4.12.2017 / Suomi 100v. - kohti valon juhlaa 

Shalom,

100 vuotta sitten maailmankartta muuttui. Vietämme Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä 6.12.2017. 
30. marraskuuta oli kulunut 78v. Talvisodan syttymisestä v.1939. Päivälleen 444v. aiemmin tästä tapahtui Viipurin pamauksen ihme. 

 

Venäjän keisarikunnan sisäisen romahduksen myötä keväällä v. 1917 myös Suomen suuriruhtinaskunta hajosi ja seuranneessa sekavassa tilanteessa Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi 6. joulukuuta 1917. Suomen itsenäistyminen tapahtui suurten muutosten ajassa: Heprealaisessa kalenterissa oli tuolloin 21. Kislev-kuuta v. 5678 eli vain joitakin päiviä ennen Hanukan alkamista 25. Kislev. 

Joulukuun 9. riemuvuonna 1917, kenraali Allenbyn johdolla brittiläiset joukot vapauttivat Jerusalemin ottomaanien vallasta. Turkkilaiset joukot pakenivat kaupungista ja antautuivat. Tämä tapahtui Kislev 24, jolloin oli Hanukka-juhlan aatto. Tuona iltana juutalaiset sotilaat Britannian armeijassa juhlivat riemuissaan Hanukkaa!  Joulukuun 11. kenraali Allenby itse saapui Jerusalemiin kävellen. 


 

Tänä vuonna 2017 Kislev 21 (Suomen itsenäistymispäivä hepr. kalenterissa) on Sapattina 9.12.,jolloin Tooran lukuosuus on VaJeshev (ja hän asettui) ja kuvaa Jaakobia, joka asettui perheineen asumaan Kanaaninmaahan. 
1. Moos 37:1-40:23 kertoo lähinnä Joosefista ja hänen ajastaan orjana Egyptissä. Suomikin oli ensin palvellut Ruotsia ja sitten Venäjää, yhteensä noin 650v.
Profeetoista luemme Aamos 2:6-3:8, - kovaa puhetta Israelille ja Samarialle. Luvusta 3:
1. Kuulkaa tämä sana, jonka JHVH on puhunut teitä vastaan, te 
israelilaiset, koko sitä sukua vastaan, jonka minä olen johdattanut Egyptin maasta, sanoen: 
2. 
Ainoastaan teidät minä olen valinnut kaikista maan suvuista; sen vuoksi minä vaadin teidät tilille kaikista pahoista teoistanne. 
....6. Puhalletaanko soofar-torveen kaupungissa, niin ettei kansa säikähdä? Tapahtuuko kaupungissa onnettomuutta, jota JHVH ei olisi tuottanut? 
7. Sillä Herra, JHVH, ei tee mitään ilmoittamatta salaisuuttaan palvelijoilleen profeetoille. 
8. Leijona karjuu, kuka ei pelkäisi? Herra, JHVH puhuu, kuka ei ennustaisi? 

Jumala kutsuu Suomea parannukseen. Israelin heimot alkavat herätä, mutta sitä ennen on rukousherätys. Esra 1:5 - "..kaikki, joiden hengen Jumala herätti..". Käyn tässä kirjoituksessa vähän poukkoillen asioita; toivottavasti punainen lanka välittyy kaiken keskellä. Aloitan kaukaa ja sitten jo tähän päivään.

Katsaus ~2750v. ajassa taaksepäin: Joosefin toinen poika oli Efraim, joka peri esikoisuuden. Efraim oli pohjoisen kuningaskunnan, Israelin, johtava heimo. (Eteläisen kuningaskunnan muodostivat Juuda ja Benjamin, joiden jälkeläisiä ovat nykyjuutalaiset. Leeviläisiä pappeja oli kaikkien heimojen seassa.) Efraimilaisen kuninkaansa Jerobeamin johdolla kaikki 10 heimoa päätyivät epäjumalanpalvontaan ja uskottomuuteen JHVH:lle. He saivat karkoitustuomion, jonka toteutti sen ajan suurvalta, Assuria, useassa vaiheessa v. 734 eKr. lähtien. Pakkosiirtolaisuudesta vapauduttuaan noin 100 v. kuluttua heimot oleilivat Kaspianmeren ja Mustanmeren lähistöllä ja jatkoivat sieltä eteenpäin. 

Indogermaanisten heimojen alkukotina pidetään Keski-Euroopan ja Etelä-Venäjän välistä aluetta ja 
Suomalaisugrilaisten kansojen alkukotina pidetään lähes samoja alueita, joskin alue sijaitsee hieman pohjoisempana.

Josefus Flavius, roomalais-juutalainen historioitsija ensimmäisellä vuosisadalla, kertoo näistä Eufratjoen taakse paenneista heimoista: "Aasian ja Euroopan puolella on vain kaksi Roomalle alamaista heimoa, mutta kymmenen heimoa on Eufratjoen toisella puolella, ja he ovat valtava joukko, joiden lukumäärää ei osaa laskea." (Antiquities).

Apokryfikirjoihin kuuluva 2 Esra 13:40-45 antaisi viitettä, että ainakin osa heimoista vaelsi kohti pohjoista alueille, joissa Suomi ja suomensukuiset heimot vieläkin oleilevat. 
”..Ja mitä tulee siihen, että näit hänen kokoavan itselleen toisen väkijoukon, joka oli rauhaa rakastava, nämä ovat ne kymmenen heimoa, jotka johdatettiin pois heidän omasta maastaan vankeuteen kuningas Hoosean päivinä, jonka assyrialaisten kuningas Salmaneser johdatti vankeuteen. 
   Hän vei heidät joen yli ja heidät vietiin toiseen maahan. Mutta he tekivät tämän suunnitelman itselleen, että he jättäisivät kansakuntien joukon ja menevät vielä kauempaan maakuntaan, jossa ihminen ei ole milloinkaan elänyt, että edes siellä he voisivat pitää heidän asetuksensa, joita he eivät pitäneet omassa maassaan. 
Ja he menivät Eufrat-joen kapeiden käytävien kautta. Sillä tuohon aikaan Korkein teki merkkejä heille ja pysäytti sen joen kanavat, kunnes he olivat kulkeneet yli. Tuon maakunnan läpi oli pitkä matka kuljettavana, puolentoista vuoden matka, ja tuota maata kutsutaan nimellä Arzareth…”  (Artzareth tark. toinen maa)
Alla kartta, joka kuvaa 300-luvun tilannetta, jolloin Rooman valtakunta jakaantui läntiseen ja itäiseen osaan. Euroopan pohjoisosaa asuttavat nykyisen Norjan rannikolta kauas itään nykyisen Venäjän alueelle Finnish Tribes eli Suomen heimot.


"The Public Schools Historical Atlas" by Charles Colbeck. Longmans, Green; New York; London; Bombay. 1905.  

Olemme rukoilleet viime vuosina Israelin heimojen heräämistä Hes. 37 mukaan. Vasta v. 2012 pysähdyin tämän luvun kohdalla ja ymmärsin, että kuivat luut koskivat kaikkia 12 heimoa ("koko Israelin heimo"), ei siis vain Juudaa. Jo vuosia aiemmin olin lukenut ja myös sydämessäni kokenut, että meissä suomalaisissakin olisi tätä kadonnutta Israelin heimoa. 
Hes 37:11-17, 21-22
11. Ja hän sanoi minulle: "Ihmislapsi, nämä luut ovat koko Israelin heimo. Katso, he sanovat: 'Meidän luumme ovat kuivettuneet, toivomme on mennyttä, me olemme hukassa'. 
12. Sentähden ennusta ja sano heille: Näin sanoo Herra, JHVH: Katso, minä avaan teidän hautanne ja nostan teidät, minun kansani, ylös haudoistanne ja vien teidät Israelin maahan. 
13. Ja siitä te tulette tietämään, että minä olen JHVH, kun minä avaan teidän hautanne ja nostan teidät, minun kansani, ylös haudoistanne. 
14. Ja minä annan teihin henkeni, niin että te tulette eläviksi, ja sijoitan teidät omaan maahanne. Ja te tulette tietämään, että minä olen JHVH: minä olen puhunut, ja minä sen teen, sanoo JHVH." 
15. Ja minulle tuli tämä JHVH:n sana: 
16. "Sinä, ihmislapsi, ota puusauva ja kirjoita siihen: 'Juudalle ja häneen liittyneille israelilaisille'. Ota sitten toinen puusauva ja kirjoita siihen: 'Joosefille; Efraimin ja kaiken häneen liittyneen Israelin heimon sauva'. 
17. Ja pane ne lähekkäin, pääksytysten, niin että ne tulevat yhdeksi sinun kädessäsi. 

21. niin puhu heille: Näin sanoo Herra, JHVH: Katso, minä otan israelilaiset pois pakanakansojen keskuudesta, minne vain he ovat kulkeutuneet, kokoan heidät joka taholta ja tuon heidät omaan maahansa. 
22. Minä teen heidät yhdeksi kansaksi siinä maassa, Israelin vuorilla, ja yksi kuningas on oleva kuninkaana heillä kaikilla. Eivätkä he enää ole kahtena kansana eivätkä enää jakaantuneina kahdeksi valtakunnaksi. 

Olen ollut Israelin vuorilla rukoilemassa pienten rukousryhmien kanssa usean vuoden aikana. Pyysimme anteeksi karkoitukseen johtaneita pohjoisvaltio Israelin syntejä paikoilla, joissa he olivat kapinoineet ja kääntäneet selän JHVH:lle ja Hänen tooralleen, ohjeilleen. Rukoilimme herätystä heimoille ja identiteetin avautumista ja paluuta kotiin, hengellisesti ja fyysisesti. Halusin osallistua Kristuspäivään, jotta voisin rukoilla muiden uskovien kanssa Suomen puolesta ja samalla nähdä kuin läpileikkauksena, missä kristikunta nyt kulkee hengellisesti. 

Siispä 2. joulukuuta, juuri ennen itsenäisyyspäivää, olin mukana Turun Kristuspäivässä, jossa noin 7000 osanottajaa oli tullut rukoilemaan oman paikkakuntansa ja Suomen puolesta. Vähän tästä Kristuspäivästä: Suomessa Kristuspäivä sai alkunsa, kun v. 2004 Turussa alkoi opiskelijoiden rukousliike, joka kokosi satoja nuoria. He kuulivat v. 2004 järjestetystä Sveitsin Kristuspäivästä Baselissa, jonne kokoontui 45 000 kristittyä. Kaikista Sveitsin 2786 paikkakunnasta oli lipunkantajat lippuineen mukana. Tästä syttyi halu järjestää Suomessa jotain vastaavaa. Näky ei pitänyt sisällään vain yksittäistä rukoustapahtumaa vaan rukousryhmien synnyttämisen kaikkialle Suomeen. Näkyä vei eteenpäin Hannu Hatanpää yhdessä Kansan Raamattuseuran ja Agape Europen johtajien kanssa. Turussa järjestettiin ensimmäinen Kristuspäivä v. 2008, jolloin osallistujia oli noin 10 000.

Rukoilijoita tuli tänä vuonna kaikkialta Suomesta, Kittilästäkin kaksi bussilastillista. Päivän tunnus oli yhteys yli monenlaisten rajojen. Päivän yksi visio on rukousverkoston syntyminen Suomeen. Lisäksi edistää kristittyjen yhteyttä valtakunnallisesti ja paikallistasolla ja rukoilla herätyksen aikaa maahamme. Uskon, että kaikkea tätä onkin synnytetty Kristuspäivienkin kautta, tästä oli myös todistuksia joissain puheenvuoroissa.

Uskovien yhteys on tärkeää, mutta yhteyden tulee olla Raamatun sanan perustuksella ei hengellisiin kompromisseihin perustuvaa. Tuli vähän tunne, että kehotettiin panemaan silmälaput silmille ja olemaan välittämättä, mitä toisen ryhmän teologia ja opit sisältävät, kunhan olemme #yhdessä, kuten helluntaikirkon johtaja Mika Yrjölä toisti puheessaan. 
Joh 17 Jeshua puhuu yhteydestä. Ja tätä Hän tarkoittaa
16. He eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään maailmasta ole. 
17. Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus. 
18. Niinkuin sinä olet lähettänyt minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät maailmaan; 
19. ja minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että myös he olisivat pyhitetyt totuudessa. 
20. Mutta en minä rukoile ainoastaan näiden edestä, vaan myös niiden edestä, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun, 
21. että he kaikki olisivat yhtä, niinkuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa, että hekin meissä olisivat, niin että maailma uskoisi, että sinä olet minut lähettänyt. 
22. Ja sen kirkkauden, jonka sinä minulle annoit, minä olen antanut heille, että he olisivat yhtä, niinkuin me olemme yhtä - 
23. minä heissä, ja sinä minussa - että he olisivat täydellisesti yhtä
, niin että maailma ymmärtäisi, että sinä olet minut lähettänyt ja rakastanut heitä, niinkuin sinä olet minua rakastanut. 

Huolestuttavalta tuntuivat Espoon piispa Tapio Luoman ekumeniset puheet katolisen kirkon piispan Teemu Sipon kanssa lavalla. Luoma sanoi puheessaan, että myös "Suomessa luterilaisuus on rakentunut katolisen perinnön varaan". Jos tuntee yhtään katolista kirkkoa, voisi kysyä: " ...mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? (2. Kor 6:14b) Ei voi rakentaa väärälle perinnölle. Voisi kysyä siis; onko luterilaisuus katolisen kirkon tytär? Reformaatiossa korjattiin monta väärää asiaa, mutta oikea ratkaisu olisi ollut lähteä kokonaan ulos. 
Katolinen kirkko on tuo Ilmestyskirjan portto, vastakohtana Jeshuan omille, puhtaalle morsiamelle. 
Ilm. 18:2-5 
2. "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon ....
3. Sillä hänen haureutensa vihan viiniä ovat kaikki kansat juoneet, ja maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet hänen kanssansa, ja maan kauppiaat ovat rikastuneet hänen hekumansa runsaudesta." 
4. Ja minä kuulin toisen äänen taivaasta sanovan: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa. 
5. Sillä hänen syntinsä ulottuvat taivaaseen asti, ja Jumala on muistanut hänen rikoksensa." 

 

Silti ensimmäisen osuuden jälkeen pääjuhlassa saimme myös sydämestämme yhtyä ylistykseen ja rukoukseen. Kuulimme, kun 20 eri kristillisten tahojen ja seurakuntien johtajaa ja edustajaa rukoili Jumalan sanan mukaisesti maan ja yhteiskunnan eri osa-alueiden puolesta. Näimme, kun Suomen kaikkien paikkakuntien tunnusliput kannettiin areenalle ristin muotoiselle alueelle. Tilanne oli koskettava ja juhlallinen. Pääministeri Sipilä ilmaisi aidon liikuttuneena kiitollisuutensa esirukouksista ja luki myös talvisodanpresidentin, Kyösti Kallion, rukouksen (6.12.1939):

Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.
Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.
Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.
Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset saatanalliselta eksytykseltä. Herra armahda meitä.
Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.
Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.
Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme sinun kauttasi. Siihen me uskomme.
Armahda meitä.
Amen.

Voimme rukoilla, että pääministerimme tutkisi tarkoin tämän ajankohtaisen rukouksen sisältöä. Me luemme lähes päivittäin mitä uskomattomammista, JHVH:n lakeja vastaan olevista aloitteista, ja ajattelemme, voiko enää hullummaksi mennä, niin kyllä on nähty menevän. Uskolle kuuliaisten pappien rivit harvenevat ja antikristuksen henki vie mennessään niitä, jotka eivät ole Sanaan juurtuneita. Edelleen meitä kutsutaan muurinaukkoon kansamme puolesta ja esirukoukseen, kuten Babyloniassa Daniel samaistui kansaansa ja rukoili nöyrällä sydämellä. "Jos minun kansani, joka on otettu minun nimiininöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palajavat pahoilta teiltänsä, niin minä kuulen taivaasta ja annan anteeksi heidän syntinsä ja teen heidän maansa jälleen terveeksi.
Nyt minun silmäni ovat avoinna, ja minun korvani tarkkaavat rukouksia tässä paikassa. 
(2. Aikak. 7:14-16)

Israel ei ollut mitenkään koko päivänä esillä rukouksissa eikä Israelia siunattu, mikä varmasti oli monille osallistujille suuri murhe ja ihmettelyn aihe. Toisaalta se osoitti, miten vähän Israel on esillä nykyseurakunnissa ja miten vähän on ymmärrystä Raamatun kokonaisilmoituksesta.  
"Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat..." (1. Moos 12:3a) Olisi ollut todella keskeisen tärkeää, kun uskovia oli koolla Suomen 100-v. juhlan kynnyksellä entisessä pääkaupungissaan, nostaa Israel esiin rukouksessa. Samalla ajattelin ja rukoilin; Isä, herätä tämä uskovien joukko, herätä henki ymmärtämään kirjoitukset! Vai oliko kyseessä tämä luiden läheneminen tässä yhteysteemassa. Hes 37:7-8 - "katso, kuului kolina, ja luut lähenivät toisiaan, luu luutansa. Minä näin, ja katso: niihin tulivat jänteet ja kasvoi liha, ja päälle vetäytyi niihin nahka;" 

Sapattina 2. joulukuuta, Kristuspäivän Sapattina, luettiin profeettateksteissä Obadjan kirjaa, joka liittyy Israelin rinnalla seisomiseen ja maamme historiaankin. 
Marsalkka Mannerheim, Suomen presidentti toisen maailmansodan aikana ja armeijan ylipäällikkö, ei luovuttanut Hitlerin Saksalle Suomen juutalaisia. Evankelista Aarne Ylppö kertoi Obadjan kirjan puhuttelemana arkkipiispa Erkki Kailalle, että Mannerheimia on varoitettava luovuttamasta juutalaisia. Tuohon aikaan meillä oli Raamatun sanaan uskova arkkipiispa.
Kaila luki sitten Mannerheimille Obadjan kirjasta jakeet 11-15"Sinä päivänä, jona sinäkin olit läsnä, päivänä, jona vieraat veivät pois Jerusalemin rikkaudet, kun muukalaiset tunkeutuivat sisään sen porteista ja heittivät siitä arpaa, sinäkin olit kuin yksi heistä. Älä katsele iloiten veljesi päivää, hänen onnettomuutensa aikaa. Älä ilku juutalaisia heidän turmionsa päivänä äläkä suullasi suurentele heidän ahdistuksensa aikana. Älä tunkeudu sisään minun kansani portista sen hätäpäivänä. Älä katsele iloiten, myös sinä, sen onnettomuutta sen hätäpäivänä. Älä ojenna silloin kättäsi sen rikkauteen. Älä seiso tienhaarassa hävittämässä sen pelastuneita. Älä luovuta sen pakoon päässeitä ahdistuksen päivänä. JHVH:n päivähän on lähellä kaikkia kansoja: Kuten sinä olet tehnyt, niin sinulle tehdään. Rangaistus sinun teostasi kohtaa sinun omaa päätäsi". 

Mannerheim otti tämän sanan vastaan ja kun hänen 75-vuotis päivilleen saapui sitten itse Hitler ja vaati Suomea luovuttamaan juutalaisensa Saksaan, Mannerheim suoristi selkänsä ja sanoi: "Ainoastaan kuolleen ruumiini yli". 

 1. 2.

1. Syvärin rintamalle pystytettin juutalaisten sotilaiden käyttöön vuonna 1942 pahvinen telttasynagoga, “Scholkas shul”, joka oli käytössä vuoteen 1944 saakka. Se oli varmasti ainoa laatuaan Saksan puolella taistelleiden armeijoiden kalustossa.

2. Narinkka (на рынке - na rynke, ’torilla’)) sai nimensä Simonkadun varrella v. 1876–1929 toimineesta torista, jossa juutalaiset ja venäläiset myivät käytettyjä vaatteita (kuva, Signe Brander, v. 1909)

Vähän "Juudan sauvasta" Suomessa: Suomeen ei Ruotsin vallan aikana päässyt juutalaisena, sillä juutalaisten asumisoikeus rajoitettiin 1782 koskemaan vain Tukholmaa, Göteborgia ja Norrköpingia. mutta heitä oli kuitenkin tullut eri tavoin aikojen kuluessa, nimet ja uskonto vain vaihtui. Ruotsissa tuli voimaan 1806 laki, joka kielsi juutalaisten maahanmuuton kokonaan. Laki oli Ruotsissa voimassa vain 3v., mutta Suomessa periaatteessa koko autonomian ajan. Ruotsin lait jäivät Venäjän alaisessa Suomen suuriruhtinaskunnassa voimaan ja vuoden 1782 lakia tulkittiin niin, että juutalaiset eivät saa asettua Suomeen. 

Venäjän vallan allakaan tilanne ei ollut helppo. Juutalaiset joutuivat suorittamaan asepalvelusta v. 1827 lähtien Venäjän armeijassa ja näin heitä tuli Suomeenkin, Helsinkiin, Turkuun ja Viipuriin. Ensimmäinen synagoga toimi Suomenlinnassa v. 1830-luvulta lähtien. Venäjän armeijassa palveluksensa päättäneille juutalaisille sotilaille annettiin uskontoon katsomatta v. 1858 oikeus perheineen asettua asumaan Suomeen. Tie oli kuitenkin vielä kivinen juutalaisille koko 1800-luvun viimeisen puoliskon. Helsingin kaupunki lahjoitti vuonna 1900 seurakunnalle Malminkatu 26:n tontin synagogarakennusta varten ja synagoga valmistui v. 1906. Koulu aloitti toimintansa saman vuoden syksyllä synagogan tiloissa. Turkuunkin saatiin synagoga. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_juutalaiset  

Suomen itsenäistyttyä juutalaisille taattiin Suomessa viimein täydet kansalaisoikeudet. Eduskunta hyväksyi asiaa koskeneen lain 22. joulukuuta 1917.

Meitä monia on puhutellut Jeremia 3:18 kohta: Niinä päivinä on Juudan heimo kulkeva Israelin heimon luo, ja he tulevat yhdessä pohjoisesta maasta siihen maahan, jonka minä annoin teidän isillenne perinnöksi.
Onko tämä aika jo lähellä? 

Kun Suomi alkoi valmistella omaa lippuaan, niin siihen monen kokeilun jälkeen valittiin lopulta valkoisella pohjalla sininen risti, johon keskelle upotettiin pyhä tunnus, keltainen jalopeura. Uskon tässä olleen Jumalan johdatus. Suomella oli lippu vuosikymmeniä ennen kuin syntyi valtio nimeltä Israel. 

  http://assets.messianicbible.com/wp-content/uploads/2014/02/848-birkat-kohanim-150x150.jpg?3ea0f3  

Israelin lipussa on kaksi sinistä linjaa ylhäällä ja alhaalla. Ylempi voisi tarkoittaa pohjoista Israelia ja alempi eteläistä Juudaa, niiden keskellä on kilpi, Daavidin kilpi. 
Papit puettiin muinoin Israelissa kokovalkoiseen ja kasukka oli sininen.  Kun katselee alkuperäistä rukousviittaa, sekin on väriltään valkoinen ja sininen. (Yllä keskellä Jerusalemin lippu)
 
Kun yhdistetään nämä kaksi lippua; Suomen ja Israelin, pistämällä ne päällekkäin, sinulla on Jumalan papin värit, Israelin kuningaskunta ja Juuda, jotka yhdistyvät ristillä ja Daavidin kilven keskellä on Juudan jalopeura. Siinä on koko Raamattu. 
   
Suomen sinivalkoinen lippu liehui v. 1967 kuudenpäivän sodan aikana Jerusalemin kaduilla yhdessä Israelin sinivalkoisen lipun kanssaRafael Paasio oli ollut maassa valtiovierailulla eikä kukaan ollut ehtinyt ottaa lippuja alas sodan aikana. Kun Jerusalem vapautui ja oli riemuvuosi, kahden valtion Suomen siniristilippu ja Israelin Daavidin-tähti lippu edustavat monien mielestä tuona historiallisena hetkenäpohjoisvaltio Israelia ja etelävaltio Juudaa. Jerusalem on koko Israelin yhteinen pääkaupunki.  
Mielestäni tapahtumalla on myös profeetallinen sanoma: Suomen lippu oli Messiaan symbolina, kun Israel voitti vihollisensa ja vapautti pyhän kaupungin, Jerusalemin.  
 


Hanukkaa juhlitaan tänä vuonna alkaen 12.12. illalla (Kislev 25) - 20.12.2017 iltaan (Tevet 3).
  

Hanukka on Temppelin uudelleenvihkimisen ja valon juhla ja kestää yhteensä kahdeksan päivää. Jeshua julisti juuri Hanukka-juhlan aikana Joh 8:12 - "Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus."

Jeshua puhui myös omistaan ja vertasi heitä lampaisiin:
 
Minun lampaani kuulevat minun ääntäni, jminä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.
Ja minä annan heille iankaikkisen elämän, ja he eivät ikinä huku, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni.
Minun Isäni, joka on heidät minulle antanut, on suurempi kaikkiaeikä kukaan voi ryöstää heitä minun Isäni kädestä Ajoitus on hyvin profeetallinen; pohjoisen Israelin karkoitusaika on loppunut (Hes 4:4-5; 7x390v./2730v.) Jaakobin täplikkäät 119 lammasta saapuivat 30. marraskuuta juuri samana päivänä kuin sateet alkoivat ihmeellisenä siunaksena pitkän kuivan kauden ja tuhoisten tulipalojen jälkeen. 

Numero 119 on 7 x 17. Gematriassa heprealainen sana 'uhri' on numeroarvoltaan 17. 7 taas on pyhä luku ja päätös erilaisille päivä-/viikko-/vuosikierroille. Psalmi 119 on raamatun pisin luku (176 jaetta) ja näin se korostaa Jumalan sanan arvoa ja merkitystä. Hepreassa jokainen aakkosten 22 kirjaimesta aloittaa oman jakeensa kahdeksan kertaa peräkkäin kukin (22 x 8). Näin kaikki kirjaimetkin ylistävät Jumalan sanaa, tooraa.  Psalmi 119 loppuu myös jakeeseen lampaista.

Ps. 119:176 -  Minä olen eksyksissä kuin kadonnut lammas; etsi palvelijaasi, sillä minä en unhota sinun käskyjäsi.

Tuona samaisena viikkona synagogissa luettiin toorasta osuutta 1. Moos. 28:10-32:3, jossa kerrotaan näistä pilkullisista Jaakobin lampaista. 


Hes 34:12-13, 16
Niinkuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä. 
13. Minä vien ne pois kansojen seasta ja kokoan ne muista maista, tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, puronotkoissa ja kaikissa maan asuttavissa paikoissa. 
16. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa; mutta lihavat ja väkevät minä hävitän. Minä kaitsen niitä niin, kuin oikein on. 


Juuri Hanukkana Jeshua sanoi:
 
Minä olen maailman valkeus...Minun lampaani kuulevat minun ääntäni, ja minä tunnen ne...
Minun Isäni, joka on heidät minulle antanut, on suurempi kaikkia, eikä kukaan voi ryöstää heitä minun Isäni kädestä.

 

Suomi kuuluu Jeshualle ja me jatkamme rukousta koko kansamme heräämisen puolesta, että kadonneet lampaat löytyvät ja voivat palata kotiin.
 
Tätä julistamme Kislev 25 / 13.12. - Suomi puhdistukoon, uskovat puhdistakoon oman Pyhän Hengen temppelinsä ja antautukoot seuraamaan Jeshuaa, Hyvää Paimenta. Hänen lampaansa kuulevat Hänen äänensä ja seuraavat Häntä. Olkaamme lampaita, ei kapinoivia vuohia!  
Herätys alkaa Jumalan huoneesta ja vasta sitten se voi alkaa muuallakin! Olemmeko rohkeita ja uskollisia kuin makkabealaiset? Olemmeko rohkeita ja kaikkemme antaneita taistelijoita JHVH:n armeijassa, kuten isämme olivat talvi- ja jatkosodissa. Olemme nytkin sodassa, hengellisessä puolustussodassa maamme puolesta laittomuutta vastaan. Hyvää itsenäisyyspäivää 100-vuotias Suomi!
Olkoon tämä vuosi maallemme riemuvuosi, Jovel!

Sirkku