28.1.2018 / Puiden uusivuosi kuun pimetessä

 
 
 
 
Shalom,

Vainojen uhrien muistopäivää oli 27. tammikuuta; Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin tuona päivänä v. 1945. Muistopäivänä sisältää paitsi holokaustin, (Natsi-Saksan suorittama 6 milj. juutalaisen ja myös miljoonien muiden; slaavien, romanien, homojen ja kehitysvammaisten kansanmurha toisen maailmansodan aikanamyös arviolta jopa miljoonan armenialaisen kansanmurhan Osmanien valtakunnassa, nykyisessä Turkissa v. 1915 ja suuren terrorin Neuvostoliitossa 1930-luvulla.

'Never again' ja 'We remember' -sloganit näkyivät somessa ja lehdissä eri puolilla maailmaa, kynttilöitä on sytytetty ja synkän lähihistorian tapahtumia muisteltu. Kirjoituksista tiedämme, että Juudan ahdistus ei ole vielä loppunut, vaan puhutaan Jaakobin ahdistuksesta, joka on vielä edessä ja tuolloin se koskee muitakin heimoja. Näemme, kuinka antisemitismi on nostanut päätään viime vuosina länsimaissa: Euroopassa on yhä turvattomampaa olla juutalainen. Tässä asiassa aika ei tule helpommaksi, joten meiltä kansoissa vaaditaan yhä enemmän rohkeutta ja aktiivista panostusta seistä juutalaisten rinnalla. Tutkimuksen mukaan suomalaisista jopa 15% on antisemitistejä (640 000 henkilöä!), miehistä 23% ja naisista 6%. "Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik arvioi juutalaisvastaisuuden määrän kasvaneen Suomessa: ”Antisemitismi on lisääntynyt keskipitkällä aikavälillä selvästi”, hän sanoo. ”Selvänä sytykkeenä toimii sosiaalinen media ja internet, jossa on helppo levittää juutalaisvastaisia teorioita ja puolitotuuksia”, hän jatkaa."  Vuoden 2015 alusta lähtien Helsingin juutalainen seurakunta on ollut Helsingin poliisipiirin päivittäisen suojelun kohteena.
Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan itäeurooppalaisista keskimäärin 34% ja länsieurooppalaisista 24% on juutalaisvastaisia. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa luku on keskimäärin 74%https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/juutalaisvastaisuuden-maara-kasvanut-suomessa/

Tässä yksi tapa seisoa Israelin rinnalla:
Sunnuntaina 11.2. on mahdollisuus osallistua Israel-ystävyystoimikunnan järjestämään Israel-Jerusalem tukimarssiin Helsingissä. Osallistujia toivotaan kaikkialta Suomesta. Se on kannanotto, joka tullaan huomioimaan myös Israelissa:

Kokoontuminen Senaatintorilla klo 13.30
Marssi klo 14-16
Marssireitti: Senaatintori - Pohjoisesplanadi - Mannerheimintie - Eduskuntatalo

Eduskuntatalon edessä yhteinen tilaisuus, jossa mm. eri edustajien puheenvuoroja.Marssin jälkeen Israel-tilaisuus Helsingin Vanhassa kirkossa klo 16.30 Lönnrotinkatu 6.

--------------------

Päivän tummista sävyistä siirrytään nyt kohti Israelin kevättä, vaikka lunta on Pohjois-Israelissa satanutkin runsaasti viime päivinä.
 
TU B'SHVAT tarkoittaa Shvat-kuun 15. päivää ja silloin juhlitaan Israelissa maan antimia ja erityisesti puita.
Päivää kutsutaan myös nimellä ראש השנה לאילנות ROSH HASHANA LEILANOTpuiden uusi vuosi
nimittäin Israelissa puut alkavat versota Shvat-kuukauden aikana (helmikuussa) uutta kasvuaan. Tu B'Shvat, joka kuuluu Israelin pienempiin juhliin, aloittaa luonnossa kevään ja on signaali muutoksesta. Puiden uusi vuosi on tänä vuonna 2018 varhain eli keskiviikkona 31.1, joka on täydenkuun päivä.

Superkuu ja verikuu

Tämä täysikuu onkin hyvin erikoinen. Kyseessä on täydellinen kuunpimennys (punaisen värinsä tähden kutsutaan verikuuksi) ja myös superkuu eli noin 10% suuremmalta näyttävä kuu, koska kuu on radallaan lähimpänä maata. Jos saman kalenterikuukauden (gregoriaanisen) aikana on kaksi täysikuuta (2.1. ja 31.1.), tällaista kuuta kutsutaan USA:ssa myös nimellä 'bluemoon'Edellisestä kerrasta, kun nämä kaikki kolme yhdessä on jo 150v. 
Superkuu ja verikuu samaan aikaan on nähty viimeksi 28.9.2015 Sukkotin (lehtimajajuhlan) ensimmäisenä päivänä, viimeisenä JHVH:n juhlapyhien aikaan tapahtuneiden neljän (tetradi) kuunpimennyksen sarjassa. Tämän viikon superkuuta ennen ennätystä pitävä superkuu suuruudessaan oli 70 vuotta sitten, 26.1.1948. Tämä superkuu edelsi Israelin valtion perustamista toukokuussa. Seuraavaksi suurimmasta superkuusta 14.11.2016 on 444 päivää 31.1.2018. superkuuhunhttp://watchfortheday.org/super.html


Meillä on ollut viime vuosina hyvin paljon merkkejä auringossa, kuussa ja tähdissä. Niillä kaikilla on sanomansa, joka usein avautuu vasta jälkikäteen. Mikä onkaan tämän 31.1.2018 näkyvän super verikuun viesti!


Mark Blitz eräässä opetuksessaan puhuu Sakarjan kirjan 1. luvusta, jossa profeetta Sakarja saa JHVH:n sanan 11. eli Shvat-kuun 24. päivä. Ensin astuu esiin punaruskea hevonen ratsastajineen, josta nousee mieliin Ilm. 6 punainen hevonen, jonka ratsastajalle annettiin valta ottaa pois rauha maasta. Tässä vielä kuljeksivat ja toteavat, että maa on rauhassa.


Sakarja 1:7-21 (suluissa muutamia korjauksia)

Kahdentenakymmenentenä neljäntenä päivänä yhdennessätoista kuussa, joka on sebat-kuu, Daarejaveksen toisena vuotena, tuli 

profeetta Sakarjalle, Berekjan pojalle, joka oli Iddon poika, tämä JHVH:n sana: Minä näin yöllä, katso, mies ratsasti punaisenruskealla hevosella, ja hän seisahtui myrttipuiden keskelle laaksoon, ja hänen jäljessänsä oli punaisenruskeita ja punaisia (laikukkaita) ja valkeita hevosia. 

Niin minä kysyin: "Mitä nämä ovat, Herra?" Enkeli, joka puhutteli minua, vastasi minulle: "Minä näytän sinulle, mitä ne ovat". 
Ja mies, joka seisoi
 myrttipuiden keskellä, lausui ja sanoi: "Nämä ovat ne, jotka JHVH on lähettänyt maata kuljeksimaan". 
Niin ne vastasivat JHVH:n enkelille, joka seisoi myrttipuiden keskellä, ja sanoivat: "Me olemme kuljeksineet maata, ja katso, koko maa on alallansa ja rauhassa". 


 

Sitten puhutaan 70 vuodesta ja Jerusalemin armahtamisesta. Ja JHVH Sebaot sanoo kiivailevansa Jerusalemin puolesta suurella kiivaudella ja että temppeli tullaan rakentamaan. 

 Ja JHVH:n enkeli lausui ja sanoi: "JHVH Sebaot, kuinka kauan sinä viivyt etkä armahda Jerusalemia ja Juudan kaupunkeja, joille olet ollut vihainen nämä seitsemänkymmentä vuotta?" 
Niin JHVH vastasi enkelille, joka puhutteli minua, ja lausui hyviä, lohdullisia sanoja. 
Ja enkeli, joka puhutteli minua, sanoi minulle: "Saarnaa ja sano: Näin sanoo JHVH Sebaot: Minä kiivailen Jerusalemin ja Siionin puolesta suurella kiivaudella. 
Suurella vihalla minä olen vihastunut suruttomiin pakanoihin, jotka, kun minä vähän vihastuin 
(kansalleni), auttoivat onnettomuutta (pahuutta) tapahtumaan. 
Sentähden sanoo JHVH näin: Minä käännyn Jerusalemin puoleen armahtavaisuudessa. Minun temppelini siellä rakennetaan, sanoo JHVH Sebaot, ja mittanuora jännitetään Jerusalemin ylitse. 
Saarnaa vielä ja sano: Näin sanoo JHVH Sebaot: Vielä minun kaupunkini ovat hyvyydestä ylitsevuotavaiset, ja vielä JHVH lohduttaa Siionin ja valitsee vielä Jerusalemin." 

Blitz ehdottaa, että "neljä sarvea" voisi olla Yhdysvallat, Yhdistyneet Kansakunnat, Euroopan Unioini ja Venäjä, Lähi-Itää koskevan diplomaattisen "kvartetin" jäsenet. 

Ja minä nostin silmäni ja katsoin. Ja katso: neljä sarvea. 
Ja minä sanoin enkelille, joka puhutteli minua: "Mitä nämä ovat?" Niin hän sanoi minulle: "Nämä ovat ne sarvet, jotka ovat hajottaneet Juudan ja Israelin ja Jerusalemin".
Sitten JHVH näytti minulle neljä seppää (puuseppää)
Minä sanoin: "Mitä nämä ovat tulleet tekemään?" Ja hän vastasi näin: "Nuo sarvet ovat ne, jotka ovat hajottaneet Juudan, niin ettei yksikään mies voi päätänsä nostaa; ja nämä ovat tulleet saattamaan ne pelkoon ja heittämään maahan niiden pakanakansain sarvet, jotka ovat nostaneet sarven Juudan maata vastaan hajottaaksensa sen".

Mantelipuun sanomaa

Puut ovat Raamatun kirjoituksissa tärkeitä symboleja ja erityisesti tänä aikana mantelipuu on puhutteleva.

Tu B’Shvat on päivä, jona voimme kysyä itseltämme, kurottaudummeko puun lailla kohti Valoa. 

Onko hedelmämme makea ja lisääntyykö kasvumme vuosittain Abba Isän tuntemisessa kuten puu saa uuden vuosirenkaan? 

Vanhurskaan hedelmä on elämän puu ja viisas voittaa sieluja. (San 11:30)

Vanhurskas kukoistaa kuin palmupuu, hän kasvaa kuin Libanonin setri. (Psalmi 92:13)

Autuas  se mies, joka ei vaella jumalattomien neuvon mukaan, ei viivy syntisten teillä eikä istu pilkkaajien parissa, vaan on mieltynyt JHVH:n opetukseen ja tutkii sitä päivin ja öin. Hän on kuin vesiojien ääreen istutettu puu, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu. Kaikki, mitä hän tekee, menestyy.
(Psalmi 1:1-3)

Olemme siis parhaillaan heprealaisen kalenterin Shvat-kuussajoka on kalenterin 11. kuukausi.  
 
Kuukausi tuo mieliin valvomisen; hereilläolon. Shvat-kuun aikana mantelipuu alkaa kukkia. Mantelipuu on Israelissa ensimmäinen puu, joka kukkii ja herää talvella, kun muut puut vielä uinuvat. 

  

Heprealaiset sanat mantelipuulle ja valvomiselle ovat lähes samat. 
 
Shooked: “herätä, valvoa, herättää, olla valppaana, vartioida" 
Shaaked: “mantelipuu
 
Jer 1:11-12
“Minulle tuli tämä JHVH:n sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen". 

 
Näin ollen mantelipuu ja valvomisen käsite ovat nivoutuneet toisiinsa. Tiedämme monista merkeistä, joista Israel on selvin, että Jeshua Messiaan paluu on lähellä. Ja tästä meille muistuttaa mantelipuu, joka kukkii - aika on valvoa! Ja JHVH itse valvoo sanaansa toteuttaakseen kaiken, mitä on kirjoitettu. Näin mekin, kun valvomme ja luemme kirjoituksia Pyhyyden Hengen johdatuksessa, voimme tunnistaa aikain merkit.

2017- 2018 / 5778

Viikunapuun merkin tultua kartalle eli Israelin synnyttyä valtioksi v. 1948, Jumalan vastustajakin tiesi lähtölaskennan alkaneeksi ja kiihdytti sunnitelmaansa maailman herruudesta ja se tapahtuisi maailman yhdentymisen myötäUskonnon, politiikan, talouden ja tieteen alueilla alkoi globaalin maailman rakentaminen ja yhdentyminen, myös globaalien uhkakuvien luominen kuten ilmastonmuutos ja terrorismi. 
- YK eli Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin toisen maailmansodan jälkeen 24.10.1945
Euroopan yhdentyminen alkoi myös toisen maailmansodan jälkeen. 25.3.1957 allekirjoitettiin Rooman sopimus, jolla perustettiin Euroopan talousyhteisö (ETY) eli yhteismarkkinat. Alusta alkaen taustalla oli ajatus myös poliittisesta yhteistyöstä ja Euroopan laaja-alaisemmasta yhdentymisestä taloudessa, hallinnollisesti ja sotilaallisesti. Sopimus EU:sta allekirjoitettiin v. 1992

Heprealaisen kalenterivuoden 5778 aikana, syksystä 2017 syksyyn 2018, on useita profeetallisesti tärkeitä merkkivuosia
40 v 
29.-31.8.1897 (hepr. v. 5657) / Ensimmäinen sionistikonferenssi Baselissa 
+ 40v. / 1937/1938 / juutalaisille lyötiin "J"-leima passeihin. Buchenwaldin keskitysleiri avattiin; holokausti alkaa.
+ 40v. / 17.9.1978 / Camp Davidin rauhansopimus Israelin ja Egyptin välillä / Islamilainen vallankumous Iranissa alkoi 1978       
+ 40v. ollaan vuosissa 2017 / 2018Joulukuun 6. 2017 presidentti Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Mitä kuluva v. 2018 tuo tullessaan, sen näemme.
50 v
30.3.1867 / Itävalta-Unkari -keisarikunta perustettiin. Juutalaiset saivat täydet oikeudet. Keisarikunta kesti 50v. ensimmäisen maailmansodan loppuun. 
+ 50v. / 9.12.1917 /Jerusalem vapautettiin ottomaanien 400v. hallinnasta. Brittiläinen kenraali Allenby marssi Jerusalemin Vanhaan kaupunkiin Hanukan aattona 11.12.1917. / 6.12.1917 Suomi itsenäistyi. Lähes 700 v. aika Ruotsin ja Venäjän vallan alla, oli ohi. 
+ 50v. / 7.6.1967 / Jerusalemin yhdistäminen Kuuden päivän sodan lopussa24.5.2017 Jerusalemin 50 v. riemujuhla.
70 v
1877 / Brittiläisen imperiumin pääministeri Lordi Beaconfield-Disraeli laati Kansainliitolle osoitetun muistion, joka rohkaisi juutalaisten paluuseen tuona aikana: "Jos Turkin maailmanvalta on todella hajotettava tai heikennettävä, pitäisikö Euroopan valtioiden ehkä palauttaa Palestiina juutalaisille ja tehdä aloite muinaisen juutalaisvaltakunnan uudelleen perustamisesta joko kuningaskuntana tai tasavaltana."
+ 70 v. / 29.11.1947 / YK:n päätöslauselma nro 181 brittien Palestiinan mandaatin jako juutalais- ja arabivaltioksi. / 
Israel julistautui itsenäiseksi 14.5.1948. Nämä molemmat 70v. -juhlavuodet ovat hepr. v. 5778.
- 22.8.-4.9.1948 / Kirkkojen maailmannevosto perustettiin. Nyt siihen kuuluu 348 jäsenkirkkoa (yht. noin 5oo milj. kristittyä). Päämaja on Sveitsissä, Genevessä. KMN ajaa globaalia maailmaa, sillä on antisemitistinen historia, suosii mm. EU:n Israelin vastaista boikottia, sponsoroi pro-palestiina rauhantapahtumia Israelissa, suosii ekumeniaa.
- 21.6.1948 / Tietokoneen alku - Manchester Small-Scale Experimental Machine ("Baby") esiteltiin.

40v. aikaisemmin kuin Israelin valtio syntyi, perustettiin Suomessa Israelin Ystävät -yhdistys 9.5.1908 suomalaisen naisopiston juhlasalissa Helsingissä. Tästä on keväällä kulunut 110v. Näin jo ennen Israelin valtion syntyä Suomi osoitti Israel-ystävyytensä. Perustamistilaisuudessa Naphtali Rudnitzky puhui lähtökohtanaan Ef.2:14 ja Kol.3:15. Hän sanoi mm: "Raamattu kädessä tulee vaikeinkin juutalaiskysymys saamaan oikean ratkaisunsa. Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden". (Efe 2:14) http://www.iy.fi/iy/historia/

31.10.1517 / 500v. sitten, Luther naulasi teesinsä Wittenbergin kirkon oveen, Teesit haastoivat katolisen kirkon käytännöt koskien katumusharjoituksia, paavin valtaa ja aneita. / Luterilaisenreformoidun ja 
anabaptistisen kristillisyyden synty.  
23.5.1618 / 30-vuotinen sota / v. 1617 Ferdinand II yritti saada roomalaiskatolisuuden koko Rooman keisarikunnan uskonnoksi, mistä syttyi pitkä sota. Sodan alkamisesta on kulunut 400v.
24.6.1717 / Nykyinen vapaamuurarius syntyi 300v. sitten, kun englantilaiset vapaamuurariloosit perustivat keskusjärjestökseen Lontoon Suurloosin. Päivä oli Litha, pakanajuhla, meillä nimellä juhannus.

 

Jeremiaan jakeet ovat hyvin ajankohtaisia, nyt kun mantelipuut aloittavat pian kukkimisen. 
Jer 1:11-12
“Minulle tuli tämä JHVH:n sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen"


Mantelipuu on jalo puu ja kuvaa sisäistä luonnetta. Oksa ilmaisee voimaa,  
 
Mantelipuu on ensimmäinen puu, jonka lehdet puhkeavat esiin ja myös viimeinen, joka ne pudottaa
Sen kukat ovat kukkakupujen malleina, jotka kruunaavat seitsemän haaraa menorassa, joka oli ilmestysmajassa ja myöhemmin temppelissä. 
 
Ja tee myös seitsenhaarainen lamppu puhtaasta kullasta. Tee lamppu jalkoineen ja varsineen kohotakoista tekoa; sen kukkakuvut, nuput kukkalehtineen, olkoot samaa kappaletta kuin se. 
32. Kuusi haaraa lähteköön lampun sivuista, kolme haaraa toisesta sivusta ja kolme haaraa toisesta sivusta. 
33. Toisessa haarassa olkoon kolme mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen, ja toisessa haarassa samoin kolme mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen; näin olkoon jokaisessa kuudessa haarassa, jotka lampusta lähtevät. 
34. Mutta lampussa itsessään olkoon neljä mantelinkukan muotoista kukkakupua, nuppua kukkalehtineen. 
35. Yksi nuppu olkoon aina jokaisen haaraparin alla niistä kuudesta haarasta, jotka lampusta lähtevät. 
36. Nuput ja haarat olkoot samaa kappaletta kuin se; olkoon se kauttaaltaan samaa kohotakoista tekoa, puhdasta kultaa. 
(2 Moos. 25:31-36) 
 
Raamatussa mantelipuu on mainittu useita kertoja, esim. 1 Moos. 30:37-39, 43:11.  
 
Mantelipuu on siis tärkeä; JHVH oli yksityiskohtaisesti suunnitellut tarkkojen ohjeiden mukaan seitsenhaaraisen Menoran, joka seisoi Pyhässä paikassa ja se oli ainoa valon lähde jo erämaatemppelissä. Öljy paloi sen kukkakuvuissa yötä päivääAaronin mantelipuun sauva oli "Kaikkein Pyhimmässä".

4 Moos 17:23
  kertoo kuinka JHVH valitsi Leevin sukukunnan, johon Aaron kuului palvelemaan temppelissä.

  

"Kun Mooses seuraavana päivänä meni lain majaan, niin katso, Aaronin sauva, joka oli siinä Leevin sukukunnan puolesta, oli alkanut versoa, siihen oli ilmestynyt nuppuja, puhjennut kukkia ja kasvanut kypsiä manteleita."


2 Sillä maja oli valmistettu niin, että siinä oli etumainen maja, jossa oli sekä lampunjalka että pöytä ja näkyleivät, ja sen nimi on "pyhä".
3 Mutta toisen esiripun takana oli se maja, jonka nimi on "kaikkeinpyhin";
4 siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut,
5 ja arkin päällä kirkkauden kerubit varjostamassa armoistuinta.
 (Hepr. 9:2-5)
 
Miksi JHVH valitsi juuri mantelipuun koristeaiheeksi? 
 
Ehkäpä, koska mantelipuu kuvaa sisäistä luonnetta (Hengen hedelmää) ja voimaa (Pyhyyden Hengen lahjat) mutta on mielenkiintoista kuitenkin huomata, että seitsemän lampunjalkaa (seurakuntaa) Ilmestyskirja 1:20 ovat todennäköisesti samannäköisiä kuin JHVH:n antama ohje Menorasta.  

  
 
Jeshua kulkiessaan lampunjalkojen (7 seurakuntaa) keskellä tutki näitä, uskovien tekoja ja uskoa. 
Uskovissa oleva Pyhyyden Henki on JHVH:n ainoa valon lähde tässä maailmanajassa. Siksi Hän odottaa näkevänsä meidän valomme loistavan Jeshuan valoa kirkkaana ja yhtäjaksoisesti, kuten Menora muinoin Temppelissä. Me olemme nyt Pyhyyden Hengen temppeli.
 
"Niiden seitsemän tähden salaisuus, jotka näit minun oikeassa kädessäni, ja niiden seitsemän kultaisen lampunjalan salaisuus on tämä: ne seitsemän tähteä ovat niiden seitsemän seurakunnan enkelit, ja ne seitsemän lampunjalkaa ovat ne seitsemän seurakuntaa." (Ilm. 1:20)

“Minulle tuli tämä JHVH:n sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Minä vastasin: "Minä näen  mantelipuun (shaaked) oksan". 
JHVH sanoi minulle: "Sinä olet nähnyt oikein; sillä minä valvon (shooked) sanaani toteuttaakseni sen". 
 
JHVH toteuttaa sanaansa silmäimme edessä. Jeshua kulkee lampunjalkain, seurakuntien keskellä. 
Nyt ei ole aika nukkua, vaan valvoa morsiusrakkauttamme Ylkä Kuninkaaseemme, ettei meille sanottaisi kuten Efeson seurakunnalle, Ilm 2:1-5 
 
1. "Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, joka pitää niitä seitsemää tähteä oikeassa kädessään, hän, joka käyskelee niiden seitsemän kultaisen lampunjalan keskellä
2. Minä tiedän sinun tekosi ja vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi pahoja sietää; sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseänsä apostoleiksi, eivätkä ole, ja olet havainnut heidät valhettelijoiksi; 
3. ja sinulla on kärsivällisyyttä, ja paljon sinä olet saanut kantaa minun nimeni tähden, etkä ole uupunut. 
4. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi. 
5. Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.
 
Kiitos Isälle! Hän kutsuu meitä parannukseen ja tekemään "niitä ensimmäisiä tekoja" ensirakkaudesta Jeshuaan!
 
Ilm 3:7-13 kertoo Filadelfian seurakunnasta, josta Herralla ei ole moitteen sanaa:
 
 Ja Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Pyhä, Totinen, jolla on Daavidin avain, hän, joka avaa, eikä kukaan sulje, ja joka sulkee, eikä kukaan avaa: 
8. Minä tiedän sinun tekosi. Katso, minä olen avannut sinun eteesi oven, eikä kukaan voi sitä sulkea; sillä tosin on sinun voimasi vähäinen, mutta sinä olet ottanut vaarin minun sanastani etkä ole minun nimeäni kieltänyt
9. Katso, minä annan sinulle saatanan synagoogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan valhettelevat; katso, minä olen saattava heidät siihen, että he tulevat ja kumartuvat sinun jalkojesi eteen ja ymmärtävät, että minä sinua rakastan. 
10. Koska sinä olet ottanut minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat. 
11. Minä tulen pian; pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi sinun kruunuasi. 
12. Joka voittaa, sen minä teen pylvääksi Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos, ja minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, sen uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta minun Jumalani tyköä, ja oman uuden nimeni. 
13. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'
 
 
Siunattua viikkoa!