Jouni Suonsivu kommentoi Turun Ylioppilaslehden artikkelia Lähi-Itä konfliktista

Luin Turun Ylioppilaslehden 7/2004 artikkelit Lähi-Idän konfliktista. Toimittaja Matias Mattsson pyysi alunperin minua haastateltavaksi, koska olen toiminut kansalaisaktiivina asiassa, mutta toisaalta en uskonut, että haluamani ajatukset tulisivat haastattelusta lehteen. On kuitenkin jotakin, mihin on puututtava. Kaipasin artikkeleista pureutuvampaa otetta, ettei toistettaisi Hesarin ja vaikkapa BBC:n pahimpia yliyksinkertaistuksia, ja yksipuolisesti arabinarratiivin toistoa. Edward Saidilta on peräisin ajatus, että aiheesta on olemassa kaksi narratiivia: israelilainen ja arabialainen - ja lukija valitkoon kumpi on oikeampi/sopivampi. Ongelmana Saidin ajattelussa on vain, pysytäänkö historialliskriittisesti ja metodisesti kestävällä pohjalla.

Siis lyhyesti:

Mikä on faktaa, mikä ei.

Ja faktaan: artikkeleissa toistettiin virheellistä perusväittämää, jonka mukaan Ariel Sharonin (ei tuolloin pääministeri) vierailu Temppelivuorella olisi laukaissut intifada II:n. Näin ei ole. Annankin sanan (originaali löytyy Annan sivulta: http://www.geocities.com/aboaev sivuilta kohdassa quotes, Middle East -) PA:n viestintäministerille:

Jokainen, joka luulee, että intifada puhkesi mokoman Sharonin vierailun vuoksi al-Aqsan moskeijaan, on väärässä...Tämä intifada suunniteltiin etukäteen, siitä lähtien kun puheenjohtaja Arafat palasi Camp Davidin neuvotteluista, jossa hän käänsi neuvottelupöydän asiat nurinpäin presidentti Clintonin kasvoille.

Imad al-Faluji, PA:n viestintäministeri, Libanonissa maaliskuussa 2001 : (Whoever thinks that the intifada broke out because of the despised Sharon's visit to the al-Aqsa Mosque, is wrong.... This intifada was planned in advance, ever since President Arafat's return from the Camp David negotiations, where he turned the table upside down on President Clinton.--Imad al-Faluji, PA Minister of Communications, in Lebanon in March 2001)

Kun Temppelivuori (ja koko Samaria-Juudea/Länsirantana myöhemmin tunnettu alue) oli Jordanian miehityksessä 1948-1967, Temppelivuorelle oli pääsy vain muslimeilla. Jordania tuhosi kyseisenä aikana Jerusalemin Vanhan Kaupungin 35 synagogasta yhtä lukuunottamatta kaikki ja se tuhosi Öljymäen 2600 vuotta vanhan hautausmaan, jonka hautakivistä tehtiin jalkakäytäviä ja julkisia vessoja Jerusalemin itäosaan. Israel takaa pääsyn Temppelivuorelle kaikkien kolmen monoteistisen uskonnon harjoittajille, se on johtava periaate. Tätä ei kuitenkaan ole voitu toteuttaa intifada II:n aikana muslimilevottomuuksien vuoksi. On muistettava, että palestiinalaisissa on myös kristittyjä, ja hekin kärsivät tilanteesta.

Faktaa lisää:

PA:lta on EU-verovarojamme kateissa n. 400 miljoonaa euroa. Rahat on kavallettu, ja niiden käytöstä ei ole siis varmuutta. Otin asiasta yhteyttä MEPpeihimme ja lopulta EP päätti tutkituttaa rahojen käytön, mutta asiasta vastaava komissaari Chris Patten kieltäytyi tutkimuksesta. Miksiköhän? Onhan unionin johtavana periaatteena avoin hallinto. Jos on perusteltu epäilys väärinkäytöksestä, asia on tutkittava.

Oslon sopimuksella Israel aseisti uunituoreen itsehallintoviranomainen PA:n monikymmentuhantiset turvallisuusjoukot mm. rynnäkkökiväärein. PA:n viranomaisvelvoite oli ja on kitkeä Israeliin ja israelilaisiin kohdistuva terrorismi toimialueellaan. Tämä tarkoittaa terroristijärjestöjen (kuten Hamas ja islamilainen Jihad) hajottamista ja niiden laittomien aseiden keräämistä. Sen sijaan PA onkin itse harjoittanut terrorismia, pääosin suoraan Jasser Arafatin käskyvallassa olevien al-Aqsan marttyyrien prikaatien välityksellä. Se on ollut Hamasiakin tehokkaampi tappokone.

On osoitettu, että Israelin haltuun joutunut Karine A aselaiva oli tuomassa salaa 80 tonnia Oslon sopimuksen vastaista Jasser Arafatin ja hänen PA-hallintonsa tilaamaa aseistusta. Se oli tarkoitettu itsehallinnon tukemaan ja aloittamaan terrorismiin. Israel veti Oslon sopimuksen mukaisesti joukkonsa PA-alueen 6 kaupungista ja 450 kylästä ja alueita oli tarkoitus asteittain siirtää tilanteen rauhoittumisen myötä PA:n hallintaan. Terrorismi ei kuitenkaan osoittanut laantumisen merkkejä, ja tässä sitä ollaan. Allekirjoittanut olisi tyytyväinen, kun Israelin ja PA:n välillä Oslossa sovittu toteutuisi, palestiinalaisilla olisi kotimaa, rauha vallitsisi ja sen myötä puolin ja toisin hyvinvointi olisi mahdollista. Tämä vain edellyttäisi PA:lta sopimuksen noudattamista, silloin Israelin ei olisi tarvinnut myöskään edes aloittaa tuon edellisessä Turun Ylioppilaslehdessä kuvatun aidan rakentamista.

Todellisesta, juurillemenevästä viestinnästä on aina puute, niinpä kehotan aihepiiristä kiinnostunutta lukijaa tutustumaan sivustoon http://www.honestreporting.com Pyydän Turun Ylioppilaslehdeltä rohkeutta ja polyfonian sallimista, se tarkoittaa esittämieni tosiasioiden pääsyä n. 15 000 potentiaalisen lehdenlukijan saataville.

Jouni Suonsivu

PS. Ylläpitäjän kommentti: Juuri äskettäin, Sheikki Jassinin surmaamisen jälkeen, PLO:n Fatah, Hamas ja Jihad päättivät ryhmittyä yhden ja saman johdon alaisuuteen. Käytännössä tämä merkitsee Tiekartta-rauhansopimuksen lopullista romuttumista (siinä PLO:n piti kitkeä terrorismi alueelta) ja PLO:n palaamista selvemmin entiseen eli terrorismin avoimempaan käyttöönottoon.(Ks. asiaan liittyvä linkki: http://www.reinosav.net/3-terrors.htm )

pääsivulle