27.12.2017 / Karjatorni paimenten kedolla  


Shalom,

 

Hepr. 10:7

'Katso, minä tulen - kirjakääröön on minusta kirjoitettu - tekemään sinun tahtosi, Jumala'.

  

Jeshua opetti opetuslapsilleen, että Mooses, profeetat ja Psalmien kirjoittajat, kaikki kertoivat Hänestä. Miten täynnä sanomaa ovatkaan Messiaan syntymään liittyvät profeetalliset tekstit. 

Luukas 24:44

Ja hän sanoi heille: "Tätä tarkoittivat minun sanani, kun minä puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne, että kaiken pitää käymän toteen, mikä minusta on kirjoitettu Mooseksen laissa ja profeetoissa ja psalmeissa". 

Jos haluamme löytää Messiaan, niin meidän tulisi tutkia myös kirjaa, josta Hän itse opetti; Tanachia (Vanhaa testamenttia).  

Alfred Edersheim, joka on kirjoittanut 'The Bible History, Old testament' sanoo kirjan johdanto-osassa: 

"Täysin ymmärrettynä kirjoitukset ovat täynnä Kristusta ja kaiken on tarkoitus osoittaa Kristukseen meidän ainoana Vapahtajanamme. Ei vain laki opeta meitä Kristukseen, eivätkä eri esikuvat, jotka ovat varjo tulevasta Kristuksesta, eivätkä edes profetiat, jotka ennustavat Kristuksen tulosta, vaan koko Vanhan Testamentin historia on täynnä Kristusta."

Jeesus Kristus (hepr. Jeshua HaMashiach) on kaikkien seitsemän Herran juhlan, jo tapahtunut tai tuleva, täyttymys. Juuri maailmalla vietetty joulu ei ole näitä Herran säätämiä juhlia eikä liity Vapahtajaamme, Jumalan suunnitelmaan eikä mitenkään edes Jeshuan syntymään. Kristillisessä maailmassa pidetään yllä joulutraditiota, jonka syntyjuuret ovat pakanuudessa.

Joulua vietettiin kuitenkin tänäkin vuonna eri puolilla maailmaa ja 'jouluevankeliumi' kuultiin seurakunnissa, kirkoissa ja kodeissa. Siksi
on hyvä lähemmin tarkastella, onko mielikuvamme Jeshuan syntymästä, Beetlehemin tallista ja seimestä oikea. Oliko talli majatalon pitäjän, jolla ei ollut tilaa sisätiloissa? Oliko tallissa härkiä, aaseja ja muita eläimiä? Oliko se puinen talli kuten meillä ajatellaan tai luola, jollaisia näkyy Lähi-idän seimiasetelmissa vai jokin muu rakennus? Oliko talli Beetlehemin kaupungissa? Kuinka paimenet osasivat mennä sinne ilman tarkempaa osoitetta? Meillä kaikilla on mielikuva tallista, mutta vastaako se todellisuutta.

      
 
Syntyikö Jeshua jouluna, 25. joulukuuta? 

Dionysius Exiguus (n. 470 – n. 544) oli skyyttiläissyntyinen munkki, joka otti kristillisen ajanlaskun (jKr.) käyttöön tehdessään pääsiäisen aikataulukkoa. Hän sijoitti Jeshuan syntymän vuoteen 754 ab urbe condita (Rooman kaupungin perustamisesta lukien), josta tuli vuosi 1. Hänen laskuissaan on kuitenkin muutaman vuoden virhe. 
 
Joh 1:14
Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. 

Sana "asua" alkukielellä on tarkemmin "majaili" ja tulee sanajuuresta, joka tarkoittaa majaa (succa), väliaikaista asumusta. Siksi Lehtimajanjuhlan 1. päivä on tuntunut aina luontevalta ajatukselta Jeshuan syntymää ajatellen, mutta tarkempi tutkiminen osoittaa, että se sittenkin tapahtui 11. syyskuuta 3 eaa. gregoriaanisen kalenterin ja 2 eaa tuolloin käytössä olleen juliaanisen kalenterin mukaan. Tuolloin oliPasuunansoiton juhla, Tishri 1., päivä, jona Israelin kuninkaat kruunattiin. Tässä erittäin tarkat laskelmat ja historialliset todisteet, lisäksi merkit tähdistöissä.  http://versebyverse.org/doctrine/birthofchrist.pdf

Luuk 2:7
Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. 
 
Jeshua syntyi sen ajan suurvallan Rooman hallitessa ja historialliset lähteet osoittavat, että Rooma suoritti veronkantonsa sadonkorjuukauden lopussa, jolloin ihmisillä oli rahaa maksuihin; elo-lokakuussa. Joosefkin lähti verolle pantavaksi Marian kanssa Beetlehemiin.

Luuk 2:1-5
Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava. 
Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. 
Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa
Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. 

Monesta seikasta voimme päätellä, että  Jeshua sikisi Pyhästä Hengestä Hanukka-juhlan aikana ja syntyi syksyllä Pasuunansoiton juhlan alkaessa. Tätä todistaa myös, että pappi Sakariaan (Abian osaston) palvelusvuoron ajankohta oli toukokuun lopussa. Enkeli Gabriel oli ilmoittanut iäkkäälle Sakariaalle, että hän saisi pojan. Sakariaan palvelusvuoron jälkeen hänen vaimonsa Elisabet tuli raskaaksi. Kun enkeli Gabriel kertoi Marialle Jeshuan syntymästä, Elisabet oli tuolloin kuudetta kuukautta raskaana. Lapsi, Johannes Kastaja, syntyi sitten maaliskuussa, 3 eaa. Näin Jeshuan syntymä olisi syyskuun ensimmäisellä puoliskolla 3 eaa ja tarkemmin 11. syyskuuta, Tishri 1. Josefus puolestaan kertoo kuningas Herodeksen kuolemaa edeltäneen täydellisen kuunpimennyksen. Tällainen oli 10. tammikuuta, 1 eaa. http://versebyverse.org/doctrine/birthofchrist.pdf
 
Luuk 1:35-36
Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: "Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. 
Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi;   

Miksi sitten Jeshuan syntymää vietetään jouluna eikä syksyllä? Tämä juontuu joulukuun lopussa olevaan talvipäivän seisaukseen, vuoden pimeimpään aikaan, liittyneeseen auringonjumalan syntymäjuhlaan, jota Roomassa vietettiin. Joulun vieton Jeesuksen syntymäpäivänä paavi Julius I vakiinnutti v. 345 jaa. Päiväksi tuli 25. joulukuuta. Monissa kulttuureissa on palvottu aurinkoa ja se on ollut monesti pääjumalana: egyptiläisten Ra, babylonialaisten Tammus, kreikkalaisten Zeus, roomalaisten Jupiter, muinaispersialaisten Mitra; kaikkien syntymäpäivä on ollut 25. joulukuuta liittyen juuri auringon "syntymään". Tähän joukkoon roomalaiset lisäsivät Jeesuksen, koska halusivat jatkaa traditiota. Kristinuskon tultua valtionuskonnoksi juhlintaa ei siis haluttu lopettaa, vaan vaihdettiin keskushenkilö, jonka syntymäpäivän oli oltava tuo sama. 
25. joulukuuta oli myös päivä, jolloin Hanukasta tuttu Antiokus Epifanes saastutti Jerusalemin temppelin uhraamalla sian sen alttarilla. Skandinaviassa talvipäivänseisaukseen, midvinter blótiin, liittyi mm. porsaan uhraaminen ja sen veren pirskottaminen. Joku voisi kysyä, että mitä pahaa on Jeesuksen syntymäpäivän vietossa, eikö hän olisi siitä vain iloinen? Tähän vastaa arkkitehti ja antiikin tutkija Aaro Söderlund, joka itse on agnostikko: ”Joulunvietossa on se perusongelma, että syntymäpäivän juhliminen ei ole kristillistä, kuolinpäivän juhliminen on. Koko ajatus juhlia syntymäpäivää on pakanallinen." https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/23/joulun-pimea-menneisyys 
 
Uskonpuhdistuksen (1517 jaa.) jälkeenkin roomalaiskatolisen kirkon 300-luvulla jaa. tekemät muutokset mm. Sapatin  vaihto sunnuntaiksi (auringonjumalan päivä) jäivät voimaan protestanttisissa kirkkokunnissa. Viime vuosina on kuitenkin alettu herätä, tutkia ja palata Raamatun sanaan. Apt. 17:30 "Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on kärsinyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus." David sanoo Ps. 51:8 - "Katso, totuutta sinä haluat salatuimpaan saakka.." Pyhä Henki on Totuuden Henki.

Mutta nyt menemme tässä kirjoituksessa seuraavaksi paimenten kedolle. Ennen sitä kuljemme ajassa vielä enemmän taaksepäin aikaan, jolloin 

Jaakob perheineen lähestyy Beetlehemiä. 

Raamatussa nimillä on aina puhutteleva merkitys ja ne kertovat paljon.  Seuraavassa raamatunpaikassa on viittauksia Messiaaseen.

1. Moos. 35:16-21 
 
Sitten he lähtivät liikkeelle Beetelistä. Ja kun vielä oli jonkun verran matkaa Efrataan, joutui Raakel synnytystuskiin, ja hänen synnytystuskansa olivat hyvin kovat. 
Ja kun hänen synnytystuskansa olivat kovimmillaan, sanoi kätilövaimo hänelle: "Älä pelkää, sillä tälläkin kertaa sinä saat pojan". 
Mutta kun hänen henkensä oli lähtemäisillään, sillä hänen oli kuoltava, antoi hän hänelle nimen Benoni, mutta hänen isänsä antoi hänelle nimen Benjamin
Niin Raakel kuoli siellä, ja hänet haudattiin Efratan tien varteen, se on Beetlehemiin. 
Ja Jaakob pystytti hänen haudalleen patsaan; tämä Raakelin hautapatsas on olemassa vielä tänäkin päivänä. 
Ja Israel lähti liikkeelle sieltä ja pystytti telttansa tuolle puolen Karjatornia ( Migdal Eder).
 
Näistäkin jakeista löytyy puhetta Messiaasta. 
Beetel = "Jumalan talo / huone"; Beit' El   
Messias tuli Jumalan Huoneesta  
 
Efrata = "hedelmällinen" tai hedelmällisyyden tila
 
1. Moos. 49:22

Joosef on nuori hedelmäpuu, nuori hedelmäpuu lähteen reunalla; sen oksat ulottuvat yli muurin. 

Joosef on Jeshuan yksi esikuva. Hänen poikansa Efraim (tark. hedelmällinen) sai esikoisoikeuden Jaakobin siunaamana.

Raakel = "uuhi" (naaraspuol. karitsa) Rachel (hepr.) tarkoittaa siis "pikku uuhi" tai "karitsa"

Naaraspuolista karitsaa käytettiin rauhan uhreissa.

Jeshua teki uhratessaan itsensä rauhan meidän ja Isän välille.

Benoni (Ben-oni) "tuskani poika". Tai "kipuni poika" 

Jeshua oli kipujen mies. 

Benjamin = "oikean käden poika"

Jeshua on Jumalan voimakas oikea käsi 

Beetlehem (Beit-lechem) = "leivän talo / huone" 

Jeshua tuli Leivän talosta Elämän Leiväksi. 

1 Moos 35:10 Jaakob sai uuden nimen:

Ja Jumala sanoi hänelle: "Sinun nimesi on Jaakob; mutta älköön sinua enää kutsuttako Jaakobiksi, vaan nimesi olkoon Israel". - Niin hän sai nimen Israel. 

Israel (Jisra'el) = "Jumala taistelee/kamppailee", "Jumalan taistelija" 

Jeshuan on voitto! Israelista itse Jumala sanoo, että se on "Jumalan taistelija", siksi Israel pysyy ja on Voittajan puolella.  


   

 

Eder = "karja, lauma" Migdal Eder (Karjatorni) oli vartiotorni, joka oli rakennettu ryöstäjien varalta karjan suojaksi.

Jeshua on meidän Vahva Tornimme:

Sananl. 18:10 

Herran nimi on vahva torni; hurskas juoksee sinne ja saa turvan. 

 
1. Moos. 35:21 "Ja Israel lähti liikkeelle sieltä ja pystytti telttansa tuolle puolen Karjatornia ( Migdal Eder)."
 
Migdal Eder, karjatorni, rakennettiin Beetlehemin toiselle puolelle suojaamaan laumaa ryöstäjiltä, eläimiltä tai muilta vahingon aiheuttajilta.  
 
1 Moos. 35:16-26
  
Raakel kuolee toisen poikansa syntyessä. Lapsi, tämä toivottu poika, kuitenkin syntyi. Näin Raakel sanoi Joosefin syntyessä:
1. Moos 30:24  "Ja hän antoi hänelle nimen Joosef, sanoen: "JHVH antakoon minulle vielä toisen pojan". 
 
Raakel kuoli synnyttäessään toista poikaansa, jolle hän antoi nimen Benoni (tuskani poika). Mutta Jaakob valitsi nimen Benjamin (oikean käteni poika). Raakel on haudattu Beetelin eteläpuolelle, Beetlehemin lähistölle. Hauta on edelleen paikallaan. 

 
Jaakobin paluumatka
 

"Mutta kun hänen henkensä oli lähtemäisillään", "Benoni", sanoi Raakel, "tuskani poika"; tämä oli kuolevan Raakelin huokaus.  "...mutta hänen isänsä antoi hänelle nimen Benjamin." Oikea käsi osoittaa voimaa ja tämä tuli lapsen nimeksi. 
Benjamin syntyi Beetlehemissä, kuten Jeshua, joka on Isän oikean käden Poika.

 
Apt. 5:31

Hänet on Jumala oikealla kädellänsä korottanut Päämieheksi ja Vapahtajaksi, antamaan Israelille parannusta ja syntien anteeksiantamusta.

1 Piet 3:22

...hänen, joka on mennyt taivaaseen ja on Jumalan oikealla puolella; ja hänen allensa ovat enkelit ja vallat ja voimat alistetut.

 
Karjatorni - Migdal Eder 

Migdal Eder oli vartiotorni kedolla, missä paimenet vartioivat laumaansa.
Luukkaan evankeliumissa näemme, että näin on. Paikka oli noin 2 km etelään Beetlehemistä.   

Luuk 2:8

Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa.
 
Edersheimin mukaan tämä Migdal Eder ei ollut kuitenkaan tavallisten laumojen, joita laidunnettiin muilla Beetlehemin kedoilla, vartiotorni, vaan se oli lähellä kaupunkia, Jerusalemiin johtavan tien varrella.
Nämä "laumat, jotka laidunsivat tuolla paikalla, oli tarkoitettu Temppeliuhreja varten.." 

              
 
Targumit myös mainitsevat Migdal Ederin ja 1 Moos 35:21 ja Miika 4:8 nähdään tänä samana paikkana. Miika profetoi, että Karjatorni on paikka, jossa Messias syntyisi. Temppelin uhrilampaita kaitsevat paimenet tunsivat hyvin tämän Miikan profetian, siksi he tiesivät heti enkelien ilmoittaessa Messiaan syntymästä, mistä tämä löytyisi kapaloituna ja seimessä.

Ja sinä Karjatorni, tytär Siionin kukkula! Sinun  luoksesi on tuleva, on saapuva entinen hallitus, tytär Jerusalemia vallinnut kuninkuus. 
 (engl.) And thou, O tower of the flock, the strong hold of the daughter of Zion, unto thee shall it come, even the first dominion; the kingdom shall come to the daughter of Jerusalem.

   Tätä Miika 4:8 jaetta rabbit tulkitsevat näin: "Hän levittää telttansa Migdal Ederin luo paikkaan, missä Messias Kuningas ilmaisee itsensä päivien lopulla."
 
Nyt tiedämme, että Karjatorni, Migdal Eder oli vartiotorni, josta vartioitiin Temppelin laumoja; näitä, joita kasvatettiin uhrattavaksi Temppelissä. Nämä eivät olleet mitä tahansa lampaita.  
         
  
 
Paimenet, jotka huolehtivat näistä karitsoista, olivat erityisesti koulutettuja tätä arvokasta tehtävää varten. Paimenet oli koulutettu tietämään, millainen uhrattavan eläimen tuli olla ja heidän tehtävänsä oli varmistaa, ettei yksikään eläin tullut satutetuksi, vioittunut tai ollut virheellinen. Karitsat syntyivät Karjatornissa ja kapaloitiin, etteivät ne vioittuisi. 
Näin myös Jumalan pieni vastasyntynyt Karitsa kapaloitiin karitsoiden kivistä rakennetussa hoitotornissa samassa kivisessä "seimessä" kuin Temppelin uhrikaritsatkin.  
 
   
  
 
  
Miika 4:14 
Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.
 
Beit-Lechem-Efrata (hedelmällinen leivän talo). Vaikka kaupunki on vähäinen, sieltä nousee Israelin Hallitsija.
 
Tämä hallitsija on Daavidin jälkeläinen ja alkuperä muinaisuudessa.
 
Jesaja 7:14
Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. 

Miika 6:5-7
Muista, kansani, mitä oli mielessä Baalakilla, Mooabin kuninkaalla, ja mitä Bileam, Beorin poika, hänelle vastasi, Sittimistä lähtien Gilgaliin asti, että käsittäisit JHVH:n vanhurskaat teot." - 
"Mitä tuoden minä voisin käydä JHVH:n eteen, kumartua korkeuden Jumalan eteen? Käynkö hänen eteensä tuoden polttouhreja, vuodenvanhoja vasikoita? 
Ovatko JHVH:lle mieleen tuhannet oinaat, kymmenettuhannet öljyvirrat? Annanko esikoiseni rikoksestani, ruumiini hedelmän sieluni syntiuhriksi?" - 
 
Tässä Bileam ymmärsi, että Jumala odotti hänen tuovan kunnollisen syntiuhrin rikoksestaan.  Mutta Jumala ei vaatinut häneltä esikoista. Sen sijaan Jumala itse antoi ainoan Poikansa.
 
Miika tunnusti vain yhden kuninkaan Israelille - JHVH. Sekä Samaria että Juuda tarvitsevat Hänen oikeuttaan. Miika pitää JHVH:n tahtona, että koko Israel yhdistyy Beetlehemistä lähtevän hallinnon ympärille. Tällä on yhteys Efraimin kanssa ja on myös kansojen toivo.

 Miika 4:8

Ja sinä Karjatorni, tytär Siionin kukkula! Sinun  luoksesi on tuleva, on saapuva entinen hallitus, tytär Jerusalemia vallinnut kuninkuus. 

Tuolla samalla Beetlehemin alueella Jaakob ruokki lampaansa :

1. Moos. 35:21 "Ja Israel lähti liikkeelle sieltä ja pystytti telttansa tuolle puolen Karjatornia (Migdal Eder)."

Beetlehemin kedolla myös Daavid (Juudan jäkeläinen) oli paimentamassa isänsä lampaita, kun Samuel (efraimilainen) tuli voitelemaan hänet Israelin kuninkaaksi. 

  

On ajateltu, että laidunpaikka olisi juuri sama, missä Jaakob oli ruokkinut lampaitaan ja missä paimenet vartioidessaan laumojaan yöllä näkivät ja kuulivat enkelien laulavan: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto."

   

Luukas 2:8-14 (poimin nimet hepreal. raamatusta, niin asettuu paremmin Israeliin.)

Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansaNiin heidän edessään seisoi JHVH:n enkeli, ja JHVH:n kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. 

Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalleteille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Mashiach, Adonai, Daavidin kaupungissa. 

Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa." 
Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Elohimia ja sanoivat: 
"Kunnia Elohimille korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!" 

Jeshua syntyi vaatimattomaan suojaan, uhrikaritsojen keskelle. Temppeliin vietävät karitsat kapaloitiin, etteivät vioittuisi. Samoin Jeshua kapaloitiin ja pantiin seimeen. Karitsoita vartioitiin seitsemän lehtimajanjuhlan päivää ja kahdeksantena ne uhrattiin Temppelissä. Tuo pieni vauva olisi kerran uhrikaritsa koko maailman syntien edestä. Temppelin esirippu repeäisi ylhäältä alas ja erottava väliseinä poistuisi. Jeshuan (pelastus) veriuhri olisi täydellinen, ikuisesti, meidän hyväksemme. Ottamalla vastaan tämän uhrin omien syntiemme anteeksisaamiseksi yhteys Isän luo olisi avoin.

    

Paimenten vartiotorni antoi suojan lampaille ja samoin Jeshua meidän 'vahva tornimme' antaa meille, hänen laumalleen, suojan ja turvan ulkoapäin tulevia hyökkäyksiä vastaan. 

Sananl. 18:10  "JHVH:n nimi on vahva torni; hurskas juoksee sinne ja saa turvan." 

Enkeli ilmoitti Marialle Jeshuan syntymästä:  

Luuk 1:32-33 "Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Ben Eljon (Korkeimman Pojaksi), ja JHVH Elohim antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimenja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman."  

Jaakob suri rakkaan vaimonsa Raakelin kuolemaa. Suruissaan hän pystytti telttansa Migdal Ederin lähelle paikkaan, missä tulevaisuudessa erityinen Karitsa syntyisi ja lohduttaisi Jaakobia.

Hän syntyisi siellä, missä uhrilampaat kasvoivat ja eräänä päivänä uhraisi itsensä myös Jaakobin syntien tähden. Hän kuolisi sovituskuoleman Jerusalemissa.

      

Hän nousisi kuolleista. Sitten, kun vuodet lisääntyisivät ja Jaakobin ahdistukset kasvaisivat, Hän olisi aina valmiina pelastamaan ja vapauttamaan Jaakobin ahdistuksista.

Lopulta, joskus tulevaisuudessa, tämä Karitsa, joka kerran syntyi Migdal Ederin luona, palaa Jaakobin vaikeuksien koettelemaan maahan ja ihmeellisesti vapauttaa tämän jälkeläiset, jotka ovat vihollistensa ympäröimät. 
Sak 12:9-10, 13:1-2, 14:16
9. Mutta sinä päivänä minä tahdon hävittää kaikki pakanakansat, jotka hyökkäävät Jerusalemia vastaan. 
10. Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista, murehtivat häntä katkerasti, niinkuin murehditaan katkerasti esikoista. 
13:1. Sinä päivänä on Daavidin suvulla ja Jerusalemin asukkailla oleva avoin lähde syntiä ja saastaisuutta vastaan. 
2. Ja sinä päivänä, sanoo JHVH Tzevaot, minä hävitän epäjumalain nimet maasta, eikä niitä enää muisteta. Myöskin profeetat ja saastaisuuden hengen minä ajan maasta pois. 
14:16. Mutta kaikki niiden pakanakansain tähteet, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, käyvät vuosi vuodelta sinne ylös kumartaen rukoilemaan Melech (kuningasta), JHVH Tzevaot'a, ja viettämään lehtimajanjuhlaa. 

   

Karitsa ottaa oikeudellisen paikkansa, istuu valtaistuimelleen Daavidin Poikana, mahtavana Israelin ja koko maailman Kuninkaana. Hän paimentaa Jaakobin huoneen lampaita ja kaikkia niitä kansoista, jotka ovat liittyneet tähän huoneeseen. Täten Jaakob viimein on tullut lohdutetuksi kaikista ahdingoistaan, kamppailuistaan ja suruistaan.

Vaatimaton Karitsa, joka syntyi Migdal Ederissä, on myös sinun ja minun lohduttaja, Kuningas, Paimen ja Messias aina ja ikuisesti.

Kun olin löytänyt Jeshuan, Vapahtajani, nämä olivat ensimmäiset sanat, jotka luin Raamatusta, Johanneksen evankeliumista, ja ne olivat mielestäni kauneimmat sanat maailmassa:

Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. 
Hän oli alussa Jumalan tykönä. 
Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on. 
Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus.

Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt. 

Oli mies, Jumalan lähettämä; hänen nimensä oli Johannes. 
Hän tuli todistamaan, todistaaksensa valkeudesta, että kaikki uskoisivat hänen kauttansa. 
Ei hän ollut se valkeus, mutta hän tuli valkeudesta todistamaan. 
Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan. 

Maailmassa hän oli, ja maailma on hänen kauttaan saanut syntynsä, ja maailma ei häntä tuntenut. 
Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. 
Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksiniille, jotka uskovat hänen nimeensä, 
jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta. 
 
Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. 
 

Haluan kiittää muistamisesta, rukouksista ja monista viesteistä, joita olen saanut vuoden aikana! 
Jatketaan rukoillen ja valvoen! Ole Siunattu!

Sirkku