29.6.2018 / "Rauha ja turvallisuus"?Shalom,


1 Tess 5:1-6 

Mutta ajoista ja määrähetkistä ei ole tarpeen kirjoittaa teille, veljet; 
sillä te tiedätte itse varsin hyvin, että Herran päivä tulee kuin varas yöllä.

Kun ihmiset sanovat: "Rauha ja turvallisuus", silloin turmio yllättää heidät yhtäkkiä niinkuin synnytyskipu raskaana olevan naisen, eivätkä he pääse pakoon. 

Mutta te, veljet, ette ole pimeydessä, niin että se päivä voisi yllättää teidät kuin varas; 
sillä kaikki te olette valon lapsia ja päivän lapsia. Me emme ole yön emmekä pimeyden lapsia. 
Älkäämme siis nukkuko niin kuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit.


Trumpin "Ultimate deal"

Rauhansopimusta, jossa Jumalan perintömaa Israel jaetaan, yritetään saada aikaiseksi tämän maailman päämiesten toimesta päättäväisemmin kuin koskaan. Presidentti Trump sanoi vävystään Jared Kushnerista, nykyisestä Lähi-idän edustajastaan, tultuaan valituksi virkaan tammikuussa 2017:  “Tiedättekö mitä? Jared on niin hyvä poika, hän tulee varmistamaan Israel-diilin, jota kukaan muu ei ole onnistunut saamaan aikaan. Tiedättekö, hän on luontainen lahjakkuus, hän on huippu....Hänellä on synnynnäinen kyky tehdä diilejä., kaikki pitävät hänestä." 
Nyt Jared Kushner on juuri ollut kierroksella Lähi-idän eri päämiesten luona. 
Sanat "Peace and security" - "rauha ja turvallisuus" on kuulunut monissa puheenvuoroissa. 

Kushner kertoi sunnuntaina 24.6., että hallinto tulee pian esittelemään Israel-Palestiina -rauhansuunnitelman, joko Palestiinan hallinnon puheenjohtajan Mahmoud Abbasin panoksella tai ilman.  Arabiankielisen Al-Quds sanomalehden haastattelussa Jared Kushner vetosi palestiinalaisiin ja kritisoi Abbasia, joka suhtautuu rauhanneuvotteluihin kielteisesti.  

Haastattelu julkaistiin Kushnerin ja Lähi-idän lähettilään Jason Greenblattin viikon kestäneen kierroksen jälkeen. Tiimi tapasi Israelin, Qatarin, Jordanian, Egyptin ja Saudi-Arabian johtajia, joiden kanssa keskusteltiin Gazan yhä huononevasta humanitäärisestä tilanteesta ja myös hallinnon ehdotuksesta rauhansopimukseksi. 

 

Palestiinalaiset kieltäytyivät tapaamasta Kushneria ja Greenblattia ja ovat kritisoineet Trumpin neuvottelutiimiä aina siitä lähtien, kun viime joulukuussa USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja toukokuussa USA siirsi suurlähetystönsä Jerusalemiin. Palestiinan hallinnon pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Israelin Channel 10:ssä, että Amerikan neuvottelijat "eivät ole neutraaleja" ja ennusti, että rauhansuunnitelma epäonnistuu.

Tällä kertaa presidentti Trump lähestyy sopimuksessa asiaa taloudelliselta kannalta. USA ehdottaakin Gulf-maille, että antaisivat 500 milj. dollaria Gazan taloudellista kehittämistä ja energiantuotantoa varten. Tämä auttaisi Gazan kaistaleen humanitääristä tilannetta. Palestiinalaiset ovat nyt tilanteessa, jossa kieltäytyminen sopimuksesta osoittaisi maailmalle heidän haluavan, ei oikeasti rauhaa, vaan Israelin tuhoa, mikä Hamasin perustamiskirjassa onkin kirjoitettuna. Tämä saattaisi johtaa sotaan, myöntyminen toisi lisäaikaa rauhallisemmalle tilanteelle. Ongelmana vaan, miten tukea palestiinalaisia ja samalla olla vahvistamatta Hamasia.

Iran on Palestiinan hallinnon suurin tukija arabivaltioiden siirtyessä toiseen leiriin. Tämä Iranin avustus on aiheuttanut suuret mellakat Teheranissa, Iranin pääkaupungissa. Ihmiset ovat vihoissaan rahavirtojen mennessä palestiinalaisille ja iranilaisten kärsiessä puutetta. Nyt mellakat ovat palestiinalaisia, eivät israelilaisia tai amerikkalaisia, vastaan. 

Hezbollah ja Hamas odottavat vain Iranin käskyä Israelin tuhoamiseksi. Iran on menettänyt Pohjois-Korean tuen ja alkaa olla ahtaalla Trumpin purettua Obaman tekemän ydinsopimuksen. Trump myös on vedonnut kaikkiin maihin olla tuomatta öljyä Iranista tai maat saavat kokea USA:n sanktioita.  

On hyvin tiedossa, että Iranin ohjukset ovat suunnattuina Tel Avivin alueelle, missä asuu 2/3 juutalaisista Israelissa. Tel Avivissa sijaitsee myös lentokenttä, joka varmasti on yksi iskukohde. 

Rauhasopimuksen sisältöä ei ole vielä paljastettu, mutta sopimus tulee ilmeisesti parantamaan huomattavasti palestiinalaisten oloja. Kushner sanoikin, että palestiinalaisjohto on "peloissaan, kun esittelemme rauhansuunnitelman ja palestiinalaiset pitävät siitä, koska se tarjoaisi heille paremman elämän." 

Alla olevassa Danielin kirjan jakeessa puhutaan tulevasta Antimessiaasta. Hepreassa tuo "vahvistaa liiton" on "lisää liittoon", tekee sen paremmaksi. Tuleva väärä Messias tuo siis lisää olemassa olevaan sopimukseen ja tämä lisä on ilmeisesti temppeli, jonka rakentamiseen annetaan lupa.  Tuosta tapahtumasta, jossa Antimessias "monien kanssa" päättää temppelistä, alkaa viimeinen vuosiviikko, 7 v. jakso, Jaakobin ahdistus, Herran päivä, jolloin avataan ensimmäinen sinetti ja valkoinen hevonen ratsastajineen (Antimessias) lähtee liikkeelle. Tämä on aika, kun Jumalan tuomiot kohtaavat maata, ensin sinetit, sitten pasuunat ja maljat.

“Hän vahvistaa liiton monien kanssa yhdeksi vuosiviikoksi, mutta viikon puolivälissä hän lakkauttaa teurasuhrin ja ruokauhrin, ja hävittäjä tulee iljetysten siivin. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio vuodatetaan hävittäjän yli." Daniel 9:27 

god-original-land-grant-of-israel-to-abraham


Kuvassa kartalla JHVH:n rauhansuunnitelma ja Israelin maa-alue Jeshuan hallitessa Kuninkaana. Palestiinalaiset haluavat Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan, jotka Israel sai haltuunsa v. 1967 sodassa joutuessaan puolustamaan maata. Tällöin Israelin Jumala antoi voiton ja koko Jerusalem oli taas Israelin hallussa. Itä-Jerusalemissa sijaitsevat kaikki juutalaisten pyhät paikat.

Israel vetäytyi Gazasta v. 2005 ja kaksi vuotta myöhemmin Hamas otti kontrollin Gazassa Abbasin joukoilta. Abbas hallinnoi Fatahin kanssa nyt vain pientä osaa palestiinalaisaluetta. 

Psalmi 120

Matkalaulu. Ahdistuksessani minä huudan JHVH:a, ja hän vastaa 
minulle. 
JHVH, pelasta minun sieluni valheellisista huulista, petollisesta kielestä. 
Mitä hän sinulle antaa ja mitä siihen vielä lisää, sinä petollinen kieli? 
Väkivaltaisen teräviä nuolia ynnä kinsteripensaan tulisia hiiliä! 
Voi minua, että minun täytyy oleskella muukalaisena Mesekissä, asua Keedarin majojen keskellä! 
Kauan on minun sieluni täytynyt asua niiden seurassa, jotka rauhaa vihaavat. 
Minä pidän rauhan, mutta jos sanan sanon, niin he ovat sotaan valmiit.

Tässä ajassa olemme. Maailma, joka hylkää todellisen Messiaan, vastaanottaa Antimessiaan ja tämän tuoman väärän rauhan, joka rikkoutuu puolivälissä 7 vuotta. Jeshuassa toteutuu todellinen Shalom, ja Hän tulee perustamaan rauhan ja oikeuden Kuningaskuntansa. Voimme ulottaa katseemme jo tähän ja omistaa Jeshuan sana:

Luukas 21:28

"Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä." 

Egypti, jolla myös omat huolensa Gazasta, ei täysin hyväksy USA:n aloitetta. Egyptin presidentti Abel-Fattah al-Sissi'n edustaja Bassam Radi sanoi viikko sitten Egyptin kannattavan "kahden valtion ratkaisua v. 1967 rajojen mukaan, Itä-Jerusalem Palestiinan pääkaupunkina." 
Egypti ei tue saudien ajatusta  Abu Dis'sta Palestiinan pääkaupunkina. 
Jordanian kuningas Abdullah, joka tapasi myös Kushnerin ja Greenblattin, on huolissaan saudien aikeesta siirtää Jordanian pyhien paikkojen hallinta Jerusalemissa. 
 Saudi kuningas Salman ja hänen poikansa kruunuprinssi Mohammed bin Salman ovat eri mieltä rauhansopimuksesta. Saudien rauhanaloite v. 2002 piti sisällään Itä-Jerusalemin Palestiinan pääkaupunkina ja kuningas tukee tätä edelleen. Kruunuprinssi taas on ehdottanut Abu Disiä Palestiinan pääkaupungiksi.  Abu Dis on Jerusalemin naapurikaupunki Länsirannalla, ja sen väkiluku oli 12 100 vuonna 2006. Se kuuluu Palestiinalaishallinnon alaisuuteen Tämä Mohammed bin Salman on hyvin erikoinen henkilö ja hänestä myöhemmin kirjoitan lisää.
 

Tällä hetkellä kansainvälinen resepti kahdelle valtiolle; juutalaisten ja palestiinalaisten, jotka elävät itsenäisinä ja rauhassa rintarinnan, vaatii Israelia hävittämään etuvartionsa, jäädyttämään siirtokuntansa, luovuttamaan v. 1967 jälkeen saadut maat, jakamaan Jerusalem ja sallimaan palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeus Israeliin. Näiden pakolaisten lukumäärä on miljoonissa ja he edustavat lähinnä toista sukupolvea, jotka yleisesti vihaavat ja syyttävät juutalaisia omasta kurjasta olemassaolostaan.
 
JHVH:n ulkopolitiikkaa on 1. Moos 12:3 ja yhden valtion ratkaisu on kuvattu Jeremia 12:14-17.
1. Moos 12:3 
"Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä."

Jeremia 12:14-17  JHVH on laupias niille kansoille, jotka seisovat Israelin rinnalla, mutta ne naapurit, jotka eivät suostu JHVH:n rauhansuunnitelmaan, joutuvat kokemaan tuhon.  

Näin sanoo JHVH kaikista pahoista naapureista, jotka koskevat perintöosaan, jonka Hän on antanut kansalleen Israelille: "Katso, minä tempaan heidät pois maastaan, ja Juudan heimon minä tempaan pois heidän keskeltään.
15 Mutta senjälkeen kun minä olen temmannut heidät pois, minä armahdan heitä jälleen ja annan heidän palatajokaisen perintöosalleen ja maalleen.
16 Jos he todella oppivat minun kansani tiet, niin että vannovat valansa minun nimessäni: 'Niin totta kuin JHVH elää'  - aivan niin kuin he ennen opettivat minun kansaani vannomaan Baalin kautta - niin he saavat pysyvän sijan minun kansani keskellä. 
17 Mutta jos jokin kansa ei kuule minua, minä revin sen juurineen pois ja tuhoan sen,, sanoo JHVH."
 
Katsotaanpa nyt lähemmin tätä raamatullista Lähi-idän rauhaa arabien ja juutalaisten välillä.
 
JHVH:n rauhansuunnitelma
 
Raamattu on ilmoittanut ennalta:

Jesaja 11:11 - "Sinä päivänä Herra ojentaa kätensä toisen kerran hankkiakseen omakseen kansansa jäännöksen, joka on jäljellä Assurissa, ja Egyptissä, Patroksessa, Kuusissa ja Eelamissa, Sinearissa, Hamatissa ja meren saarilla."
 
Hesekiel 36:22-24
Sano siis Israelin kansalle: Näin sanoo Herra, JHVH: Sitä, minkä teen, minä en tee teidän tähtenne, Israelin heimo, vaan pyhän nimeni tähden, jonka te olette häväisseet kansojen seassa, minne olettekin tulleet. 
23. Minä pyhitän suuren nimeni, jota on häväisty kansojen keskuudessa, te olette sen häväisseet heidän keskuudessaan.
Kun minä osoitan teissä pyhyyteni kansojen nähden, ne 
tulevat tietämään, että minä olen JHVH, sanoo Herra, JHVH, 
24. Minä otan teidät pois kansojen seasta ja kokoan teidät kaikista maista. Minä tuon teidät omaan maahanne ja vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, että te puhdistutte. Minä puhdistan teidät kaikista saastaisuuksistanne ja kaikista jumalankuvistanne.
25. Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan sisimpäänne. Minä otan kivisydämen pois teidän sisältänne ja annan teille lihasydämen.
27. Minä annan Henkeni teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun lakieni mukaan, noudatatte minun säädöksiäni ja toimitte niiden mukaan. 
28. Silloin te saatte asua maassa, jonika minä annoin teidän isillenne, ja te olette minun kansani ja Minä olen teidän Jumalanne. 
 
Hesekiel 37:12 
Sen tähden profetoi ja sano heille: Näin sanoo Herra, JHVH: Katso, minä avaan hautanne ja nostan teidät, kansani, ylös haudoistanne ja tuon teidät Israelin maahan. 
 
Ja monissa muissa Raamatun paikoissa kerrotaan ajasta, kun israelilaiset tuodaan takaisin Luvattuun Maahan kaikista maailman kansoista.
 
Tämä palaaminen alkoi 70 vuotta sitten 14.5.1948 ja jatkuu edelleen. JHVH toki tiesi edeltä, että arabi-Israel -konflikti seuraisi itsenäistymistä.
 
Jeremia 12:14-17 kertoo meille, että kun aika olisi käsillä juutalaisten paluulle takaisin Israeliin, Lähi-idän maisema kokisi geopoliittisen kasvojenkohotuksen, kun JHVH ennalleen asettaisi arabit, persialaiset (Iran) ja israelilaiset takaisin kunkin esi-isien historialliseen perintöosaan. Ottomaanien imperiumin kaaduttua 1917 näemme tämän käänteen, kun yksitellen arabimaat, Persia ja juutalaisvaltio syntyivät:
Afganistan 1919, Egypti 1922, Saudi Arabia ja Irak 1932, Iran 1935, Libanon 1943, Syyria ja Jordania 1946, ja Israel 1948.
 
Jeremian jakeet tekevät selväksi, että JHVH toisi israelilaiset maahansa ja veisi arabit ja persialaiset pois Israelista, kun aika olisi kypsä JHVH:n yhden valtion ratkaisun toteuttamiselle.  
 
Jeremia 12:14 mukaan JHVH puhuu arabikansoista ja Iranista, kun sanoo:
..minun pahoista naapureistani, jotka koskevat siihen perintöosaan, minkä minä olen antanut kansalleni Israelille"  
viitaten Luvattuun Maahan, jonka antoi patriarkka Abrahamille
1. Moos 15:18.  
 Sinä päivänä JHVH teki Abramin kanssa liiton ja sanoi: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan, Egyptin virrasta suureen virtaan, Eufrat-virtaan saakka: 
Jeremian jakeista luemme, että JHVH on armollinen ja rakentaa ne kansat, jotka toimivat Hänen suunnitelmansa mukaan 
 
Psalmissa 83 ja Hesekiel 38:ssa on mainittu monia islamilaisia väestöjä, kansoja tai terrorijärjestöjä, jotka epäonnistuvat tässä. Mainittuina on mm. palestiinalaiset, syyrialaiset, Hezbollah, Hamas, Muslimiveljeskunta, iranilaiset, libanonilaiset, jordanialaiset, saudit, egyptiläiset, libyalaiset ja turkkilaiset.
 
SAUDIEN rauhansuunnitelma vuodelta 2002  

Sillä omat veljesikin ja isäsi huone ovat petolliset sinua kohtaan, hekin huutavat täyttä kurkkua selkäsi takana. Älä usko heitä, vaikka he sinua ystävällisesti puhuttelevat.
Jeremia 12:6
"For even your brothers, the house of your father, Even they have dealt treacherously with you; Yes, they have called a multitude after you. Do not believe themEven though they speak smooth words to you."
 
Yllä Jeremia antaa selvän varoituksen nyky-Israelille olla luottamasta esi-isien veljien jälkeläisiin. Tulkintaa Jeremian jakeelle:
 
Jeremia 12:6 henkilöt enimmälti ovat juutalaiset, saudit ja palestiinalaiset. Juutalaisten "veljet" heidän heprealaisten isiensä Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin "huoneesta" olivat Ishmael ja Eesau.
Ishmael oli Iisakin velipuoli ja Eesau oli Jaakobin kaksoisveli. 
 
Jaakob nimettiin uudelleen Israeliksi.
1. Moos 32:28 Silloin hän sanoi: "Sinun nimesi älköön enää olko Jaakob, vaan Israel, sillä sinä olet taistellut Jumalan ja ihmisten kanssa ja olet voittanut". 
Eesau samaistettiin Edomiin
1. Moos 36:8-9. Ja Eesau asettui Seirin vuoristoon, Eesau, se on Edom. 
Ja tämä on kertomus edomilaisten isän Eesaun suvusta, hänen, joka asui Seirin vuoristossa. 

Sekä Ishmael että Eesau saivat lupauksen olla kansojen isiä:
1. Moos 21:12-13 (Ishmael)
Mutta Jumala sanoi Aabrahamille: "Älä pahastu siitä poikasi ja orjattaresi tähden. Kuule Saaraa kaikessa, mitä hän sinulle sanoo, sillä ainoastaan Iisakista sinä saat nimellesi jälkeläiset. 
Mutta myöskin orjattaren pojasta (Ishmael) minä teen suuren kansan, koska hän on sinun jälkeläisesi." 
1. Moos 25:23 (Eesau ja Jaakob)
Ja JHVH sanoi hänelle: "Kohdussasi on kaksi kansaa, ja sinusta haarautuu kaksi kansakuntaa. Toinen kansa on oleva toista voimakkaampi, ja vanhempi on palveleva nuorempaa".
 
Ishmael yleisesti yhdistetään nykyään Saudi-Arabiaan ja Eesau palestiinalaisiin.
 
“Väenpaljous”, jonka "veljet" Ishmael ja Edom ovat muodostaneet on todennäköisesti liittouma, (Psalmissa 83), joka pyrkii tuhoamaan tämän päivän juutalaisvaltion.  
 

Edomin teltat - palestiinalaiset ja eteläjordanialaiset
ishmaelilaiset - saudit (Ishmael arabien isä)
Moab - palestiinalaiset ja keskijordanialaiset
hagrilaiset - egyptiläiset
Gebal - Hitzbollah ja pohjoislibanonilaiset
Ammon - palestiinalaiset ja pohjoisjordanialaiset
Amalek - Siinain alueen arabit
Filistea - Hamas Gazassa
Tyyro - Hitzbollah ja etelälibanonilaiset
Assyria - Syyria ja pohjoisirakilaiset
 
“He juonittelevat sinun kansaasi vastaan ja pitävät neuvoa suojattejasi vastaan. 
He sanovat: "Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta".
Psalmi 83:4-5
 
Beirutin Arabiliiton kokouksessa maaliskuussa 2002 laadittiin saudien Lähi-idän rauhansuunnitelmaehdotus. Tämä saudien rauhanaloite ehdotti kahden valtion ratkaisua. 
 
Pähkinänkuoressa saudien rauhanaloite vaati Israelia vetäytymään alueilta, jotka saatiin kesäkuussa v. 1967 "Kuuden päivän" sodan jälkeen ja perustamaan Palestiinan valtion Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Lisäksi se esitti miljoonien palestiinalaisten pakolaisten palaamista Israeliin. Vastauksena tähän arabivaltiot, listattu Psalmissa 83, vakiinnuttaisivat normaalit suhteet Israelin kanssa.
 T
oteutettuna sopimus asettaisi Israelin vaaraan. Esim, Golanin kukkuloiden luovuttaminen saattaisi Israelin alttiiksi ulkoapäin tuleville hyökkäyksille ja Israelia vihaavien pakolaisten vastaanottaminen altistaisi juutalaisvaltion terrorismille ja tuhoon sisältäpäin. 
Saudien kahden valtion ratkaisu olisi asettanut Israelin viholliset yhden askeleen lähemmäksi tuhoa.

Nyt on kuitenkin jotain uutta ilmeisesti tulossa Trumpin rauhansuunnitelmassa. Hän on toteuttanut jo monia vaalilupauksiaan yksi toisensa jälkeen ja uskoisin, että myös tämän rauhansopimuksen, -"Ultimate deal".
 
Rauha Lähi-itään ja koko maailmaan ei tule ennenkuin Rauhanruhtinas, Jeshua, saapuu tuomaan sen maan päälle. Ennen sitä Israel tulee luottamaan Antimessiaaseen ja solmimaan 'valherauhan' ja käymään ahdistuksen ajan läpi ennenkuin peitteet poistuvat silmiltä ja he tunnistavat Messiaansa, Jeshuan. 
Kun Jeshua palaa, Hän palaa koko maailman Kuninkaana ja tuolloin kaikki kansat saavat asua turvassa omissa maissaan.
On aika valmistautua ja kertoa Jeshuan suuresta rakkaudesta ja anteeksiannosta. 
 
Siunattua Sapattia,

Sirkku