14.3.2013 / Chodesh Ha-Aviv & Pesach
 
 
Shalom, 
 
 
"Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.
2. Moos 12:1
הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

 

Tämä juuri alkanut Nisan-kuukausi tulee olemaan hyvin tapahtumarikas profeetallisessa mielessä. Jo ensimmäinen päivä oli täynnä ratkaisuja.
 
Eilen oli Uudenkuun päivä; Rosh Chodesh, joka sananmukaisesti tarkoittaa “Kuukauden pää”, kun uuden kuun ensimmäinen ohut sirppi näkyi taivaalla 13.3.
 
Samana päivänä 13.3. vaativien neuvottelujen jälkeen Israeliin on saatu muodostettua hallitus vain paria päivää ennen Netanyahulle annetun määräajan umpeutumista.
 
Vielä kolmaskin merkittävä tapahtuma tapahtui 13.3.-13 ja klo 20:13:  
Jorge Mario Bergoglio valittiin 266. Rooman paaviksi ja otti nimen Franciscus 1. Hän on ensimmäinen jesuiitta tässä tehtävässä. Hän tulee Argentiinasta, mutta on italialainen; hänen isänsä muutti Italiasta Argentiinaan töihin.
Hän täyttää tämän 'Petrus Romanus', 'viimeinen paavi' -profetian monin tavoin, mutta tästä myöhemmin. 
 http://koti.phnet.fi/petripaavola/jesuiitat.html#3 (tästä mm. löytyy suomeksi tietoa jesuiitoista)
 
 
Tästä näkyy kuun vaihe reaaliajassa:
 

Uuden kuun sirppi oli vasta 13.3. nähtävissä Israelissa. 11.2. ja 12.3. ei vielä paljain silmin sirppiä nähnyt. Kuukaudenhan periaatteessa pitäisi alkaa vasta, kun uuden kuun sirppi on kahden todistajan kautta paljain silmin nähty. Chodesh Ha-Aviv - Avivin Uusi Kuu, heprealaisen vuoden alku on siis kuun mukaan katsottuna tänään.

Uusi kuu Jerusalemissa nähtynä 13.3.-13 (sivuilla nähdään myös kuvia aviv ohrasta)
https://www.facebook.com/NehemiaGordon

"Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet." 
 - Shana tova! Hyvää raamatullista uutta vuotta!

Näin laskettuna Pesach olisi ke 27.3. (seder-ateria) - 3.4. Siis, jos tarkasti noudatetaan Jumalan säädöstä kuukaudesta, ei ihmisen. Chag HaMatzot, Happamattoman leivän juhla olisi sitten auringonlaskusta 27.3. auringonlaskuun 3.4.2013.

Seder-aterialle kuitenkin Israelissa ja juutalaisessa maailmassa kokoonnutaan illalla ma 25.3. yleisesti, jolloin heprealaisen kalenterin Nisan 15. alkaa.   

Karaite Korner'n Nehemia Gordon ilmoitti 11.3., että aviv-ohran etsinnässä löytyi kaksi peltoa (kylvettyä ohraa ja villiohraa) Pohjois-Negevissä, joissa tarpeeksi ohraa aviv-vaiheessa kypsymisessä.
 
Tätä aviv-vaiheessa olevaa ohraa täytyy löytyä tarpeellinen määrä, jotta olisi kypsää ohraa heilutettavaksi temppelissä, jos sellainen olisi. Tämä lyhteenheilutuspäivä; uutislyhteen päivä, on meidän pääsiäispäivämme; ylösnousemuspäiväJeshua oli ensihedelmä ensi sadosta (tämä ohralyhde) noustuaan kuolleista, mikä tapahtui juuri tuona päivänä, kun ohralyhde heilutettiin temppelissä Jumalan edessä.
 
Pesach olisi siirtynyt yhdellä kuukaudella raamatullisesti, jos uuden kuun ilmestyessä ohra ei olisi ollut aviv. 
Videokuvaa näistä kahdesta ohrapellosta: 
 
http://youtu.be/XFfIKimiBjs
http://youtu.be/uCj01rTcqic

 
 
Nyt siis olemme Nisan kuun alussa, kun Israelin lapset vapautettiin Egyptistä. Tämä on siis suuren ILON juhla. Niin suuri oli ilo, että Jumala halusi tästä kuukaudesta aloittaa vuoden kuukaudet. Vielä suurempi ilo koitti koko maailmalle, kun Maailman Vapahtaja, Jeshua kärsi ja kuoli ristillä puolestamme, että saisimme elää Jumalan yhteydessä ikuisesti. Hän elää ja mekin saamme elää!
Vaikka juutalainen uusi vuosi alkaakin "Tishri" kuukaudella, jolloin juhlitaan Rosh Ha Shana'a ('vuoden pää' kirjaimellisesti) / ja pasuunan soiton juhlaa, kuukaudet silti numeroidaan Exodus-kuukaudesta, joten Nisan on "ensimmäinen" kuukausi ja uusi vuosi taas pidetään Tishri kuun ensimmäinen, joka on "seitsemäs" kuukausi!
 
-------------------------
 
Jos seurataan virallista kalenteria, niin 12.3.-13 oli Nisan 1.
Monia asioita on tapahtunut Nisan kuun päivinä raamatun historiassa kuin myös juutalaisten uudemmassa historiassa.
Tässä alla pomittuna vain joitakin:
 
Nisan 1. / 12.3.-13
Mooses pystytti erämaatemppelin ja Jumalan kirkkaus laskeutui. Tabernaakkelin, kannettavan pyhäkön, joka seurasi israelilaisia erämaassa Exoduksen jälkeen Egyptistä vihkimisjakso oli toimitettu tuona päivänä, Nisan 1.
Tuona päivänä Mooseksen veli Aaron alkoi palveluksensa Kohen Gadol'ina (ylipappi). Aaronin kaksi poikaa, Nadav ja Avihu kuolivat, kun astuivat Kaikken Pyhimpään ilman valtuutusta. 
 
Nisan 2. / 13.3.-13
V. 1492, Espanjan kuningatar Isabella ja kuningas Ferdinand allekirjoittivat käskyn karkoittaa kaikki juutalaiset, jotka kieltäytyivät kääntymästä kristinuskoon. Tomas de Torquemada, joka palveli "pää inkvisiittorina", sai tehtäväkseen löytää ne käännynnäiset, jotka jatkoivat juutalaisuuden harjoittamista salaa (näitä kutsuttiin Conversoiksi tai Marranoiksi -- "siat"). Inkvisition kynsissä noin 32,000 juutalaista poltettiin paaluihin sidottuina julkisissa seremonioissa ja toiset 200,000 karkoitettiin Espanjasta. 
Tuohon aikaan juutalaisia oli huomattavissa asemissa Espanjassa; Rabbi Don Jitzhak Abrabanel oli talousministeri, mutta tästä huolimatta hän joutui myös lähtemään. 
 
Nisan 3. / 14.3.-13
V. 1944, Natsit suorittivat Kovnon ghetossa talosta taloon lasten etsinnän kerätäkseen kaikki lapset alle 12 (ja yli 55v. aikuiset) lähetettäväksi kuolemaan. Lopulta saksalaiset räjäyttivät kaikki talot granaatein ja dynamiitein, ettei kukaan jäisi eloon, jos piileskelisivät kellareissa. 
 
Nisan 5. / 16.3.-13
Hepr. v. 2488, Joosua lähetti tiedustelijat tutkimaan Jerikoa israelilaisten valloitusta silmällä pitäen. Tehtävässä oli riski, sillä 40v. aiemmin Mooses oli lähettänyt vakoojat vain saadakseen raportin, että ei kannattanut mennä maahan. Tällä kertaa tehtävä onnistui ja Joosuan joukot -- sofareita puhaltaen -- kiersivät Jerikon seitsemän kertaa, kunnes sen muurit tulivat sortuen alas. Joosuan kirjan 2. ja 6. luku kertovat tästä. 
 
Nisan 10. / 21.3.-13
Miriamin, Mooseksen ja Aaronin siskon ja profeetan, kuolinpäivä v. 2488.
(Miriam - 'mar' tarkoittaa katkera;  'jam' tarkoittaa meri - "katkera meri", koska Miriam syntyi aikana, kun egyptiläiset katkeroittivat israelilaisten elämän. 'mar' tarkoittaa myös mirha. Molemmat tulevat juuresta 'marar': katkera, vahvistaa, voima. Näin nimi Miriam myös tarkoittaa 'vahvat vedet' tai 'voiman vedet'.)  
 
Vaikeuksista huolimatta Miriam pysyi vahvana ja juuri hän kehoitti vanhempiaan hankkimaan lisää lapsia faaraon kovasta käskystä huolimatta. Seurauksena oli Mooses-vauva. Miriam juuri vahti Moosesta, kun vauva oli pantu korissa Niilin virtaan.
 
Miriam johti voiton laulua, kun faaraon armeija oli hukkunut Punaiseen mereen. Ja vesilähde, joka ihmeellisesti seurasi israelilaisia 40-vuotisen erämaavaelluksen aikana, on katsottu Miriamin ansioksi.
 
Nisan 10. - Jeshua ratsasti Jerusalemiin aasilla kansanjoukkojen hurratessa.  
 
 
Nisan 14. / 25.3.-13
V. 2448 (1312 eKr.), israelilaiset Egyptissä uhrasivat karitsan, joka sitten syötiin myöhemmin illalla ensimmäisessä Pesach-Sederissä. Tämä vaati rohkeutta, koska lampaita pidettiin epäjumalina Egyptissä ja israelilaiset olivat yhä orjuuden alla.
Näin Jumala halusi myös osoittaa, että Egypti oli murtumisen partaalla.
Temppelin aikoina jokainen israelilaisperhe uhrasi pääsiäiskaritsan; monet tuhannet karitsat tarkastettiin ja valmistettiin Temppelissä iltapäivän tunteina ennen Pesachin alkamista.
 
Jeshua kuoli ristillä heprealaisen kalenterin mukaan Nisan kuun 14. päivänä yhdeksännellä hetkellä eli noin kello 15. (2Moos 12:1-27; 13:3, 4.) (On monia laskelmia, joissa on pohdittu Jeshuan kuolinvuotta. Yksi on 30 jKr., jolloin Nisan 14 olisi osunut keskiviikoksi)
 
Jeshua kuoli siis Nisan kuun 14. päivänä, jolloin Pesachin uhrikaritsa uhrattiin ja näin siis söi opetuslastensa kanssa viimeisen aterian (Seder-aterian) edellisenä iltana hämärän laskeuduttua (2Moos 12:6.) ja päivä oli jo tuolloin Nisan 14., kun vuorokausi vaihtuu auringon laskiessa. Näin Jeshua ehti syödä pääsiäislampaan ja tulla uhratuksi itse vielä samana päivänä; Nisan kuun 14. päivänä.

Mooseksen lain mukaan pääsiäisateria oli syötävä Nisan kuun 14. päivänä iltahämärässä tai iltojen välissä. Näin osa juutalaisista söi lampaan edellisenä iltana, osa vasta seuraavana päivänä ennen illan hämärtymistä. (2Moos 12:5-6.) Suurin osa juutalaisista söi luultavasti pääsiäislampaan seuraavana iltana eli keskiviikkona, jolloin Jeshua oli jo haudassa, uhrilampaana Jumalan seurakunnan elämäksi. Jeshua kuoli juuri kirjoituksissa ilmenneenä aikana. 

Jeshua haudattiin ennen päivän vaihtumista happamattoman leivän juhlan sapattiin, joka on vuotuinen sapatin juhla ja eri asia kuin viikkosapatti eli lauantai. Tämä happamattoman leivän juhlaviikon ensimmäinen sapatti vietetään aina Nisan kuun 15. päivänä ja toinen sapatti seitsemän päivän päästä 21. päivänä.

Pesach kestää juutalaisilla vain yhden päivän ja sen jälkeen alkaa happamattoman leivän juhla, joka kestää seitsemän päivää. (2Moos 12:1-28; 3Moos 23:5;)

Oli myös Nisan 14. ja v.1943, kun Varsovan gheton, joka oli suurin natsien perustamista juutalaisghetoista Holokaustin aikana, kansannousu tapahtui.

Ghetossa oli 400,000 ihmistä (30% koko Varsovan väestöstä) ahdettuna pienelle alueelle. Se kolmivuotisen olemassolon aikana, noin 100,000 juutalaista kuoli sairauksiin ja nälkään, ennenkuin natsit veivät noin 250,000 juutalaista Treblinkan kuoleman leirille.
 
Kun natsit päättivät hävittää gheton, juutalaisten vastarintataistelijat kaivoivat satoja bunkkereita talojen alle, jotka oli yhdistetty  viemäriverkoston tähden. Viimeinen taistelu alkoi Pesach-iltana 1943. Noin 750 juutalaista partisaania ampui ja heitti granaatteja saksalaisia partioita ja rakennuksia kohti. Natsit vastasivat tankein ja liekinheittimin, kooten yhteen tai tappaen jokaisen juutalaisen, jonka vain saivat kiinni.
Monien päivien jälkeen pystymättä tukahduttamaan kansannousua, natsit määräsivät gheton poltettavaksi maan tasalle. Näin kuukauden jälkeen loppui juutalaisten vastarinta; noin 300 saksalaista  ja 7000 juutalaista kuoli taistelussa. Jäljelle jääneet 30,000 juutalaista lähetettiin Treblinkan kuolemanleirille.
Joitakin tusinoita taistelijaa pakeni viemäriverkoston kautta ja joukko näistä selviytyjistä perusti Kibbutsi Lohamei HaGetaot'in, joka on Accon lähellä Israelissa.
 
Nisan 15 / 26.3.-13
 
V. 2018 (1742 eKr.), Jumala teki liiton Abrahamin kanssa, antaen Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen Israelin maan
(1. Moos 15) Abrahamin aikainen maailma oli täynnä epäjumalanpalvelusta ja turmelusta. Näin Abraham elämällään ja uskollaan osoitti, että on yksi elävä Jumala, joka on luonut maailman.
Jumala näki tämän ja asetti Israelin maan paikaksi, jossa Abrahamin jälkeläiset voisivat palvella yhtä Jumalaa ja elää Jumalan mielen mukaista elämää ja olla "valona kansoille".
Toisin kuin muut kansat, jotka sotien ja vahvan armeijansa valloitusten kautta vaativat maita omikseen, Israel omistus maahan perustuu Jumalalliseen auktoriteettiin. 
 
Tämä oli myös päivä, kun enkelit ilmoittivat Abrahamille, että poika, perillinen - Isak syntyisi. (1. Moos 18:10)
Näin Nisan 15 on myös Isakin syntymäpäivä!  
 
Nisan 15, v. 2448 (1312 eKr.), Egyptissä tapahtui 'esikoisten kuolema' -vitsaus. Faarao viimein suostui Mooseksen
"Päästä minun kansani lähtemään" -pyyntöön. Tuona yönä juutalaiset söivät ensimmäisen Pesach Sederin, syöden matza'a; happamatonta leipää, katkeria yrttejä ja karitsan.
 
http://youtu.be/Gur8ccqrQ9c When You Believe - The Prince Of Egypt
 
Seuraavana aamuna, 3 miljoonaa israelilaista lähti Exoduksessa Egyptistä; tätä kutsutaan israelilaisen kansan "syntymiseksi" . Tätä lähtöä muistellaan joka vuosi Pesachina, kun perheet kokoontuvat yhteen syömään matza'a, käymään läpi
Haggadaa ja kiittämään Jumalaa, että Hän on säilyttänyt kansan tähän päivään asti.
(liitteessä Pesach Sederin Haggada suomeksi. Tätä uskoville kirjoitettua Messiaanista Haggadaa voi Seder-aterian kuluessa lukea. Sen voi tehdä perhe- tai ystäväpiirissäkin. Ei tarvitse olla iso kokous.)
 
Nisan 16. / 27.3.-13
 
V. 355 eKr., Haman, Purim- kertomuksen pahis, hirtettiin (Ester 7:10). Haman kieroili säädöksen, että koko juutalaiskansa tuhottaisiin, mutta kun kuningatar Ester paljasti salajuonen, Haman ja hänen 10 poikaansa hirtettiin lavalla, joka alupitäen oli Hamanin rakentama Mordekain hirttämistä varten. Kaikki kääntyi ja kuningas Ahasveros asetti Mordekain Hamanin paikalle kuningaskunnan pääministerinä. 
 
Nisan 17.-18. / 28.3 - 29.3.-13
 
Nisan kuun 17. päivä oli viikkosapatti, jota vastaa meidän kalenterimme lauantai. Naiset tulivat Jeshuan haudalle viikon ensimmäisen päivän aamuna, kun oli vielä pimeää. (Mar 16:1-; Joh 20:1-.) Tämä oli siis meidän kalenterimme sunnuntai ja juutalaisen kalenterin nisan-kuun 18. päivä. Jeshua ei ollut tuolloin enää haudassa, sillä hän oli noussut ylös edellisen päivän eli sapatin aikana.

Jeshua on noussut ylös sapattina, sillä vain siten hänestä ennustetut profetiat saattoivat täyttyä. Keskiviikosta sapattiin kestää 3 yötä ja 3 päivää. (Matt. 12:40) Joona on Jeshuan yksi esikuva Vanhassa testamentissa. Hän oli "kalan" vatsassa kolme yötä ja kolme päivää. Tämä on esikuva Herran viettämästä ajasta tuonelassa eli haudassa, niin kuin Joona kirjoittaa. (Jna 2)

Jeshua on Jumalan kansan uutislyhde. (3Moos. 23:9-16.) Sen heilutus tuli tehdä lain mukaan viikon ensimmäisenä päivänä sapatin jälkeen. Jotta pappi voi tehdä heilutuksen heti vuorokauden vaihtumisen jälkeen eli sapatin valoisan ajan jälkeen, on lyhde leikattava ennen sitä sapatin puolella. Niinpä Jeshuan on täytynyt nousta ylös jo sapatin puolella eikä vasta viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntai-aamuna.

(Uutislyhteen heilutuksesta lasketaan seitsemän täyttä viikkoa eli 49 päivää, jonka jälkeen 50. päivänä alkaa Shavuot; helluntai.)

 Milloin Jeesus kuoli? Toinen kirjoitus, jossa tutkittu tätä asiaa: Minä vuonna Jeesus kuoli? (Raimo Hynynen)

 
Nisan 21. / 1.4.-13
 
V. 2448 (1312 ekr.), seitsemän päivää Exoduksen jälkeen Egyptistä, Punainenmeri ihmeellisesti jakaantui ja israelilaiset kävelivät sen poikki kuivaa myöten. Meri sitten taas sulkeutui hukuttaen faaraon joukkoineen. 
 
Joosua ja Liiton arkku ylittivät Jordan virran ja saapuivat Jerikon kohdalle.
 
Nisan 22. / 2.4.-13
 
V. 2488 (1272 eKr.), Joosua alkoi seitsemän päiväisen marssin Jerikon ympäri. Israelilaiset kiersivät kaupungin muurin kerran jokaisena päivänä kuuden päivän ajan ja sitten seitsemäntenä päivänä he marssivat Jerikon ympäri seitsemän kertaa -- kunnes kaupungin muurit murtuivat alas sofareiden soidessa. (Joosuan kirja 6 kertoo tästä.) 
 
Nisan 24. / 4.4.-13
 
V. 2448 (1312 eKr.), ylitettyään Punaisenmeren israelilaiset tulivat paikkaan nimeltä Mara (tarkoitta 'katkera', 'karvas') ja sananmukaisesti vesi oli paikassa karvasta. Ihmiset valittivat ja Mooses Jumalan ihmeen kautta muutti veden makeaksi. Tässä paikassa israelilaiset ensimmäiset mitzvansa, ohjeet -- sapatista ja joitakin siviililakeja --Tooran kansa sai Siinain vuorella noin kuusi viikkoa myöhemmin, joka onkin Shavuot; helluntai. 
 
Nisan 25. / 5.4.-13
 
V. 1933, Tanskan kuningas Kristian X osallistui Kööpenhaminan synagogan 100 v. juhlaan osoittaakseen solidaarisuuttaan juutalaisille.
Holokaustin aikana kuningas Kristian osoitti harvinaista esimerkkiä kieltäytyessään olemasta mukana juutalaisten murhaamisessa. Lähes kaikki Tanskan juutalaiset selviytyivät sodasta, kun taas lähes kaikissa muissa natsien valtaamissa maissa nämä joutuivat vainon kohteeksi. 
Syyskuussa 1943 natsit päättivät siirtää kaikki Tanskan juutalaiset kuolemanleireille, mutta yön yli kestävät pelastustoimet järjestettiin ja tanskalaiset yksissä tuumin auttoivat kuljettamaan laivoilla noin 6000 juutalaista turvaan Ruotsiin. 
Vähemmän kuin 2% Tanskan juutalaisyhdyskunnasta tuhoutui -- Tanska myöhemmin pyysi anteeksi, että 19 juutalaista oli lähetetty keskitysleireille.
 
Nisan 26. / 6.4.-13
 
Joosuan, (Jehoshua Ben Nun), kuolinpäivä v. 1243 BCE. Joosua syntyi Egyptissä ja hän johti israelilaiset ensimmäiseen taisteluun amalekilaisia vastaan (2. Moos 17). Joosua oli Mooseksen lähin 'opetuslapsi' ja seurasi häntä osan matkaa Siinain vuorelle. Joosua oli myös yksi 12 tiedustelijasta, jotka Mooses lähetti Kaanaan maata vakoilemaan. 
Ennenkuin Mooses kuoli, Jumala osoitti hänelle Joosuan tämän seuraajaksi. Kun Joosua johdatti israelilaiset Israelin maahan; Jordan virta ihmeellisesti jakaantui. Joosuan ensimmäinen valtaus oli Jeriko. (Joosuan kirjasta voi lukea lisää) 
 
Nisan 27. / 7.4.-13

Holokaustin Muistopäivä.  Israelissa yhden minuutin ajan aamulla joka vuosi sireenit soivat koko maassa ja elämä pysähtyy siksi ajaksi. Autot pysähtyvät keskellä valtatietä, tehtaat hiljenevät ja koulut pysähtyvät. Ihmiset rukoilevat hiljaisia rukouksia tai miettivät niitä 6 miljoonaa,jotka murhattiin natsien toimesta. Tänä päivänä huvittelupaikat ovat kiinni, TV asemat näyttävät dokumentteja liittyen Holokaustiin, radiokin soittaa päivään sopivaa musiikkia. Liput lasketaan puoleen tankoon ja muistoseremonia pidetään Jad VaShemissä, johon osallistuvat Israelin pääministeri, presidentti, holokaustista selviytyneet ja heidän perheensä.

Nisan 28. / 8.4.-13

V. 1912, RMS Titanic upposi törmättyään jäävuoreen Pohjois-Atlantilla. Titanic oli tuon ajan suurin matkustajalaiva ja kaikkein loistokkain höyrylaiva, johon mahtui yli 2,000 matkustajaa. Laivasta kehuttiin, että se oli: "Laiva, jota edes Jumala ei voi upottaa". Kun se upposi, yli 1,500 ihmistä kuoli, ollen yksi rauhanajan pahimmista merionnettomuuksista ja kuuluisin.

Tähän liittyy juutalainen tarina: Kun laiva alkoi upota, matkustajat yrittivät saada paikkoja pelastusveneistä. Leah Aks kantoi vauvaansa Frankia kannella yrittäen jonottaa pelastusta varten. Silloin eräs mies sieppasi Leah'n vauvan ja heitti hänet laidan yli pelastusveneseen. Leah oli kauhuissaan ja ajatteli kadottaneensa vauvansa, mutta hänenkin onnistui päästä veneeseen ja hän pelastui.

Kaksi päivää myöhemmin hän näki naisen pitämässä lasta -- poikaansa Frankia! Toinen nainen kieltäytyi antamasta lasta väittäen, että se on hänen omansa. Leah sanoi: "Voin todistaa, että tämä on lapseni - hänet on ympärileikattu." Frank-vauva sai oikean äitinsä ja eli aina v. 1991.

Nisan 29. / 9.4.-13

V. 1945, U.S. sotilaat vapauttivat Buchenwaldin keskitysleirin, jossa vangit olivat orjatyössä paikallisissa asetehtaissa. Kuitenkin massatappamisia tapahtui sielläkin ja monet kuolivat julmissa lääkekokeiluissa. Elie Wiesel, joka on kirjoittanut Holokaustin kauhuista ja on saanut Nobelin Rauhanpalkinnon, oli Buchenwaldin vanki. Sodan loppuvaiheessa natsit evakuoivat vangit Buchenwaldista Flossenbergiin, josta heidät vapautettiin.

 

Shana Tova!

Siunattua viikkoa! Katsotaan, mitä tämä Vapautuksen (Exodus, ristin sovitus) kuukausi tuo tullessaan!

Rukoillaan myös juutalaisten vapautumista siteistä USA:ssa ja lähtöä takaisin maahansa. Muistetaan rukouksin tuota 27 osallistujan ryhmää 15 eri maasta, (ja missä joukossa Kirsti ja Arikin Suomen edustajina ovat), jotka ovat rukous- ja julistuskiertueella 10 suurimmassa juutalaiskaupugissa USA:ssa. 

Sirkku