7.9.2017 / Sukkot - LehtimajajuhlaShalom,

Sukkot - Lehtimajajuhla


Elul-kuukauden alkamisesta ja auringonpimennyksestä, joka jakoi USA:n lännestä itään kahtia, lähtien olemme seuranneet "historiallisia" katastrofeja, jotka ovat koetelleet nimenomaan USA:ta: Tuhoisin koskaan hurrikaani, ja toinen perään, maanjäristyksiä ja suurin joukkoampuminen USA:n historiassa Las Vegasissa. Monet kyselevätkin, onko Jumala nostanut varjelevaa kättään USA:n yltä. Kuulemme huhuja sodista (Pohjois-Korea, Venäjän sotaharjoitukset, Syyrian tilanne, Iran...) Nyt maapallon maanjäristysrenkaalla, "Ring of Fire", tulivuoria purkautuu tiheään ja maa järisee. Yleensä tällaisesta seuraa jossain päin maailmaa suuri megamaanjäristys, kun paineet purkautuvat. Maailma pimenee ja on kulkemassa kohti tuomiotaan, mutta me odotamme Jeshua Messiasta ja Hänen Kuningaskuntaansa - Karitsan hääjuhla on edessä! 

Vuoden pyhimmän päivän, Jom Kippurin eli Suuren Sovituspäivän, jolloin kansa tekee parannusta, paastoaa ja rukoilee, jälkeen alkaa lehtimajojen rakentaminen ja valmistautuminen iloitsemaan, laulamaan, tanssimaan ja syömään lehtimajoissa kokonaisen viikon ajan. JHVH:n juhlat kuljettavat meitä syvälle itsetutkisteluun ja taas armahdettuina ja anteeksi saaneina iloitsemaan Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta. Sukkot on viikon mittainen riemujuhla, jonka jälkeen on kahdeksantena päivänä (viittaa ikuisuuteen ja uuteen alkuun) Tooran ilojuhla; Simchat Torah. Tooran lukeminen aloitetaan taas alusta 1. Moos 1:1; "Alussa loi Elohim..." 
Nämä Sanassa olevat elämänohjeet ovat osoitus meille Isän varjelevasta rakkaudesta, kun Hän näyttää meille meitä suojaavat rajat. Näinhän hyvät isät kaikkialla tekevät lapsilleen. Samalla Hän kaikessa ohjaa meitä elämän tielle seuraamaan Jeshuaa, joka sovitti verellään meidät Isän kanssa, joka jo oli kulkenut synnittömänä edeltä tien. "Hänessä me elämme, liikumme, olemme." (Apt 17:28a) "Alussa" sana on "Bereshit" בראשית . Bet-kirjain tarkoittaa kotia ja tässä sanassa se on kirjoitettu isommalla kuin muu sana. Isä on kirjoittanut koko Raamatun omalle perheelleen, kotiväelleen, Hänen omilleen. Hänellä on suuri koti "Minun kodissani on monta asuinsijaa..." (Joh 14:2a) Voimme iloita koko sydämestämme Isän rakkaudesta, joka välittyy meille Hänen Sanassaan! 


 
Jes 60:1-5
Nouse, ole kirkas (loista), sillä sinun valkeutesi tulee, ja JHVH:n kunnia koittaa sinun ylitsesi. 
2. Sillä katso, pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa JHVHja sinun ylläsi näkyy hänen kunniansa
3. Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti. 
4. Nosta silmäsi, katso ympärillesi: kaikki nämä ovat kokoontuneet, tulevat sinun tykösi; sinun poikasi tulevat kaukaa, sinun tyttäriäsi kainalossa kannetaan.
5. Silloin sinä saat sen nähdä, ja sinä loistat ilosta, sinun sydämesi sykkii ja avartuu, kun meren aarteet kääntyvät sinun tykösi, kansojen rikkaudet tulevat sinulle. 

Meillä on valoisa tulevaisuus! Oli Riemuvuosi, kun Jeshua nousi ja julisti Luuk 4:17-21

Niin hänelle annettiin profeetta Esaiaan kirja, ja kun hän avasi kirjan, löysi hän sen paikan, jossa oli kirjoitettuna:
18. "JHVH:n Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista,päästämään sorretut vapauteen
19. saarnaamaan JHVH:n otollista vuotta"
20. Ja käärittyään kirjan kokoon hän antoi sen palvelijalle ja istuutui; ja kaikkien synagoogassa olevien silmät olivat häneen kiinnitetyt. 
21. Niin hän rupesi puhumaan heille: "Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen teidän korvainne kuullen".
 

Mutta luettuaan 
"saarnaamaan JHVH:n otollista vuotta...", Hän ei lukenut Jesaja 61:2 jaetta loppuun asti: "ja meidän Jumalamme kostonpäivää."

Vielä ei ollut sen aika. Tästä "kostonpäivästä" kertoo Johanneksen Ilmestyskirja. Lähenemme kuitenkin nopeasti tätä Jumalan tuomioiden aikaa; siitä on merkkejä maailmassa kaikkialla. 

 
Lehtimajanjuhlaa vietetään muistutuksena siitä, että Jumala haluaa asua kansansa keskellä. Aluksi Mishkan/ Ilmestysmaja sai olla Jumalan asumuksena. Sitten Kuningas Davidin poika Salomo rakensi Jerusalemiin temppelin ja pyhitti sen Sukkotina, joka olikin juuri sopiva juhla:JHVH asuisi kansansa keskellä omassa "majassaan", Temppelissä. Vallitsi suuri ilo! 

Salomon jälkeen valtakunta hajosi ja heimot jakaantuivat Juudaan ja pohjoisvaltio Israeliin. Molemmat joutuivat karkoitukseen, mutta vain Juuda palasi Babyloniasta ja kansa päätti tehdä parannuksen Tooran noudattamisessa. Tähän parannuksen tekoon liittyivät myös JHVH:n juhlien, moadimien, kuten Lehtimajajuhlan, Sukkotin vietto. Kansa ei ollut Sukkotia viettänyt sitten Joosuan päivien. Tästä kertoo Nehemia 8:14-18

Jeshua saattoi syntyä juuri Lehtimajajuhlan alussa, tähän on monia viittauksia.
Joh 1:14 - Ja Sana tuli lihaksi ja asui (majaili) meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. 
Sana "asui" on merkitykseltään enemmänkin "majailla". 


Sukkotin ensimmäisenä päivänä synagogissa lausutaan rukous: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maan päällä rauha ja hyvä tahto maata kohtaan." (David Yaniv: Birth of the Messiah, Lynwood, WA: New West Press 1997, s. 10) Muistatte, miten enkelit julistivat näin paimenille. Tämä rukous liittyy juuri Sukkot-juhlan alkuun. Tuolloin Jeshua syntyi Beetlehemissä. Sen sijaan, että jatketaan kristikunnassa pakanajumala Tammuzin syntymäjuhlan viettoa (Babyloniassa ja Roomassa vietettiin tätä 25. joulukuuta) kaikkine siihen liittyvine symboleineen ja koristeineen vain vaihtamalla vauvat seimessä, kuten Roomassa tehtiin. En usko, että Isä on mielissään tästä itsevalitusta juhlapäivästä ja juuri Tammuzin päivänä. Tämän epäjumalan palvelus tuli aikoinaan Israeliinkin, mikä aiheutti suurta tuskaa Jumalalle. 
Olisiko jo korkea aika viettää Jeshuan oikeaa syntymäpäivää ja Lehtimajajuhlaa; kiittää suuresta lahjasta, kun Jumala syntyi ihmiseksi lunastaakseen langenneen ihmiskunnan, jokaisen, joka vain ottaisi Hänet sydämeensä "majailemaan". Lehtimajajuhla ei ole vain juutalaisten juhla, vaan Jeshua syntyi tähän juhlaan koko maailmalle. Olen miettinyt, miten suuri voima traditioilla, vaikka vääriäkin, on ja kuinka vaikea niistä on irrottautua, varsinkin, kun ne ovat uskonnollisia ja kirkon hyväksymiä. Totuuden tulisi merkitä meille Jeshuan seuraajille enemmän. Vastavirtaan kulkeminen ei ole helppoa (paitsi lohille, kuolleet kalat kulkevat virran mukana) eikä ulkopuolelle leirin meno. Me olemme maailmassa, mutta emme maailmasta. Olen ymmärtänyt Herralta, että nyt ei voi pitää enää epäjumalia, vaan morsiamen on tutkittava, onko jotain/joku, mikä estää Jumalan olevan ensimmäinen. Hän on tulee morsiamelle, joka Hänta odottaa ensirakkaudella.  

Jeshuan ajoista lähtien Jumala on pyhittänyt ihmissydämiä asumuksekseen. Uudestisyntyneistä pyhistä koostuva seurakunta kokonaisuudessaan on Messiaan ruumiis. 
 
Lehtimajajuhlaa vietetään muistona erämaavaelluksesta, jonka aikana Israel asui teltoissa ja JHVH ilmestyi telttamajassa. Lehtimajajuhlan hepreankielinen nimi on "Sukkot". Sama nimi oli paikkakunnalla, josta israelilaiset lähtivät liikkeelle, kun Egyptin faarao oli kohdannut Jumalan tuomiot ja niiden pakottamina päästänyt Israelin lähtemään maasta.
 
   

Toisen temppelin ajoista lähtien on kansa juhlan aikana heiluttanut lulavia ja etrogia. Lulav on palmun, myrtin ja pajun oksista sidottu kimppu. Etrog on yleensä situuna, tai muu happaman makuinen sitrushedelmä. Näitä kutsutaan neljäksi lajiksi; arba minim.
 
Mutta seitsenpäiväinen Lehtimajanjuhla vie meidät myös Tuhatvuotiseen Kuningaskuntaan: Tishrikuun 22. päivä, eli"kahdeksas päivä" on vertauskuva ikuisuudesta. Lehtimajajuhlan vietto asetettiin noin 3500 vuotta sitten 3.Moos 23:33-44:

"Ja JHVH puhui Moosekselle sanoen: "Puhu israelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä on lehtimajanjuhla JHVH:n kunniaksi; se kestää seitsemän päivää. Ensimmäisenä päivänä pidettäköön pyhä kokous; älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako. Seitsemänä päivänä tuokaa uhri JHVH:lle. Kahdeksantena päivänä olkoon teillä pyhä kokous, ja tuokaa uhri JHVH:lle; se on juhlakokous, älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako. Nämä ovat JHVH:n juhla-ajat, joiksi teidän on kuulutettava pyhät kokoukset, tuodaksenne JHVH:lle uhreja: ... 
 
Mutta seitsemännen kuukauden viidentenätoista päivänä, kun te olette korjanneet maan sadon, viettäkää JHVH:n juhlaa seitsemän päivää; ensimmäinen päivä on levon päivä, ja kahdeksas päivä on myös levon päivä
Ensimmäisenä päivänä ottakaa ihania hedelmiä puista, palmunoksia ja tuuheiden puiden lehviä sekä pajuja purojen varsilta, ja pitäkää iloa seitsemän päivää JHVH:n, Jumalanne edessä. Ja viettäkää sitä juhlana JHVH:n kunniaksi seitsemän päivää vuodessa. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen; viettäkää se seitsemännessä kuussa.
 
Seitsemän päivää asukaa lehtimajoissa; kaikki Israelissa syntyneet asukoot lehtimajoissa, että teidän jälkeläisenne tietäisivät, kuinka minä annoin israelilaisten asua lehtimajoissa, kun vein heidät pois Egyptin maasta. Minä olen JHVH, teidän Jumalanne." Ja Mooses puhui näistä JHVH:n juhla-ajoistaisraelilaisille." 

Sukkotin aikana perheet syövät rakentamissaan lehtimajoissa, jotkut nukkuvatkin. Ystäviä kutsutaan mukaan ja majoista kantautuu laulua ja puheensorinaa, voi jakaa sanaa ja rukoilla. Sukkot on myös antamisen aikaa, tuodaan kymmenykset ja uhrit Isän varastohuoneeseen.
 
"Levon päivä" on meillä käännetty, mutta alkuperäisessä hepreassa on "Shabbaton", joka ei ole tavallinen sapatti, vaan ylimääräinen juhlasapatti, mikäli se osuu muun kuin sapatin kohdalle:
"Mutta seitsemännen kuukauden viidentenätoista päivänä, kun te olette korjanneet maan sadon, viettäkää JHVH:n juhlaa seitsemän päivää; ensimmäinen päivä on Shabbaton, ja kahdeksas päivä on myös Shabbaton. 3.Moos 23:39.
 
Sana "Shabbaton" tarkoittaa suurta juhlasapattia, ja Shabbat raamatullisen viikon seitsemättä päivää, Sapattia. Sanojen Shabbaton ja Shabbat juuri tarkoittaa samaa kuin "olla täydellinen". Muita samasta juuresta johdettuja sanoja ovat sheva (seitsemän), ja shavua (viikko ja "seitsemikko"), mikä voi olla joko viikko, seitsemän vuotta, tai seitsemän tuhatta vuotta.  Luku seitsemän 7 tarkoittaa raamatussa täydellisyyttä, mutta luku kahdeksan 8 tarkoittaa uutta alkua, ikuisuutta. 
 
Jeshua aloitti julkisen toimintansa 30 vuoden ikäisenä. Johannes kertoo, että Jeshua meni Lehtimajajuhlille ikään kuin tarkkailijana. (Joh 7:1-8:1) 
 
"Niin Jeshua sanoi heille: "Minun aikani ei ole vielä tullut; mutta teille aika on aina sovelias. Teitä ei maailma voi vihata, mutta minua se vihaa, sillä minä todistan siitä, että sen teot ovat pahat. Menkää te ylös juhlille; minä en vielä mene näille juhlille, sillä minun aikani ei ole vielä täyttynyt. 
Tämän hän sanoi heille ja jäi Galileaan.
Mutta kun hänen veljensä olivat menneet juhlille, silloin hänkin meni sinne, ei julki, vaan ikäänkuin salaa."
Joh 7:6-10
 
Lehtimajanjuhlassa Babylonian vankeuden jälkeen oli muodostunut tapa, että ylipappi haki vettä Siiloan lammikosta ja vuodatti sen temppelin alttarille. Jesajan teksti oli tähän syy:
 
Sinä päivänä sinä sanot: "Minä kiitän sinua, JHVH. Sinä olit minuun vihastunut, mutta vihasi kääntyi pois, ja sinä lohdutit minua. Katso, Jumala on pelastajani (Jeshuati)Minä olen turvassa enkä pelkää, sillä Herra, JHVH on minun väkevyyteni ja ylistyslauluni. Hän tuli minulle pelastukseksi (li-Jeshua)." Te saatte iloiten ammentaa vettä pelastuksen (ha-Jeshua) lähteistä.
Jes 12:1-3.
Vesi on Raamatun käyttämä vertauskuva Pyhästä Hengestä - ja tässä siitä sanotaan, että se lähtee Jeshuasta.
 
Mutta juhlan viimeisenä, suurena päivänä Jeshua seisoi ja huusi ja sanoi: "Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Kirjoitukset sanovat, juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen; sillä Henki ei ollut vielä tullut, koska Jeshua ei vielä ollut kirkastettu.
Joh 7:37-39.

Tämä tapahtui sitten Shavuotina (helluntaina) ja siitä eteenpäin Jesajan profetian mukaan:
Mutta nyt kuule, Jaakob, minun palvelijani, ja Israel, jonka minä olen valinnut. Näin sanoo JHVH, sinun Luojasi, joka on valmistanut sinut hamasta äidin kohdusta, joka sinua auttaa: Älä pelkää, minun palvelijani Jaakob, sinä Jesurun, jonka minä olen valinnut. Sillä minä vuodatan vedet janoavaisen päälle ja virrat kuivan maan päälle. Minä vuodatan Henkeni sinun siemenesi päälle ja siunaukseni sinun vesojesi päälle, niin että ne kasvavat nurmikossa kuin pajut vesipurojen partaalla. Mikä sanoo: "Minä olen JHVH:n oma", mikä nimittää itsensä Jaakobin nimellä, mikä piirtää käteensä: "JHVH:n oma", ja ottaa Israelin kunnianimeksensä.
Jes 44:1-5
ttp://youtu.be/iZ8WLRNEDWg Sukkot - Juhla Kaikille Kansoille!

Tuhatvuotisessa Kuningaskunnassa lehtimajanjuhlille saapuvat kaikki kansat:
 
Mutta kaikki niiden pakanakansain tähteet, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, käyvät vuosi vuodelta sinne ylös kumartaen rukoilemaan kuningasta, JHVH:a Sebaotia, ja viettämään lehtimajanjuhlaa. Ja mitkä maan sukukunnista eivät käy ylös Jerusalemiin kumartaen rukoilemaan kuningasta, JHVH:a Sebaotia, niille ei tule sadetta. Ja jos egyptiläisten sukukunta ei käy eikä tule sinne ylös, ei tule sitä heillekään; vaan heitä on kohtaava se vitsaus, millä JHVH rankaisee niitä pakanakansoja, jotka eivät tule sinne ylös viettämään lehtimajanjuhlaa. Tämä on oleva egyptiläisten synnin palkka ja kaikkien niiden pakanakansojen synnin palkka, jotka eivät käy sinne ylös viettämään lehtimajanjuhlaa.
Sak 14:16-21 

Kansa saapui Lehtimajanjuhlille mukanaan vilja-, hedelmä-, öljy-, ja eläinuhrejaLehtimajajuhlilla uhrattiin eläimiä enemmän kuin minkään muun juhlan aikana - kaikkiaan 182 eläintä, joista 70 härkiä (jokaisen kansan puolesta, alkujaan 70). Israelilaisilla oli tapana laulaa pyhiinvaelluslaulujamatkallaan Jerusalemiin. Näitä ovat ns matkalaulut; shirot hama'alot (psalmit 120-134), jossa näkyy sana alija eli nousu; olihan Jerusalem vuorella, jonne noustiin.
https://youtu.be/jBJsK-_RRt8 
SHIR LAMAALOT / SONG OF ASCENTS שיר למעלות (Psalm 121) - James Block 

Jeshua oli virheetön, Isän Uhrikaritsa ja ainoa, joka kelpasi uhriksi Jumalalle ihmisten syntien anteeksisaamiseksi. Jeshuan seuraajat samaistuvat tähän täydelliseen uhriin samankaltaisen kuoleman kautta:
Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne.
Room 12:1
 
  
 
Lehtimajajuhlalla on suurempi ja syvällisempi sanoma kuin vain muistella teltassa asumista. Maan sato  pian talteen maailman pellosta; on viimeinen elonkorjuuaika. Vielä kutsutaan kaikista maailman kansoista ja kielistä väkeä Taivaan Kukorjataanningaskuntaan. Esimakua tästä saamme Jerusalemissa, kun kaikki kansat ovat koolla edustettuina Lehtimajanjuhlilla. Jeshuan uhrin tähden saamme osallistua Jeshua Messiaan, Ylkäkuninkaan hääjuhlaan, jos olemme vastanneet 'kyllä'. Morsiamen tulee olla koruillaan kaunistettu (vanhurskauden teot), puhtaan valkeassa hääpuvussa (Jeshuan verellä sovitettu), kun astuu Yljän eteen. Hääjuhla alkaa pian!

Chag Sukkot Sameach! Iloista Sukkot-juhlaa!