8.2.2017 / Tu B'Shvat - Puiden uusi vuosi mantelipuiden kukkiessa

 
 
 
 
Shalom,

TU B'SHVAT tarkoittaa Shvat-kuun 15. päivää ja silloin juhlitaan maan antimia ja erityisesti puita.
Päivää kutsutaan myös nimellä ראש השנה לאילנות ROSH HASHANA LEILANOT= puiden uusi vuosi; 
nimittäin Israelissa puut alkavat versota uutta kasvuaan tuosta päivästä lähtien. Tu B'Shvat aloittaa kevään.
Puiden uusi vuosi on v. 2017 lauantaina, 11.2. joka on täydenkuun päivä.

Näin on käytössä olevan heprealaisen kalenterin mukaan, mutta monet katsovat nyt tulevana sapattina olevan jo Adar-kuun 15., joka olisi Purim-juhlan aika. Tätä tukee ajatus, että puiden uusi kasvukausi on jo alkanut ja mantelipuutkin ovat jo olleet kukassa jonkun aikaa.

Mutta puut ovat hyvin puhuttelevia kirjoituksissa ja siksi nyt tämä kirjoitus puista ja erityisesti mantelipuusta.

Tu B’Shvat on päivä, jona voimme kysyä itseltämme, kurottaudummeko puun lailla kohti Valoa. 

Onko hedelmämme makea ja lisääntyykö kasvumme vuosittain Herrassa kuten puu saa uuden vuosirenkaan? 

Vanhurskaan hedelmä on elämän puu ja viisas voittaa sieluja. (San 11:30)

Vanhurskas kukoistaa kuin palmupuu, hän kasvaa kuin Libanonin setri. (Psalmi 92:13)

Autuas  se mies, joka ei vaella jumalattomien neuvon mukaan, ei viivy syntisten teillä eikä istu pilkkaajien parissa, vaan on mieltynyt JHVH:n opetukseen ja tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin vesiojien ääreen istutettu puu, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu. Kaikki, mitä hän tekee, menestyy.
(Psalmi 1:1-3)

Mantelipuun sanomaa

Olemme siis parhaillaan heprealaisen kalenterin Shvat-kuussa, joka on kalenterin 11. kuukausi.  
 
Shvat tuo mieliin valvomisen; hereilläolon. Shvat-kuun aikana mantelipuu alkaa kukkia. Mantelipuu on Israelissa ensimmäinen puu, joka kukkii ja herää talvella, kun muut puut vielä uinuvat. 

 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_XgIEhWabypQ_aa9xOTjF00CLOqrasGzxE-iT9a0Rbruu0ttp

Itse asiassa heprealaiset sanat mantelipuulle ja valvomiselle ovat lähes samat. 
 
Shooked: “herätä, valvoa, herättää, olla valppaana, vartioida" 
Shaaked: “mantelipuu
 
Jer 1:11-12
“Minulle tuli tämä JHVH:n sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen". 

 
Näin ollen mantelipuu ja valvomisen käsite ovat nivoutuneet toisiinsa. Tiedämme monista merkeistä, joista Israel on selvin, että Jeshua Messiaan paluu on hyvin lähellä. Ja tästä meille muistuttaa mantelipuu, joka kukkii; aika on valvoa! Ja JHVH itse valvoo sanaansa toteuttaakseen kaiken, mitä on kirjoitettu. Näin mekin, kun valvomme ja luemme kirjoituksia Pyhyyden Hengen johdatuksessa, voimme tunnistaa aikain merkit.

Yksi seikka, miksi juuri tämä vuosi 2017 (myös 2018) nousee esiin ja tärkeäksi valvomisen kannalta, ovat monet tärkeiden tapahtumien juhlavuodet - 40v. - 50v. - 70v. - 100v. - 120v. - 500v. 

2017- 2018 / 5777 ja 5778

Tämä vuosi 2017, joka on osa heprealaista vuotta 5777 (alkoi syksyllä 2016) ja myös tuleva vuosi 5778, joka ulottuu aina v. 2018 syksylle, sisältää lukuisia Israeliin ja lopun ajan tapahtumiin liittyviä merkkipäiviä.
Luku 40 on koetuksen luku. Mooseksen aika Egyptissä oli 40 v., Midianin maassa 40v. ja erämaassa Israelin kansan johtajana 40v. Siinain vuorella Mooses oli kahdesti 40 päivää ja yötä. Hän lähetti tiedustelijat 40 vuorokaudeksi tutkimaan luvattua maata, Jeshua oli erämaassa 40 vuorokautta paholaisen kiusattavana ennen palvelutehtäväänsä ja ylösnousemuksensa jälkeen hän ilmaantui opetuslapsilleen 40 vrk ajan. 2. Mooseksen kirjassa on 40 lukua. Luku 40 liittyy aikaan, joka annetaan ja jonka aikana koetellaan ja puhutellaan, kuten Israelin erämaavaellus ja Joonan varoitus Niinivelle.

40 vuoden välein on ollut merkittäviä Israeliin liittyviä tapahtumia alkaen ensimmäisestä sionistikonferenssista Baselissa 29.-31.8.1897 (hepr. v. 5657).
- Lisätään ~40v. ja tullaan vuosiin 1937/1938 jolloin juutalaisille lyötiin "J"-leima passeihin. Buchenwaldin keskitysleiri avattiin v.1937 ja otettiin Holokaustin ensi askeleita.
- ~40 v. edelliseen, saadaan v. 1978, jolloin Camp Davidin rauhansopimus Israelin ja Egyptin välillä solmittiin. 
Islamilainen vallankumous Iranissa alkoi myös v. 1978 alussa. 

Joukko Iranin korkea-arvoisia upseereita ovat viime aikoina uhanneet Israelia ja Amerikkaa, kuinka Iran tuhoaa nämä 7 minuutissa. Iranhan on muinainen Persia, joka on yksi Googin liittolaisista. Vilna Gaon, huomattava rabbi 1700-luvulta, opetti, että Googin sota kestäisi vain 12 min. Näin lyhyt sota olisi ymmärrettävissä vain tänä ydinaseiden aikana. 

Rabbi Pinchas Winston, lopun aikoja käsittelevä kirjailija, uskoo, että huolimatta Iranin teknologiasta ja heidän 7 min. uhkauksestaan, Googin sotaan liittyy jokin kätketty elementti liittyen Vilna Gaon 12 minuuttiin;"..jotain täysin ennalta arvaamatonta täytyy tapahtua." Hän arvelee yhdeksi mahdollisuudeksi maanjäristyksen, koska Iran on useiden mannerlaattojen päällä. Israelilla saattaa olla myös salainen suunnitelma. Se, mitä tapahtuu, tulee joka tapauksessa olemaan ihme. “Kaikki, mitä Jumala tekee on nenämme alla, mutta emme näe sitä, ennenkuin Jumala paljastaa sen", rabbi Winston sanoo. “Esimerkki geulalle (lunastus) onJoosef, joka yhdessä hetkessä muutti kaiken veljilleen. Joosef seisoi aivan veljiensä edessä, mutta he eivät silmillään tunnistaneet häntä,(Sirkun huom. Joosefhan on Jeshuan yksi esikuva. Kerran Juuda ja muut heimot tunnistavat hänet.) mutta vielä enemmän; he eivät voineet käsittää, että heidän kauan kadoksissa ollut veljensä oli faaraosta seuraava. Tästä on kyse Googin ja Maagogin sodassa ja miksi se tulee olemaan niin lyhyt", rabbi sanoo, “Pääasiahan ei ole taistelu, vaan että ihmiset heräävät siihen, mitä Jumalalla on mielessään. Ja Jumala tuo sen sodassa esiin täysin ainutlaatuisella ja odottamattomalla tavalla." https://www.breakingisraelnews.com/83261/does-irans-seven-minute-nuclear-threat-conform-to-gog-magog-prophecy/#AbfyIhbJPZZ5ebwy.99

Hesekiel 38 voimme lukea Googin sodasta ja maista, jotka ovat mukana hyökkäksessä, sodan syystä ja lopputuloksesta. Hyökkäys tapahtuu kuitenkin aikana, kun Israel elää näennäisesti turvassa eli onko rauhansopimus/luja liitto jo vahvistettu (Dan 9:27)?

Sinä hyökkäät minun kansani Israelin kimppuun kuin pilvi, peittääksesi maan. Päivien lopulla on tämä tapahtuva. Ja minä annan sinun karata maahani, että pakanakansat tulisivat tuntemaan minut, kun minä osoitan pyhyyteni sinussa, Goog, heidän silmäinsä edessä. 
17. Näin sanoo Herra, JHVH: Etkö se ole sinä, josta minä muinaisina päivinä puhuin palvelijaini, Israelin profeettain, kautta, jotka niinä päivinä ennustivat, vuodesta vuoteen, että minä annan sinun karata heidän kimppuunsa
18. Mutta sinä päivänä, jona Goog karkaa Israelin maahan, sanoo Herra, JHVH, nousee minun vihani hehku. 
19. Kiivaudessani, tuimuuteni tulessa minä sanon: Totisesti tulee sinä päivänä suuri maanjäristys Israelin maahan. 
20. Ja minun edessäni vapisevat meren kalat ja taivaan linnut ja metsän eläimet ja kaikki maassa liikkuvat matelijat ja kaikki ihmiset, jotka maan pinnalla ovat; ja vuoret luhistuvat, ja vuorenpengermät sortuvat, ja kaikki muurit sortuvat maahan. 
21. Ja minä kutsun häntä vastaan kaikille vuorilleni miekan, sanoo Herra, JHVH: toisen miekka on oleva toista vastaan
22. Minä käyn oikeutta hänen kanssansa rutolla ja verellä. Ja minä annan sataa kaatosadetta, raekiviä, tulta ja tulikiveä hänen päällensä, hänen sotalaumojensa päälle ja lukuisain kansojen päälle, jotka hänen kanssansa ovat. 
23. Niin minä osoitan suuruuteni ja pyhyyteni sekä teen itseni tunnetuksi lukuisain pakanakansain silmien edessä. Ja he tulevat tietämään, että minä olen JHVH."

- Siispä + 40v. ollaan vuosissa 2017 / 2018. Hyvin todennäköistä, että jotain merkittävämpää tapahtuu koskien Israelia ja ovatko 40 v. aiemmat Egypti ja Iran myös jotenkin osallisia tapahtumissa? 
Luku 50 on vapautuksen ja Riemuvuoden luku. Se liittyy myösShavuotin (helluntain) myötä Pyhään Henkeen, Hengen vuodatukseen

Mitä on tapahtunut lähihistoriassa 50 vuoden välein?
- Itävalta-Unkari -keisarikunta perustettiin v. 1867. Juutalaiset saivat tuolloin täydet oikeudet. Keisarikunta kesti vain 50v. ensimmäisen maailmansodan loppuun. 
- Tästä 50v. saavutaan vuoteen 1917, jolloin Jerusalem vapautettiin ottomaanien vallasta, jota oli kestänyt tasan 400 v. aina vuodesta 1517. Tänä vuonna on kulunut 500v. siitä, kun ottomaanit valtasivat Palestiinan ja Jerusalemin. Keskiaikaisen rabbi Judah Ben Samuelin profetian mukaan ottomaanit hallitsisivat Jerusalemia 8 Riemuvuoden ajan, jonka jälkeen se vapautettaisiin ja kymmenentenä Riemuvuonna alkaisi messiaaninen aika. Nyt elämme kymmenettä Riemuvuotta tuosta. 
- Lisätään 50 v. ja olemme vuodessa 1967, jolloin saatettiin juhliaJerusalemin yhdistämistä kuudenpäivän sodan lopussa.
- Tänä vuonna 24.5.2017 juhlitaan Jerusalemin yhdistämisen 50v. -juhlavuotta. 
- Tokokuussa helluntaina juhlitaan toistakin 50v. merkkipäivää: "CCR-Golden Jubilee 2017": Paavi Franciscus on kutsunut kaikkiroomalaiskatoliset karismaatikot Vatikaaniin juhlistamaan karismaattisen herätyksen alkua, joka tapahtui 50v. sitten 17.-19.2.1967http://www.iccrs.org/en/ccr-golden-jubilee-2017-information/ 
- Samalla voi muistaa, että on kulunut 500v. kun Luther naulasi31.10.1517 teesinsä Wittenbergin kirkon oveen,Nämä haastoivat katolisen kirkon opetukset koskien katumusharjoituksia, paavin valtaa ja aneitaTästä seurasi uskonpuhdistus ja luterilaisenreformoidun ja anabaptistisen kristillisyyden synty.
-Tästä seurasi 100v. myöhemmin, että v. 1617 Ferdinand II yritti saadaroomalaiskatolisuuden koko Rooman keisarikunnan uskonnoksi, mistä syttyi 30-vuotinen sota v. 1618.
- v. 1717 - Nykyaikaisen vapaamuurariuden katsotaan syntyneen 300v. sitten v.1717, kun englantilaiset vapaamuurariloosit perustivat keskusjärjestökseen Lontoon Suurloosin. 
  
Entä tämä vuosi 2017?
Suuri kysymys on, tapahtuuko jotain merkittävää Jerusalem-kysymyksessä. Presidentti Trump on luvannut siirtää USA:n suurlähetystön Jerusalemiin, mikä on aiheuttanut arabimaailmassa uhkailujen ryöpyn. USA:n Israelin suurlähettiläs, ortodoksi juutalainenDavid Friedman asuu jo Jerusalemissa, vaikka suurlähetystön siirtoa onkin lykätty. Paavilla on omat intressinsä Jerusalemiin, samoin YK:lla, palestiinalaisilla....

Luku 70 on täydellisyyden, täyden hengellisen järjestyksen, loppuun saattamisen ja tuomionkin luku. Mooses nimitti 70 vanhinta (4. Moos 11:16), Babylonian vankeus kesti 70v. (Jer 29:10), Jaakobin huonekuntaan kuului 70, kun he saapuivat Egyptiin, Sanhedrin, hengellinen vanhemmisto, Israelissa koostuu 70 jäsenestä (2. Moos 24:1), Jeshua lähetti 70 opetuslasta julistamaan evankeliumia (Luuk 10)

70 vuoden välein tapahtunutta:
- V. 1877 Brittiläisen imperiumin pääministeri Lordi Beaconfield-Disraelilaati Kansainliitolle osoitetun muistion, joka rohkaisi myös jutalaisten paluuseen tuona aikana: "Jos Turkin maailmanvalta on todella hajotettava tai heikennettävä, pitäisikö Euroopan valtioiden ehkä palauttaa Palestiina juutalaisille ja tehdä aloite muinaisen juutalaisvaltakunnan uudelleen perustamisesta joko kuningaskuntana tai tasavaltana."

- 70 vuotta tästä laadittiin YK:ssa 29.11.1947 päätöslauselma 181 brittien Palestiinan mandaatin jaosta juutalais- ja arabivaltioksi. YK antoi suosituksen, miten jako voitaisiin toteuttaa.
- Saman heprealaisen vuoden 5708 aikana, kun äänestettiin päätöslauselmasta v. -47, Israel julistautui itsenäiseksi 14.5.1948. Näin ollen nämä 70-vuotis -juhlavuodet ovat molemmat hepr. vuonna 5778.
40v. aikaisemmin kuin Israelin valtio syntyi, perustettiin Suomessa Israelin Ystävät -yhdistys 9.5.1908 suomalaisen naisopiston juhlasalissa Helsingissä. Näin jo ennen Israelin valtion syntyä Suomi osoitti Israel-ystävyytensä. Perstamistilaisuudessa Naphtali Rudnitzky puhui lähtökohtanaan Ef.2:14 ja Kol.3:15. Hän sanoi mm: Raamattu kädessä tulee vaikeinkin juutalaiskysymys saamaan oikean ratkaisunsa. Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden. (Efe 2:14) http://www.iy.fi/iy/historia/

- Kirkkojen maailmannevosto perustettiin 22.8.-4.9.1948 (v. 5708)sen ensimmäisen kokoontumisen yhteydessä. Nyt siihen kuuluu 348 jäsenkirkkoa (yht. noin 5oo milj. kristittyä). Päämaja on Sveitsissä, Genevessä. KMN ajaa globaalia maailmaa, sillä on antisemitistinen historia, suosii mm. EU:n Israelin vastaista boikottia, sponsoroi pro-palestiina rauhantapahtumia Israelissa, suosii ekumeniaa.
- Ensimmäinen ohjelmoitu laite; Manchester Small-Scale Experimental Machine ("Baby") esiteltiin 21.6.1948 (v. 5708)- Tietokoneen alku.

Näin siis viikunapuun merkin tultua kartalle eli Israelin synnyttyä valtioksi, Jumalan vastustajakin alkoi oman sunnitelmansa oman hallintansa saattamiseksi maailmaan ja se tapahtuisi maailman yhdentymisen myötä. Uskonnon, politiikan, talouden ja tieteen alueilla alkoi globaalin maailman rakentaminen ja yhdentyminen, myös globaalien uhkakuvien luominen. 
YK eli Yhdistyneet Kansakunnat oli jo perustettu toisen maailmansodan jälkeen 24.10.1945
Myös Euroopan yhdentyminen alkoi toisen maailmansodan jälkeen.25.3.1957 allekirjoitettiin Rooman sopimus, jolla perustettiin Euroopan talousyhteisö (ETY) eli yhteismarkkinat. Tästä on nyt 60v. Alusta alkaentaustalla oli ajatus poliittisesta yhteistyöstä ja Euroopan laaja-alaisemmasta yhdentymisestä. Sopimus EU:sta allekirjoitettiin v. 1992. 

- v. 2017/2018 on odotettavissa jotain merkittävää, jos tämä luvun 70 merkitys toteutuu. Jäämme odottamaan.

Jeremiaan jakeet ovat hyvin ajankohtaisia, nyt kun mantelipuut kukkivat vuoden 2017 alkaessa.
Jer 1:11-12
“Minulle tuli tämä JHVH:n sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen"

 


Mantelipuu on jalo puu ja kuvaa sisäistä luonnetta. Oksa ilmaisee voimaa,  
 
Mantelipuu on ensimmäinen puu, jonka lehdet puhkeavat esiin ja myös viimeinen, joka ne pudottaa
Sen kukat ovat kukkakupujen malleina, jotka kruunaavat seitsemän haaraa menorassa, joka oli ilmestysmajassa ja myöhemmin temppelissä. 
 
Ja tee myös seitsenhaarainen lamppu puhtaasta kullasta. Tee lamppu jalkoineen ja varsineen kohotakoista tekoa; sen kukkakuvut, nuput kukkalehtineen, olkoot samaa kappaletta kuin se. 
32. Kuusi haaraa lähteköön lampun sivuista, kolme haaraa toisesta sivusta ja kolme haaraa toisesta sivusta. 
33. Toisessa haarassa olkoon kolme mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen, ja toisessa haarassa samoin kolme mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen; näin olkoon jokaisessa kuudessa haarassa, jotka lampusta lähtevät. 
34. Mutta lampussa itsessään olkoon neljä mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen. 
35. Yksi nuppu olkoon aina jokaisen haaraparin alla niistä kuudesta haarasta, jotka lampusta lähtevät. 
36. Nuput ja haarat olkoot samaa kappaletta kuin se; olkoon se kauttaaltaan samaa kohotakoista tekoa, puhdasta kultaa. 
(2 Moos. 25:31-36) 
 
Raamatussa mantelipuu on mainittu useita kertoja, esim. 1 Moos. 30:37-39, 43:11.  
 
Mantelipuu on siis tärkeä; JHVH oli yksityiskohtaisesti suunnitellut tarkkojen ohjeiden mukaan seitsenhaaraisen Menoran, joka seisoi Pyhässä paikassa ja se oli ainoa valon lähde jo erämaatemppelissä. Öljy paloi sen kukkakuvuissa yötä päivääAaronin mantelipuun sauva oli "Kaikkein Pyhimmässä".

4 Moos 17:23
  kertoo kuinka JHVH valitsi Leevin sukukunnan, johon Aaron kuului palvelemaan temppelissä.

"Kun Mooses seuraavana päivänä meni lain majaan, niin katso, Aaronin sauva, joka oli siinä Leevin sukukunnan puolesta, oli alkanut versoa, siihen oli ilmestynyt nuppuja, puhjennut kukkia ja kasvanut kypsiä manteleita."


2 Sillä maja oli valmistettu niin, että siinä oli etumainen maja, jossa oli sekä lampunjalka että pöytä ja näkyleivät, ja sen nimi on "pyhä".
3 Mutta toisen esiripun takana oli se maja, jonka nimi on "kaikkeinpyhin";
4 siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut,
5 ja arkin päällä kirkkauden kerubit varjostamassa armoistuinta.
 (Hepr. 9:2-5)
 
Miksi JHVH valitsi juuri mantelipuun koristeaiheeksi? 
 
Ehkäpä, koska mantelipuu kuvaa sisäistä luonnetta (Hengen hedelmää) ja voimaa (Pyhyyden Hengen lahjat) mutta on mielenkiintoista kuitenkin huomata, että seitsemän lampunjalkaa (seurakuntaa) Ilmestyskirja 1:20 ovat todennäköisesti samannäköisiä kuin JHVH:n antama ohje Menorasta.  


 
 
Jeshua kulkiessaan lampunjalkojen (7 seurakuntaa) keskellä tutki näitä, uskovien tekoja ja uskoa. 
Uskovissa oleva Pyhyyden Henki on JHVH:n ainoa valon lähde tässä maailmanajassa. Siksi Hän odottaa näkevänsä meidän valomme loistavan Jeshuan valoa kirkkaana ja yhtäjaksoisesti, kuten Menora muinoin Temppelissä. Me olemme nyt Pyhyyden Hengen temppeli.
 
"Niiden seitsemän tähden salaisuus, jotka näit minun oikeassa kädessäni, ja niiden seitsemän kultaisen lampunjalan salaisuus on tämä: ne seitsemän tähteä ovat niiden seitsemän seurakunnan enkelit, ja ne seitsemän lampunjalkaa ovat ne seitsemän seurakuntaa." (Ilm. 1:20)

“Minulle tuli tämä JHVH:nn sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen  mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen". 
 
JHVH toteuttaa sanaansa silmäimme edessä. Jeshua kulkee lampunjalkain, seurakuntien keskellä. 
Nyt ei ole aika nukkua, vaan valvoa morsiusrakkauttamme YlkäKuninkaaseemme, ettei meille sanottaisi kuten Efeson seurakunnalle, Ilm 2:1-5 
 
1. "Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, joka pitää niitä seitsemää tähteä oikeassa kädessään, hän, joka käyskelee niiden seitsemän kultaisen lampunjalan keskellä
2. Minä tiedän sinun tekosi ja vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi pahoja sietää; sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseänsä apostoleiksi, eivätkä ole, ja olet havainnut heidät valhettelijoiksi; 
3. ja sinulla on kärsivällisyyttä, ja paljon sinä olet saanut kantaa minun nimeni tähden, etkä ole uupunut. 
4. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi. 
5. Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.
 
Kiitos Isälle! Hän kutsuu meitä parannukseen ja tekemään "niitä ensimmäisiä tekoja" ensirakkaudesta Häneen!
 
Ilm 3:7-13 kertoo Filadelfian seurakunnasta, josta Herralla ei ole moitteen sanaa:
 
 Ja Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Pyhä, Totinen, jolla on Daavidin avain, hän, joka avaa, eikä kukaan sulje, ja joka sulkee, eikä kukaan avaa: 
8. Minä tiedän sinun tekosi. Katso, minä olen avannut sinun eteesi oven, eikä kukaan voi sitä sulkea; sillä tosin on sinun voimasi vähäinen, mutta sinä olet ottanut vaarin minun sanastani etkä ole minun nimeäni kieltänyt
9. Katso, minä annan sinulle saatanan synagoogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan valhettelevat; katso, minä olen saattava heidät siihen, että he tulevat ja kumartuvat sinun jalkojesi eteen ja ymmärtävät, että minä sinua rakastan. 
10. Koska sinä olet ottanut minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat. 
11. Minä tulen pian; pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi sinun kruunuasi. 
12. Joka voittaa, sen minä teen pylvääksi Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos, ja minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, sen uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta minun Jumalani tyköä, ja oman uuden nimeni. 
13. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'
 
 
Siunattua loppuviikkoa! Olemme astumassa kevätaikaan!Sirkku