Israel hyväksyy laajemman Euroopan toimintasuunnitelman

Katso tämä Jerusalem Postin linkki , josta lyhyitä vapaita käännöskatkelmia. (13.12.-04)

Esipuhe: EU on avaamassa Israelille pääsyn Euroopan Naapuruuspolitiikalle, joka olisi avaamassa ovet Euroopan talouteen, kulttuuriin ja tieteeseen. Tässä vaihtoprosessissa Israel sallii EU:n laajennetun sekaantumisen Lähi-Idän diplomaattiseen prosessiin.

  • Knesset hyväksyi EU: tarjouksen 12.12.2004. Ulkoministeri Silvan Shalom on määrä matkustaa maanantainana 13.12. Brysseliin vuotuiseen Israel-EU Liittokokoukseen, jossa molempien osapuolien on määrä allekirjoittaa toimintasuunnitelma muodollisesti.
  • Sopimus on askel Israelin täyteen jäsenyyteen EU:ssa. Sopimus siis sisältää tulevaisuuden näkymän tavaroiden, palvelujen, ihmisten ja pääomien vapaalle liikkumiselle maiden rajoilla.
  • EU:lla on samat suunnitelmat myös EU:n ja Moldovan, Ukrainan, Moroccon, Tunisian, Jordanian ja Palestinian Authority:n välillä.
  • Sopimus avaa jo nyt Israelille pääsyn tusinoihin EU:n eri projekteihin, joihin aiemmin ei ollut pääsyä ja suo samalla EU:lle muodollisestikin mahdollisuuden osallistua Lähi-Idän diplomaattiseen prosessiin.
  • Sopimukseen on päästy puolentoista vuoden neuvottelujen jälkeen. Sopimus mahdollistaa mm. Israelilaisten firmojen pääsyn kilpailuun EU:n alueella.
  • Viimeisen kuukauden sopimus on ollut juuttuneena lukuun, joka käsittelee massatuhoaseita, joista EU on ollut innokas saamaan aikaan muodollisen dialogin Israelin kanssa.
  • Lopulta Israel pääsi sopimukseen aloittaa dialogi Euroopan kanssa, muuttamatta omia alkuasetelmiaan, jossa se on pitkään vaatinut, että sellainen sopimus voi syntyä vain, jos alueen valtiot elävät rauhassa keskenään.
  • Kun Israelin viranomaiset leikittelivät ajatuksilla suunnitelman pitkän tähtäimen kauppa-eduista, EU:n viranomaiset korostivat jalansijaa, jonka sopimus antaa Euroopalle diplomaattisessa prosessissa.
  • EU:n Ulkoasiain Komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoi sanomalehtikonferenssissa Brysselissä viime viikolla, että Israel tämän sopimuksen kautta tunnustaa "tarpeen ottaa huomioon tulevan Palestiinan valtion elinkelpoisuus, mietittäessä terroristiaktiivisuutta."
  • Hän sanoi , että sopimus myös tarkoittaa sitä, että "Israel selvästi tunnustaa EU:n roolin Kvartetissa." Israel, hän sanoi, "ei ole koskaan ollut halukas tekemään sellaisia sitoutumisia, kirjoittaessaan millekään toiselle osapuolelle." Sama koskee Israelin suhtautumista massatuhoaseiden leviämiseen.---------- pääsivulle

Loppupäätelmä: Israelin talous on ollut viime vuosina erityisen tiukalla intifadan takia. Turismi on romahtanut ja jättänyt monet vaille työtä. Terrorismin vastainen kasvanut valvonta on syönyt paljon Israelin valtion niukkoja rahavaroja. Se joutuu näin lopulta hankaliin kompromisseihin EU:n kanssa, vaikka antisemitismi on selvästi kasvanut EU:ssa. EU:n innokas halu päästä tämän sopimuksen avulla Lähi-Idän (pakko)rauhaa tekemään, on tässä erityisen huomionarvoista Raamatulliselta kannalta katsoen. Se on osa Dan.9:27 rauhansopimuksen palapeliä. Tony Blair on innokas astumaan esiin veturiksi tähän Lähi-Idän tulevaan rauhankonferenssiin, jota kiirehditään Lontooseen tammikuussa 2005. (aiottu tammikuun kokous peruttu ennenaikaisena. Ilmeisesti Colin Powell'in kehotuksesta, joka piti kokousta ennenaikaisena.)