, annu.passoja@yle.fi


Palaute Suomen Yleisradion johdolle ja YLE1:n ohjelmavastaaville:


Tämä palaute koskee tämän aamun YLE1:n ohjelmaa, Ykkösaamua ja sen lopussa ollutta haastattelua, jonka toimitti Annu Passoja. Haastattelun pohjalla oli norjalaisten vasemmistolääkäreiden kirjoittama kirja, "Eyes in Gaza". Nämä kaksi kirurgia Erik Fosse ja Mads Gilbert kertoivat Castlead-sodan aikana Shifan sairaalan leikkauksista Passojan haastattelemana. Ohjelma kuultavissa täältä: http://areena.yle.fi/audio/1324322

Passoja totesi lyhyesti, että 8 v:n aikana Gazasta ammuttujen rakettien johdosta 20 israelilaista kuoli. Annu Passojan kerronta ja haastattelu jatkoi Hamasia tukevien vasemmistolääkäreiden hengessä voimakkaasti ja kritiikittömästi Israelin iskujen vaikutusta. Kuvauksista ei puuttunut lihanriekaleita ja verta, vähän 'kirsivirtas-tyyliin'. Kyse oli kuitenkin normaaleista sotakirurgian tilanteista, joissa uhreja leikattiin, myös naisia ja lapsia, niinkuin pommitusten jäljeltä kaikissa sodissa tapahtuu.
   
Näin saatiin Fossen ja Gilbertin kuvausten ja Passojan kritiikittömän haastattelun johdosta demonisoitua Israelin vastaisku Hamasin sissejä vastaan ja rakettien ampumisen lopettamiseksi. Siviilejä kuoli myös, johtuen osittain sissien raukkamaisesta piiloutumisesta moskeijoihin ja hallintorakennuksiin, joihin myös pommitettiin Israelin varoitettua ensin siviilejä.
     V. 2005 Israel vetäytyi Gazasta ja rakettien tulon olisi pitänyt loppua. Sen jälkeen sieltä on tullut ainakin 6000 rakettia, ennenkuin Israelin mitta tuli täyteen kolmen vuoden kuluttua ja se aloitti Castlead-operaation 2008. Näitä 2 lääkäriä, eikä Annua kiinnostanut selittää Gazan lähellä asuvien monien israelilaisten lasten traumaattisuus, pommisuojissa vietettyjen tuntien määrästä ja pelosta johtuen, kun sireenit soivat 6000 kertaa ja kiireesti suojaan, alle minuutissa. Passojan haastattelun lopputulos oli siis sama kuin Hamas-sidonnaisilla lääkäreillä. Raaka Israel, raukat gazalaiset kärsimässä.     

Passojan olisi ollut ehdottomasti syytä kertoa lyhyesti kuulijoille Gaza-sodan taustaksi seuraavaa:
Israelin silloinen Pääministeri Ehud Olmert tarjosi rauhaa Gazan Hamasille v.2008 ennen iskua. Tarjous ei kelvannut. Näiden 2 norjalaislääkärin vasemmistolaiset ja Hamas-sidonnaiset vaikutteensa ja anti-israelilaiset ideologiansa, jotka suoraan vaikuttavat haastattelulausuntoihin ja kirjan sisältöön, olisi tullut heti alussa kertoa. Tällöin Israelin Castlead-operaatiolle olisi löytynyt riittävä oikeutus ja näiden kirurgien haastattelulausuntoja olisi voinut tarkastella oikeassa valossa ideologia huomioiden. Mistäpä sellainen ennakkotietämys Passojalle olisi tullut? Ainakin netissä on runsaasti aineistoa. 

Reino Savola, Lappajärvi
reinosav@japo.fi
 
********************

PS. Onko tässä ironiaa? Fosse sai islamistin puukosta:

RADICAL LEFTIST NORWEGIAN DOCTOR ERIK FOSSE STABBED IN GAZA, BLAMES THE WEST NOT HIS ATTACKER......

Tundra Tabloids has reported on a number of times on Erik Fosse, the sidekick of Mads Gilbert, the two Norwegian state funded doctors who collaborated with Hamas in helping to disseminate anti-Israel propaganda during Operation Cast Lead. The two doctors also collaborated in writing a book on their collaboration experiences, called "Eyes in Gaza", which has been promoted and supported by the Norwegian government.

Erik Fosse has now been stabbed by an Arab in Gaza, and in spite of having his blood spilt for being a foreigner in Gaza, he's more than willing to blame the west, not the man who stabbed him.